• Gothica

    Svimma vid magont

    Jag har de senaste kanske 10-15 åren upplevt att jag svimmat vid något som känns som rejäl magknip. Jag har gått på toa och medan jag suttit där har jag börjat känna mej yr och som att kroppen liksom domnar bort, och jag svimmar! Det är fruktansvärt obehagligt. Efteråt blir jag alltid fruktansvärt trött och helt väck resten av dagen. Någon som upplevt något liknande och kan känna igen detta? Jag är frisk i övrigt och har annars inga problem med magen. Det kan vara flera år emellan dessa anfall. Nu senast hände det mej då jag var in för att göra en sådan coloscopi på sjukhuset och det gjorde så fruktansvärt ont att jag svimmade! Det var precis sådan magknip som jag upplevt tidigare, fast ännu värre.

    Flera gånger då jag fått dessa anfall och svimmat har min sambo ringt ambulans så att jag fått åka med den till sjukhus, men de har aldrig hittat något fel. Jag har även gjort en EEG av hjärnan, men de hittade inget fel på det heller. Jag tror ju snarare att det borde ha med magen att göra, eftersom att jag alltid svimmar vid magont (det har även hänt vid magsjuka!), men borde jag då inte ha problem med magen även annars? Det hela känns mycket skumt och jag är ständigt orolig att det ska komma tillbaka. :(

  • Svar på tråden Svimma vid magont
  • magontochpanik

    Hej allihopa i tråden!
    Ville bara dela med mig av min traumatiska morgon. Vaknade i vanlig tid en söndagsmorgon, runt 08.30, kände att jag hade lite ont i nedre delen av magen och tänkte att jag antagligen behövde kissa. Ofta när jag vaknar och är kissnödig, får jag lite ont just i den allra nedersta delen av magen. Observera, lite ont. Så jag gick upp och satte mig på toaletten men märkte att smärtan inte släppte när jag kissat färdigt. Tvättade händerna och smärtan steg då kraftigt så jag tänkte jag kanske måste...göra nummer två..så jag satte mig åter på toaletten för att försöka. När inte det heller fungerade och smärtan forsatte att öka, blev allting snabbt kaos. Jag började svettas så mycket att jag var tvungen att ta av mig pjamasen, ett tinnitus sus satte igång i öronen, fast på högre volym än tidigare upplevt. Utöver detta blev jag ofantligt snurrig, fick en kraftig huvudvärk, och fick otroligt svårt att se. Det var som en stor dimma och när allt snurrade så kraftigt var det svårt att placera händerna rätt. Jag lyckades tvätta mina händer precis innan jag föll ihop på badrummsgolvet. När jag vaknade kunde jag nätt och jämnt ta mig upp. Lyssnade noga och hörde bakom allt sus att kranen fortfarande var på. Tog mig flera minuter att stänga av den då jag knappt såg någonting, och mina händer inte tycktes göra det jag ville. Försökte få fram en ipren mot smärtan men tappade bort paketet (som sedan tydligen låg mitt på badrumsbänken) och svimmade igen. När jag väl vaknade denna gången bestämde jag att jag behöver hjälp så jag fick på mig pjamasen och tog mig ut i vardagsrummet, la mig på soffan och ropade på min pappa så högt jag kunde. Vet ju iof inte hur högt detta var eftersom jag själv inte kunde höra något. Efter att ha legat på soffan ett tag försvann yrseln, synen kom tillbaka, och suset i öronen gick ner aningen. Huvudvärken och (framförallt) magvärken kvarstod. Låg och stönade, och ålade runt i soffan i säkert 50 minuter. Har inte haft så ont i hela mitt liv, trodde det var något fel på urinblåsan alt. livmodern. Efter dessa 50 minuter försvann smärtan så gott som helt, bara huvudvärk kvarstod, och då och då spänner det lite i nedre delen av magen. Är bara 18, tjej (som ni säkert förstått) och är väldigt sällan sjuk. Hela familjen har varit förkylda i flera veckor men jag har inte kännt av något alls. Har en hälsosam livsstil med mycket träning, nyttig mat osv. Aldrig haft mycket till mensvärk...

