• MsM84

    Okej att höja rösten till barnen för att få respekt?

    Mer respekt av att höja rösten? Det gå inte ihop för mig att man skulle få mer respekt av att höja rösten. Man får säkert barnet att lyssna, men inte av respekt. Snarare att man har barnets respekt om man får det att lyssna när man pratar lugnt i en tystare nivå. 


    Ni lär inte bli likadana som föräldrar för ni är två individer. Ni behöver däremot försöka hitta en gemensam väg framåt där ni kan hitta en medelväg eller era egna vägar men ändå känna er trygga i att ni båda är bra föräldrar fast ni gör på olika sätt. Det finns inte ett rätt sätt att vara, det finns många olika sätt so kan leda till väluppfostrade vuxna i slutändan. 


    Jag och min man gick tillsammans en föräldrautbildning som hjälpte oss att få samsyn i vårt föräldraskap. Gjorde mycket gott både för oss som föräldrar, men också vår relation.

  • MsM84
    Anonym (K) skrev 2024-03-16 01:07:03 följande:

    Tack för alla svar. Den som höjer rösten skriker inte, höjer rösten och pratar fortare (kanske något irriterad ton) Gör det tidigt i diskussionen för att barnet ska veta vem som bestämmer. 

    Den som pratar i samtalston med barnen skulle behöva vara tydligare med vad som gäller, det är både förälder 1 och 2 med på. 

    Vi vill ändå förstå varandra och hitta ett sätt som funkar för båda. För nu blir det lite tokigt. När förälder 1 höjer rösten och förälder 2 upplever det lite obehagligt och säger stopp det räcker. Barnen ser detta och för barnen så blir förälder 2 den tröstande och förälder 1 den som de blir mer avvaktande mot. 

    Kanske det kan finnas någonstans vi kan gå och prata och få stöd ocj förslag på hur vi ska kunna möta halvvägs och tillsammans uppfostra barnen på ett sätt som blir bra för alla. Just nu står vi bara så långt ifrån varandra. 

    Förälder 1 och 2 kommunicerar olika till varandra också. Förälder 1, höjer rösten till den andra föräldern när det är diskussioner som vi inte är överens och utgår mycket från sina tidigare erfarenheter och att man måste vara tydligt ocj bestämd för att få respekt i diskussionen. Förälder 2 känner obehag av att prata i en högljudd diskussion och är mer att försöka få sin åsikt hörd men i samtalston och är inlyssnande mot sin partner så länge diskussionen är i normal samtalston. Men tappar respekten mot sin partner när tonen blir högljudd. Då slutar förälder 2 att lyssna på förälder 1. 


    Att ni hamnar mot varandra inför barnen är inte bra, ni behöver vara ett team. Vi hade också det problemet, försvann när vi tillsammans gick en föräldrautbildning som var gratis och anordnades av kommunen. Och när vi gjorde som de sa på kursen fick vi mycket mer harmoni hemma och färre konflikter.

    Dock verkar detta vara en genomgående trend hos förälder 1, som kanske behöver prata med någon. Respekt i diskussionen förstår jag inte vad det är? Visar man någon respekt lyssnar man på den och tycker att det den gör är viktigt och värt att lägga märke till. Förhoppningsvis finns det en grund respekt mot varandra i relationen. Man kan inte heller kräva respekt, den andra parten väljer att visa respekt eller inte.
Svar på tråden Okej att höja rösten till barnen för att få respekt?