• Tedu

    Ingen hjärtaktivitet

    Igår var vi på RUL och jag skulle vara i vecka 17. Fostret har dock ingen hjärtaktivitet och det syns ett stort bukväggsbråck. Det utvecklades inte efter v. 13. 


    Jag fick medicin för att påskynda missfallet och imorgon måste jag läggas in på sjukhuset.
    Min fråga är till dem som har varit i liknande situation: hur lång tid tog det för er "föda fram" fostret? Hur mycket ont det gör? Och hur går man vidare?
    Tack för all hjälp!
  • Svar på tråden Ingen hjärtaktivitet
  • LillaJa85

    Jag beklagar verkligen!! =(


    Jag födde min son i v19 och då tog det 10 timmar på minuten från första tabletterna tills att han kom ut. 
    Men sen hade jag fått informationen att i de flesta fall är man tvungen att skrapas efteråt då moderkakan oftast inte kommer ut. 
    Så jag hade ställt mig in på det och visst blev det så. 
    För mig hade det blivit en bonus om jag hade sluppit skrapningen.. 
    Känn efter imorgon hur du vill. 
    Men prata med sjuksköterskorna, de är där för att hjälpa dig imorgon.. 
    Tänker på dig, 
    Stora stora Kramar
  • caos

    min största rädsla i livet har alltid varit att behöva föda ett dött barn....så min första tanke på ultraljudet var "hoppas jag slippa föda ut det"....det blev ju inte så men i efterhand är jag glad att jag  var tvungen att gå igenom förlossningen och fick se mitt barn.......nu vet jag ju som sagt inte hur det ser ut i vecka 13 och med de skadorna som det har......men gå på din känsla och barnmorskornas rekommendation.....jag trodde att det skulle vara jättejobbigt med att föda ett dött barn och visst var det det men samtidigt är det en fantastisk känsla att föda ( kanske låter konstigt men jag har alltid sagt att jag ska ha två barn men denna förlossning fick mig att överväga fler trots den fysiska och psykiska smärtan). Personalen gjorde verkligen allt för att det skulle gå lätt för mig och det är ju väldigt olika hur man reagerar på olika smärtstillande...tänk på att de är där för dig.....min sambo var tvungen att åka hem sent på kvällen o ta hand om vår dotter så jag fick föda fram vårt barn själv....den barnmorskan som hjälpte mig sista biten stannade hos mig hela tiden och de övriga barnmorskorna fick sköta "ruljangsen". Eftersom jag tappade känslen i båda benen och var allmänt utmattad fick jag stanna över natten och när min sambo kom in dagen efter fick han se vår dotter.....sen har det varit väldigt utdraget...vi fick se kistan och ta farväl för ca 2 veckor sedan ( gjorde aborten 11/1) så jag tror att du har nog iallafall ett par dagar på dig att fundera på om du vill se ditt barn...du kanske kan be barnmorskan att svepa in ditt barn i något om tex huvudet är välskapt och kroppen deformerad, då kanske det känns lättare....min moderkaka kom ut med en gång och jag fick min första mens efter ca 5 veckor...nu har jag haft två mensperider o satsar stenhårt på en julklapp till mig själv:).....men går det inte nu så kanske det blir plus nästa gång....ingen som inte har gått igenom samma sak vet hur jobbigt detta är, folk kommer säkert att komma med jobbiga kommentarer...strunta i allt nonsens o fokusera på dig själv och din familj o gråt när det känns jobbigt...jag ska tänka på dig imorgon

  • sofiabr

    jag blir så ledsen för din skull, födde våran son i vecka 17-19 (vet inte axakt pga han inte utvecklades som han skulle) för exakt en månad sedan.

    för mig tog det tretton timmar och jag kan inte förneka att det gjorde ont. men du kommer få all den smärtlindring du vill. jag fick både morfin, lokalbedövning, lustgas, ryggmärgs... allt jag behövde.. 
    barnet kommer vara så litet så just det sista kommer inte att göra ont tror jag, jag höll sjölv på att missa det... kände inte ens nåt just då. det vara bara värkarna innan som var jobbiga men be om smärtlindring, dom har ju bara dig att tänka på just då.
    be om det du behöver!
    ta med en bok eller nåt annat att göra om du vill få tankarna på annat under tiden.
    har du någon som följer med dig in? det kan vara skönt ha någon med under allt jobbiga.