    Det är ju skönt att smärtan är över nu, men jag är lite traumatiserad. Framför allt hade jag gärna velat veta vad som orsakade smärtan. Alla googlingar ger bara resultat som inflammerad blindtarm eller gallsten, men beskrivningarna passar inte alls in på vad jag upplevde, står bara att ont i magen + att man svimmar betyder att man skall söka vård, men jag mår ju bra nu? Extremt intensiv (kommer-jag-att-dö-nu?) smärta i nedre delen av magen, där jag föreställer mig att livmodern och urinblåsan sitter. Är tacksam ifall någon vet möjliga orsaker eller vad man skall göra med detta?

    Kram :)

  • irevil

    Hej alla!

    Kom oxå till denna sidan när jag googlade på symttomen,, jag har haft detta fenomen sedan 1989,,har ramlat och slagit sönder tänder när jag trillade på ett klinkergolv. Nu har jag lärt mig att det är bäst att lägga sig på toagolvet. Jag har vaknat av att ligga jämte en hög med avföring , men smärtan är det värsta,,det vet ni ju. Nuförtiden har jag inte dessa anfall så ofta,,men om jag upplever stress och oro så kommer det som ett brev på posten.

  • Tjaveronica

    Oj testade bara ifall jag kunde skriva utan att vara medlem. Och det gick.

    Jag är helt paff över att ha funnit den här tråden. Jag vill skriva om mina två anfall men det är som att kopiera era händelser. Det har inget med ångest eller dålig magskötsel att göra. Ska testa gallan nu men tycker inte symtomen stämmer in.

    Har celiaki, men tror inte det heller har något med saken att göra. Är det någon under dessa år som fått en diagnos? Jag ska börja utredas nu efter 4vå anfall och 5 stygn under hakan.

  • flintan

    Hej,

    Jag har börjat få problem med magen nu, jag är 24 år och har alltid haft lite krångel med kistan.

    Dessa är mina symptom nu:
    - Magont, långt ned i magen, påverkar andningen.
    - Illamående, vill gärna inte umgås med människor då illamåendet är störande
    - Gasig, går på toa säkert 3ggr/dag och gör "nr 2" (Detta är iofs vanligt för mig)
    - Nu (dag 3 i detta mående) har jag upptäckt att jag är väldigt snurrig, känns som om jag inte är alltför långt ifrån att svimma. Sitter på jobbet och känner att det inte är riktigt som det skall vara.
    - Aptiten är fortsatt bra, hungrig och så, men jag är storsnusare i vanliga fall - men just nu har jag varken sug eller lust att snusa, från att snusa lite mer än en dosa om dagen till nu kanske 2 snus om dagen.

    Ska ringa vårdcentralen idag, men någon kanske bara kan höfta fram vad det möjligen kan vara? Sitter och läser om magcancer och tarmfickor, och lite hypokondriker som man är börjar man att misstänka båda. Vore riktigt trist om det var cancer :/ Vill gärna leva lite längre iaf.

    Mvh
    Alex.

  • Amanda6747

    Hej.

    Gammal tråd. Men skriver ändå ????

    Haft samma problem i 15 år, ca 1-2 ggr per år får jag ont i magen och svimmar från toa.

    Eftersom det är så sällan har jag inte sökt förrän nu. Gått igenom världens undersökningar som slutade med en hjärtmonitor innanför huden som nu har visat att jag har något som kallas AV block 3 och är pauser på hjärtat och ska nu få en pacemaker.

    Så jag skulle rekommendera alla som har det här att undersöka vad det är, kan ju vara hjärtfel.....

  • Emma222222

    Hej! Jag har också under hela mitt liv upplevt det hör problemet med jättesvårta smärtattacker i nedre delen av magen som leder till avsvimmning och oftast kommer nattetid. Sökte vård för flera år sedan och är fortfarande under långsam utredning. Enda perioderna som varit helt smärtfria för min del i vuxna år är tiden som jag ammat mina barn och enda diagnosen jag hittills fått fastställd är endometrios ( Dick hjälper inte den behandlingen mot smärtattackerna, så jag tvivlar på att det har med saken att göra) jag är också mitt i den här problematiken nu och har alltså ingen lösning MEN den enda och bästa smärtlindringen vid dessa smärtkramper är Spasmofen. Så det vill jag tipsa alla i tråden om!, det är det kramplösande ämnet papaverin som får magen att slappna av-effektivt! Om någon fått någon hjälp med diagnos, snälla skriv!

