• Monie

    Hörnan om klumpfot!

    Kevin har fått sina plastskenor för 1 1/2 vecka sedan och de fungerar jättebra, han accepterar dem helt o hållet.
    Han hade inte fått dem om jag inte hade vetat om att det fanns annan behandling än Dennis Brown skorna. Det är den behandlingen som körs med idag enligt läkarna.
    Vi hade även tur att få den läkare som Malin (storasyster) hade för 12 år sedan då hon blev behandlad för sina klumpfötter och han är positivt inställd för plastskenorna.
    Nu var det ju bara så att jag upptäckte när vi kom hem att skenorna inte var utställda i fötterna utan rakt fram. Tog fram Malins gamla skenor och de var formade utåt på samma sätt som de blev gipsade.
    Frågade läkaren om de inte skulle ställas utåt och jovisst skulle de det.
    Att de inte visste det på oropedverkstaden !
    Alltså fick de göra nya denna veckan så jag hoppas att det blir rätt denna gången.
    Annars är de mycket smidiga att ha och göra med. Lätt för Kevin att sparka med benen och det är lätt att få på vanliga kläder.
    Mest positivt är att det tar ca 15 sek för varje skena att komma på plats utan protester.
    Nu skall Kevin ha sina skenor dygnet runt i 6 veckor och därefter går man ner till 18 timmar i 6 veckor och därefter 12 timmar.
    Sedan får han ortopediska skor dagtid och en kort nattskena i plast som slutar under knät.

    Astrid Lindgrens sjukhus låter inte fel. De är ju experter på barn och måste ju ha tillgång till barnortopeder.
    Jag har tur på Uddevalla sjukhus att det finns 3 stycken att tillgå!

  • Monie

    Hejsan!
    SophiaM: Välkommen till gänget!
    Behandlingen av klumpfötterna är nog lite olika var man bor har jag förstått. Hemskt att man skall behöva strida för allt!
    Vi tjatade oxå lite men fick plastskenorna rätt så lätt ändå.
    Men det är bara för att jag har varit med om skenbehandlingen på storasystern. Idag vill de i första hand köra med skorna även om det är en del procent som INTE blir bra. (fick vi veta när det blev bestämmt med plastskenorna). Från första början blev ALLA enormt bra.

    Jag har ju Kevins storasyster att titta på och ser att allt har blivit bra med plastskenorna, okej hon blir ingen elitidrottare men det vill hon inte heller.
    Huvudsaken är att hon kan göra det hon vill, rida,cykla gå skogspromedader spela handboll, simma mm.
    Hon lärde sig tom att gå dagen innan hon blev ett år(Trodde aldrig att hon skulle kunna gå när jag såg henne första gången)
    När Kevin kom så var jag den första som såg att han hade klumpfötter och tänkte bara jaha en till det klarar vi av, det blir ju bra med tiden.

    Det föds ett barn på tusen med klumpfot. Det sägs att det kan vara ärftligt men ibland kan det bero på att det varit trångt i magen.
    I vårat fall är det ärftligt då vi har det längre bak i släkten.
    Ha det så gott allihopa!!
    Kram Monica

  • Monie

    Hejsan!
    Har inte hunnit kika in på ett tag!
    Hur går det för er?
    Håller tummarna för dig Sophia att det skall räcka med gipsningen.
    Det kanske är som Sisu skriver att det har varit trångt i magen.
    Vår doktor sa att fötterna måste uppfylla 3 kriterier (tror jag det var)
    i form av olika felställningar i fossingarna för att de skall kallas för klumpfötter.
    Nu har Kevin äntligen fått skenor som är rätt vinklade i foten och som sitter bra. Han accepterar dem fullt ut.
    Tycker det är jättekul att stå upp med dem.
    Skönt att det är glesare med läkarbesöken nu , skall tillbaka till ortopedverkstaden om 3 veckor och till läkaren om ca 4 veckor.

    Hur går det för er Sisu? Behövs någon operation??
    Läste om smärtlindringen ni fått, helt suveränt!
    På mitt sjukhus försökte de inbilla mig att det inte alls gjorde ont att gipsa utan att Kevin blev arg när de höll fast honom. Skitsnack rent ut sagt hörde ju på gråten att han hade ont.
    En tröst i bedrövelsen var att det gick så snabbt att gipsa honom ca 5 minuter så var det klart.
    Kram Monica

  • Monie

    Hejsan!
    Har rotat i mina alla samlade papper och hittade en patieninformation om klumpfot tänkte dela med mig lite av den.