    du kommer att klara detta! skriv av dig efteråt om du behöver.
    massa kramar

  • sofiabr

    hur man går vidare... det vet jag inte än själv, men det har gått en månad och jag känner att jag börjar komma på fötter.. man går vidare helt enkelt, man måste...
    inboxa om du vill prata av dig.
    kram

  • ankipanki71

    hej.... är ledsen att du måste gå igenom det här men trots att livet känns hopplöst kommer du komma igenom det för att du måste gå vidare... och allting kommer kännas ljusare... till sist..

    Jag var med om en liknade sak som dej, gick i fulla 15 veckor men fostret hade dött i vecka 13. Det här upptäcktes av en händelse och jag fick precis som dej läggas in och "föda" fram honom. Rädslan och ovissheten var det värsta innan men när allting väl startade kändes iaf som det var någonting vi skulle klara av och det gjorde vi. Tog väldigt lång tid, nästan 13 timmar men det berodde på att inte min moderkaka kom ut.

    Smärtan för mej gick inte att jämföra med en förlossning och fostret var ganska liten, kanske drygt en dm och för mej var det väldigt blodigt och inte så vackert men ändå någonting jag är glad att jag tittade på... att förstå att det var över och jag inte lägre hade någon i magen som skulle bli vår vackra bebis...

    Du kommer att klara det och nästa gång kommer allting gå bra, kom ihåg det. Jag kämpar vissa dagar med sorg och ilska men har börjat förstå att allting i livet är varken rättvist eller enkelt men någonting man är tvungen att klara sej igenom.
    kram

  • Puls

    Angående att gå vidare, jag tror aldrig man gör det helt.
    Man bär med sig sorgen i sitt hjärta, en bit av mig finns alltid för det barn jag förlorade.

    Men man lär sig leva med sorgen.
    Vardagen och annat tar sitt och lägger sig framför om du förstår hur jag menar.
    Jag har en sorg, men det är inte allt jag har.
    Jag har också en massa lycka, glädje och kärlek i livet.

    När såret är färskt är det bara det man ser, då ligger det främst.
    Men ju längre tiden går, ju mer lägger sig framför, kanske är det därför man säger att tiden läker alla sår.

    Ta hand om dig.

    *med värme*

  • Tedu

    Tack, snälla, alla rara som tog er tid att skriva till mig och stödja mig. Ni vet inte hur mycket allt det här betyder för mig. Tusen tack!


    Det är över nu. Jag var väldigt nervös och rädd igår. Det långa väntan med ovisshet tog verkligen på mina krafter. Men sedan kl. 11 fick jag de första vagiatorierna och jag kände värkarna komma redan efter en kvart. Så det gick väldigt snabbt. Sedan var det 3 timmar med värkar. Och i min nervösitet glömde jag bort att jag tål faktiskt smärta ganska bra. Efter 3 timmar fick jag två tabletter till och smärtstillande och lite morfin. Efter några minuter gick vattnet. Och 13.30 födde jag fostret. Läkaren hjälpte sedan mig med moderkakan så att jag inte behövde skrapas. Allt var över på knappt 4 timmar. Väntan före allt var mycket värre. Min man var med mig hela tiden och hjälpte mig med det han kunde. Vi funderade mycket kring om vi ville se fostret eller inte. Jag frågade personalen hur det ser ut (om det var mycket missbildat). Efter att en läkare sa att vi kunde faktiskt göra på olika sätt bestämde sig min man att inte titta på det medan jag bad barnmorskan att komma in med det. Och jag är jätteglad för att jag gjorde det. Det var absolut inte hemskt och det hjälpte mig på något sätt att förstå att döden är trots allt en del av livet. Det här lilla fostret kunde inte leva men jag hoppas så mycket att vi kan få ett syskon till vår underbara dotter. Jag är inte rädd längre att bli gravid igen och föda. Allt har sin mening även om jag inte vet varför det blev som det blev. Vårt problem är dock att vi inte alls kan bli gravida så enkelt. Vi genomgick IVF-behandling båda gångerna jag blev gravid. Jag vet dock inte om jag skulle orka göra om hela behandlingen en gång till. Vi har ett nedfryst ägg som vi kan hoppas på när vi har bestämt oss. Men först väntar vi på resultaten från obduktionen för att om det visar kromosomavvikelser tror inte jag att jag vågar sätta in det andra ägget.
    Tack för att ni fanns här i mina svåraste stunder! Kram på er alla!
  • caos

