Inlägg från: Cathariiina |Visa alla inlägg
  • Cathariiina

    Sambo separation, vad gäller?

    Då står det fel, och då måste du meddela den källan att det är fel. Det du citerar handlar om gifta par. Som sambos delar man "bara" på värdet av bostaden samt bohaget. Och detta förutsätter också att bostaden och bohaget köpts in för gemensamt bruk. Om sambo X flyttar in hos sambo Y när Y redan äger en bostad, möbler, hemelektronik och husgeråd, så får sambo X inte ut något av detta vid en eventuell separation. Bankkonton ingår aldrig.

  • Cathariiina
    Anonym (Förvirrad) skrev 2024-03-19 15:37:40 följande:
    Jag har läst specifikt om sambos. Det står på flera sidor att om man för ett arv så ska det stå i testamentet att det avses som enskild egendom för att man i te ska behöva dels det ned sambon. 

    Bör jag skriva ett avtal med sambon om att alla mina pengar är mina och vice versa?
    Kan du inte länka till den källan, så att någon kan skriva till dem att det är fel, i så fall?

    Nej, du behöver inget avtal, sambolagen och avtalet som avtalar bort samboavtalet rör enbart bostaden och bohaget (möbler, husgeråd, hushållsmaskinier, hemtextilier). Men om ni gifter er så ska du förstås skriva äktenskapsförord - och även testamente - om du är orolig för dina pengar på banken.

    Som det är idag, när ni bara är sambos, så kan arvpengarna bara vara i fara om du stoppar in dem i en gemensam bostad. Så länge som du har dem på banken - eller investerat i något annat än en gemensam bostad - så kan din sambo inte komma åt dem. Men visst är det bra om föräldrar skriver att deras barns arv ska vara enskild egendom, det borde alla göra! Man kan ju aldrig veta vilken lurifax barnet råkar ut för i livet. 
  • Cathariiina
    Anonym (Mio) skrev 2024-03-19 17:51:55 följande:
    Stämmer det verkligen? Är det inte så att man måste skriva äktenskapsförord om man vill att egendom man redan har innan giftemål ska vara enskild egendom vid en eventuell bodelning?
    Nej, om det stod i föräldrarnas testamente att egendomen ska vara enskild egendom, så gäller det. Vare sig föräldrarna dör före eller efter att barnet ingår äktenskap. Det är även bra att skriva in formuleringen "och det som kommer i dess ställe". Som i TS' fall: om hon skulle ta sina arvpengar och stoppa in dem i den gemensamma bostaden, så skulle faktiskt hennes sambo ha rätt till dem vid en separation, om det varken finns samboavtal eller en sådan formulering i föräldrarnas testamente. För då har ju pengarna förvandlats till något annat - en lägenhet eller ett hus.  
  • Cathariiina
    Anonym (Förvirrad) skrev 2024-03-20 18:55:45 följande:
    Men om vi inte flyttar in. Anta att jag ärver ett hus. Jag säljer detta hus. Får sambon hälften av pengarna?
    Om din sambo aldrig ens har bott i huset, så kan han under inga omständigheter ha rätt till något av värdet av det huset.
  • Cathariiina
    Anonym (Inez) skrev 2024-03-20 19:40:19 följande:
    Din sambo har inte rätt till några av dina pengar enligt sambolagen. Det som är på ditt konto är ditt. Det ni köper för gemensamt bruk, oavsett vem som betalar för det, ska ni dock dela lika på. 
    Ja, förutsatt att det är en permanent bostad, eller bohag, husgeråd eller liknande direkt kopplat till bostaden. Om TS köper en bil, båt eller ridhäst så är den hennes, och bara hennes - även om hennes sambo också får köra/rida den! Samma gäller en sommarstuga, om de redan har en annan bostad som är deras permanenta bostad. 
  • Cathariiina
    Anonym (Förvirrad) skrev 2024-03-20 20:07:09 följande:

    Det som gör mig förvirrad är en fråga med svar hos Familjens Jurist. Den lyder "Vad händer med förälders arv när arvingen har sambo".
    Googla och kolla ni som ville ha källa. 


    Där står ju exakt det vi sagt till dig här?
Svar på tråden Sambo separation, vad gäller?