    Klumpfot är en medfödd formförändring i foten på cirka 1 fall på 1000 födda, pojkar drabbas oftare än flickor, och i hälften av fallen föreligger dubbelsidig klumpfotsfelställning.

    Två huvudtyper av klumpfot kan särksiljas där olika svårighetsgrader av sjukdomen även inom de två huvudgrupperna förekommer.
    Ena gruppen är den svårbehandlade missbildade klumpfoten och den andra gruppen är den mer lättbehandlade klumpfotsfelställningen som uppstår pga ett ogynnsamt läge under fosterutvecklingen. Den senare felställningen korrigeras helt av upprepade manipulationer av foten till rättställning och gipsbehandling.
    Den missbildade klumpfoten kan inte korrigeras helt med manupilation och gipsbehandling utan behöver ofta operativ behandling.

    VAD ORSAKAR KLUMPFOT??
    Majoriteten av klumpfötter är resultatet från en onormal utveckling av muskler, senor och ben hos fostret under tillväxten i livmodern. Störning i tillväxten hos foten sker omkring 8:e graviditetsveckan. Den exakta orsaken är fortfarande okänd men man tror att ärftlighet spelar en roll.
    Korta senor på insidan av underbenet tillsammans med onormal form på benen i foten som hindrar rörelser utåt och medför att foten vänds inåt. En stram häsena gör att foten pekar neråt.

    BEHANDLING
    Den första åtgärden är att räta upp foten med manipulation och gipsbehandling. Behandlingen påbörjas under den första eller andra levnadsveckan. Gipsen bytes veckovis de första 6-8 veckorna.
    Om foten står i spetsfotställning efter detta bedömmer läkaren om man behöver operera genom att skära av hälsenan. I 70% behövs denna åtgärd. Därefter gipsar man i ca 3 veckor.
    Efter detta fortsätter behandlingen med Dennis-Brown skor (USCH!!) vanligtvis fram till 8-10 månaders ålder. Det som avgör är hur länge barnet tolererar skorna. Efter detta byter man till skenbehandling både nattetid och dagtid. Dagtid avslutas vid ca 18 månaders ålder och nattskenan avslutas vid ca 4 års ålder.
    Barnen kan behöva speciella ortopediska skor fram till ca 8 års ålder.

    VAD BLIR RESULTATET AV BEHANDLINGEN?

    Målet med behandlingen är att få en funktionell fot som ser så normal ut som möjligt. Många barn med klumpfot är stela i fotleden har en fot som är ca ett skonummer mindre i fotstorlek, mindre vadmuskulatur och ibland något kortare underben.
    En väl behandlad klumpfot är inget handikapp och är fullt brukbar för ett normalt aktivt liv. De flesta barn som fått behandling för klumpfot lever ett normalt liv och deltager i vilken sport och fritidsaktivitet som helst och kan använda vanliga skor.

    Jaha det blev en hel del. Hoppas det inte har blivit för mycket felstavningar.

    Kramar Monica

  • Monie

    Sisu: Hoppsan det var nog en jättepadda som kom ut!!
    Skämt åtsido skorna är nog jättebra för dem som det funkar för men inte för ALLA vilket personalen på ortopedverkstaden ville försöka intala mig i början. Jag har nog tur att ha sådana förstående och bra läkare till Kevin.
    Lite förmån har jag nog för jag har jobbat med dem i ca 12 år så jag känner dem allihop.
    Hoppas att allt går bra hos dig!
    Skriv gärna och berätta!
    Kram Monica

  • Monie

    Hejsan igen!
    Denna patientinformationen fick jag inte när Malin blev behandlad för 12 år sedan men jag kommer ihåg att hon hade skenor dagtid och att hon lärde sig att gå på dem. Hon gick dagen innan hon blev 1 år.
    Skenorna som de får sedan är korta skenor som går strax under knät därför är det inga problem att lära sig att gå med dem.

    Jag märker redan nu att lille Kevin börjar göra kryprörelser med sina skenor på.
    Malin hade en liten egen stil när hon kröp men fram kom hon med besked!

  • Monie

    Hejsan!
    Nu har vi varit på återbesök hos ortopeden. Han var supernöjd med Kevins fötter.
    Nu skall Kevin ha sina skenor 18 timmar/dygn i 6 veckor och därefter 12 timmar/dygn. När han går skall han få en kort skena som går under knät och den skall han ha på natten tills han blir ca 4 år.
    Skall inte behöva ha ortopediska adductusskor på dagarna.
    Låter himla bra tycker vi här hemma!