    vad skönt att det gick så fort och att du känner att du tog rätt beslut när du valde att titta på ditt barn....jag tror också att det hjälpte att titta för då förstod man verkligen att det var över...

  • Sandra 28

    Hej Tedu!


    Vad skönt att allt gick bra och att du valde att titta. Tror att du hade ångrat dig annars.
    Själv har jag precis fött min andra döda pojke. Livet känns så orättvist och hårt, men jag är stolt över mig själv hur bra jag klarat det.
    I oktober upptäcktes på RUL (19+3) att hjärtat inte längre slog. Fick genomgå en senabort. Fick tablett på lördagen. Hade fruktansvärda värkar hela söndag natt/kväll. Blev inlagd på måndagen och födde klockan fem/sex på eftermiddagen. Fruktansvärt jobbigt var det för mig. Förstår inte varför man bara får morfin, för det hjälpte inte ett dugg. 
    Vår pojke var hur fin som helst. Fem fingrar, fem tår och såg helt frisk ut. 
    Vi har ännu inte fått besked på obduktionen..... Själv tror jag att han var helt frisk. 
    I söndags var det dags igen. Denna gången i vecka 16. Då födde jag en död pojke i badkaret här hemma. Samma här....så fin och vacker. Denna gången tog kroppen hand om det själv vilket var lättare både psykiskt och fysiskt. Läkaren kunde dock inte förstå hur jag kunde klara av allt hemma. 
    Fick åka in till akuten med en plastlåda mellan benen. För navelsträngen får man absolut inte själv klippa med risk för störtblödning. 
    Nu hoppas jag att obduktionsresultaten för båda kommer snart. Jag vågar inte fler gånger om jag inte får svar. Havandeskapsförgiftning är jag helt säker på....men vi får se. 
    Hoppas du mår bra och att du någonstans finner styrka! Önskar dig all lycka med framtida försök! 
    Kram
  • Tedu

    Hej Sandra 28! Vilken jättestark tjej du måste vara! Jag beklagar verkligen det som hände er. Och ja, livet känns orättvist ganska många gånger. Speciellt när barn dör. 


    Helt otroligt att ni inte fick svar från obduktionen sedan i oktober!!! Hur länge ska man behöva vänta??? Men å andra sidan är det positivt att du kan bli gravid ganska lätt. Jag är inte så insatt i just havandeskapsförgiftning... Jag vet att man kan föda för tidigt för det. Men att barnen kan dö i magen ... det visste inte jag. Har du problem med hög blodtryck? Eller varför misstänker du just havandeskapsförgiftning? Och om det är det som är problemet så finns det hjälp med regelbundna kontroller. När du blev gravid med din andra pojke fick du inte gå på lite tätare kontroller? Ursäkta om jag frågar för mycket. Du behöver inte svara om det känns jobbigt.

    Kram på dig!
  • Sandra 28

    Hej igen Tedu :) Tack....jag beklagar verkligen det som hänt er också. Man klarar mycket mer än vad man tror. Jag tror dock aldrig att man kommer över det. I eftermiddag ska vi begrava vår lille Noa....han ska ligga på samma plats som Jacob. Hur ska ni göra? Jag hade nog kunnat hoppa över begravningen, men för min man är det jätteviktigt. Precis, hur länge ska man behöva vänta? Visst, hade man ringt och tjatat så hade det säkert gått fortare, men det orkar man ju bara inte i en sådan här situation. Inte vi i alla fall. Ja, vi blir gravida jättelätt och det är jag glad för. Hjälper ju dock inte om det ska fortsätta så här :) Jag fick ju allvarlig havandeskapsförgiftning i slutet av min första graviditet. Mådde illa, hade svår huvudvärk, svullen i ansikte och lite överallt. Samma symptom har jag nu fått med båda pojkarna som dött. Min höft har dessutom svullnat upp (har reumatism) vid de tidpunkter som de gått bort. När man har havandeskapsförgiftning så kan barnet få för lite näring. Flödet i navelsträngen försämras och moderkakan kan sättas ur funktion. Jag åt Trombyl nu under den senaste graviditeten för att öka blodflödet i moderkakan. Herregud, det här med havandeskapsförgiftning är helt omöjligt att förklara och läkarna vet ju inte ens vad det är och varför man får det :o) Jag blev anmäld till specialistmödravård, men det är bara två extrakontroller. Den första i vecka 24 och så långt kom jag ju aldrig. Hur är det med dig/er? Har ni barn sen innan? Kram på dig!

  • Tedu

    Vi kommer inte att ha någon begravning eller liknande. Min man (i sin självförsvar) vill inte veta så mycket om fostret och det accepterar jag. Jag tittade på det och vet också vad det var för kön. Han har tid tills vi får obduktionssvaret att bestämma sig om han vill veta om det var en pojke eller flicka. Annars blir det bara min hemlighet. Min mamma frågade om det, men jag vill inte berätta det för någon om inte min man vill veta det. Det skulle vara jobbigt för honom att höra det från något annat håll. 


    Hoppas att ni får en fin stund för Noa idag. Jag tänker på er.
    Vi har också ett barn sen tidigare. Och det är tur det. Hon är tre år nu och har precis börjat acceptera att hon blir storasyster till höst. Det var jättejobbigt att förklara för henne att hon inte blir det. Och jag kan inte ens lova henne att hon blir det någon gång.
    Jag förstår att ni inte orkar tjata om obduktionssvaren. Det skulle nog inte vi heller kunna göra. En läkare sa till oss att det dröjer 4-5 månader, den andra sa 3 månader. Grejen är att det är inte prioriterat eftersom det handlar om ett dött foster och de prioriterar t ex levande cancerpatienter. Och på ett sätt förstår jag ju det.
    Det måste vara jobbigt för dig med havandeskapsförgiftningen. Med andra ord hjälper inte specialistmödravården inte så mycket. Jag hade också tid hos dem pga prematurfödseln. Dagen efter att jag fick veta att fostret inte lever i mig hade jag den första tiden. Så jag fick avboka det. 

    Som sagt jag tänker på er på eftermiddag. Skriv sedan mer om du vill. Kram
  • caos

    jag såg så mycket fram emot att få ett svar på obduktionen...tyvärr hade de inget att ge oss. Vätska hade trängt undan hjärncellerna men de vet inte varför....tycker att det är jobbigt att inte veta vad som gick fel men det var iallafall inga kromosomavvikelser och berodde inte på infektion cå det enda sättet vi hade kunnat upptäcka det tidigare hade varit ett UL i typ v.12....

  • Tedu

    Caos, min läkare sa att de är på sätt och vis glada om de inte kan ge något svar. Då betyder det att upprepningsrisken är väldigt liten. Jag skulle vilja få ett sådant svar. Klart att det är jobbigt att inte veta varför, men det är ännu värre med kromosomavvikelser. Efter hur lång tid fick ni svar? Får man ett kallelse till samtal via posten, eller hur funkar det?

  • caos

    ärligt talat minns jag inte exakt...det är mycket som är luddigt men jag tror att det var efter ca en månad....jag fick en kallelse till möte med specialistläkare med posten....alla andra saker som när vi skulle få se kistan och så vidare har min kurator ringt angående

Svar på tråden Ingen hjärtaktivitet