    Sisu: Nu är det bara 10 dagar kvar!!!!

  • Monie

    Hejsan!
    Hur är det med er alla klumpisar??
    Satt här hemma och tänkte tillbaka lite på mina graviditeter.
    Jag har ju 2 barn med klumpfötter och 1 utan.
    Nu när jag tänker efter så har sparkarna i magen kännts annorlunda med barnen som har klumpfötter. Det är svårt att förklara men jag kännde inga riktiga sparkar utan mer buffningar.
    Med pojken som ínte har klumpfötter så var det rejäla sparkar och jag kunde också följa foten längs magen när han sparkade osv.
    Det har jag inte kunnat vi de andra två.
    Kanske lite konstiga funderingar men kan inte riktigt släppa dem.
    Är det någon mer som har kännt likadant???
    Ha det så bra!!!
    Kramar Monica

  • Monie

    Prillan73: Till vår dotter Malin som är idag 12 år hade vi specialskor på dagarna ända upp i skolåldern, de kallades adductusskor och dem fick vi på ortopedverkstaden.
    Vi har nyligen varit på återbesök hos ortopeden med henne då hennes tår lägger sig under varandra och går inåt. För detta har hon fått formgjutna inlägg i skorna.
    Specialskorna kanske hade varit något för Julia, de ser ut som helt vanliga skor men de är lite utställda i framfoten för att räta ut foten. De finns i allt från sandaler till tuffa vinterkängor.
    Hoppas du får en återbesökstid snart!
    Kram Monica

  • Monie

    ElleBelle: DB-skorna har enligt mina läkare gett mycket fina resultat och jättefina fötter, det är därför de helst vill ha dem.
    Skillnaden mellan skenorna och skorna är att vaderna blir fortare starkare i skorna än med skenor.
    När de har skenor kan de ju inte träna upp vadmusklerna som de kan i skorna och det är ju lite negativt för skenorna.
    Detta jämnar dock ut sig när man börjar ta ut de små liven ur skenorna men man får tänka på att köra lite extra med vadmuskelträning.
    Db-skorna är 1:a hands alternativet för läkarna här hos mig oxå, men om det inte funkar så är det ju bra att det finns skenor att tillgå.

    Var glad att det funkar med skorna!!!
    Jag skulle oxå valt skorna om det hade funkat hos oss. Vi gjorde ärliga försök men Kevin kunde inte sova, äta eller nånting, bara grät och jag grät. Fick även inte ned fötterna mer än halvvägs i skorna hur man än slet och drog i fossingarna.
    Kram Monica

  • Monie

    Sisu:
    Vad skönt att det är över nu!!! Som ni har väntat på denna dagen.
    Mycket strul det är ju jättetråkigt och jobbigt men som sagt Lilja och ni båda verkar vara otrooooligt starka!!
    När jag tänker tillbaka på Kevins operation så ville de sätta en kanyl på honom på barnmottagningen men icke sa nicke, det gick jag inte med på!
    Pratade med narkosläkaren och sa att jag ville att Kevin skulle sövas på mask och skulle de sätta någon nål så fick de göra det när han var sövd.
    Självklart tyckte hon! Tackar den där uppe för det!!

    Hur länge skulle Lilja vara utan mat innan operationen??

    Kevin fick äta klockan 05.00 och vi skulle vara på operation 08.00.
    Det jag aldrig kommer att glömma är när Kevin kom till uppvaket.
    Ja vi såg redan när de kom körandes med honom i korridoren och han skrek helt hjärtskärande. Han som aldrig gråter annars förutom när han har haft ont när de gipsat honom.
    Narkos läkaren sa lite klämkäckt att här kommer jag med en jättearg liten gosse. Arg??? Han hade ju ont!!!
    Träffade som tur var en annan narkosläkare på uppvaket som tog upp Kevin i famnen och så sa han: Han har nog ont!!
    Kom direkt med en spruta med morfin och Kevin somnade gott efter en stund. När han vaknade var han helt ok.

    Haha! Log lite för mig själv när du skrev att du hoppades att läkaren skulle sätta gipset hårt.
    Jag sa till Kevins läkare innan operationen att sätt inte gipsen för hårt eller ställa fötterna för långt ut, lova det!!
    Kevins gipsar fungerade u.a i 3 veckor!

    Ha en riktigt trevlig helg!
    Kram på er alla klumpismammor o pappor med bebisar!!
    monica

Svar på tråden Hörnan om klumpfot!