  • Isis
    Hgvbkk skrev 2017-08-19 21:37:09 följande:

    Endometrios.


    Eller hur? Tänkte jag också på. Har haft samma problem varannan månad ca, sedan ett år tillbaka. Misstänkt endometrios.

    Kan ju vara annat också. Men man kan få så ont att man svimmar av smärta.
  • Isis

    Endometrios kan f.ö. opereras med jättebra resultat hos vissa specialister utomlands. Excition heter tekniken där man skär bort endot istället för att ytligt bränna. På fb finns en grupp som heter Den dolda stigen, rekommenderar den. Där kan man få mer kunskap och råd om hur man kan ansöka om att få operation utomlands finansierat av försäkringskassan..

  • AJS71

    Hej, mycket intressant att man inte är ensam om det här.

    Kan på rak arm bara komma ihåg en tidigare attack och den nu imorse, har inte svimmat men väl trott att jag ska avlida för det gör så ont. Kallsvettas och lös avföring. En ännu läskigare grej som uppstod nu på morgonen var att det kändes som ett brus i händerna och dom domnade bort liksom fötterna, när jag ser på fingrarna är dom låsta i en konstig spasmliknade vinkel och jag kan inte röra dom.

    Det här tillståndet har för mig uppträtt på morgonen straxt efter jag gått upp vid 7.

    Jag har inga andra magproblem eller sjukdomar.

    När jag läste om det där med nerven några tagit upp kopplar jag ihop det med att jag ramlade i en trappa igår och slog i ländryggen bland annat, kan iof inte minnas att något sådant hänt förra gången.

    Tack för att ni delar med er och hoppas vi alla får slippa det här i fortsättningen!

  • Koriander22

    Känner igen mig

    Har flera gånger fått kraftig smärta i magen, blivit jätteillamånde, hård/uppsvälld i magen,

    Kallsvettig, yrslig , svartnar framför ögonen sedan kräkts och diarréskiter jag på samma gång som jag svimmar. Sedan mår jag bättre,.såklart trött.. Multitasking på hög nivå skulle man också kunna se det som. Förstoppningdiaree sa en läkare och kopplade det till min ibs. Mat som ruttnar och sväller i tjocktarmen vill kroppen ha ut och gör det på sitt sätt.. hur som, avskyr när jag får dessa attacker. Någon som känne igen sig?

  • Sarasi

    Tänkte börja med en liten anatomisk upplysning angående vagusnerven. Detta är en kranialnerv som utgår direkt från hjärnstammen och följer inte ryggmärgen. Den kan därför inte skadas i samband med en ländryggskada. Den skickar däremot information och styr våra inre organ genom det autonoma systemet som kort kan sammanfattas i flykt eller spela död. Att många av oss blir svimfärdiga i samband med magont är alltså en reaktion på smärtan där vagusnerven ger oss ett blodtrycksfall. Dock viktigt att poängtera att det är bra att söka vård för att undersöka orsaken till det magonda.

    Att man blir svimfärdig när man är magsjuk kan ju bero på en rad andra faktorer som trötthet, näringsbrist och rent allmän nedsättning i kroppen och är relativt vanligt.

    Själv har jag sedan många år tillbaka till och från haft smärta i övre delen av magen. Stämmer inte överens med gallstensanfall utan är relaterat till matintag och motion. Stora eller svårsmälta måltider för nära inpå sömn ger besvär, särskilt om jag varit fysiskt inaktiv under ett tag. Börjar ungefär samma tid på natten varje gång och känner av på kvällen att jag kommer få ont men har inte hittat något som avbryter attackerna utan det är bara att vänta ut dem. Blir gasig och uppblåst i samband med smärtan som oftast lindras efter ett toabesök. Har som värst haft det ca varannan vecka och varit mer känslig för det strax innan mens. Svimningsrisk har varit då magsmärtorna varit som värst så inte varje gång.

    Hoppas alla hittar en lösning för sina besvär. Vill också bara varna för att läsa in för mycket av sina egna besvär i andras beskrivningar då det kan finnas andra faktorer som gör att en persons besvär trots liknande symptom inte är desamma som dina egna.

  • EmmaOP

    Intressant tråd. Jag har några gånger i samband med matförgiftning (bl.a räkröror) upplevt dessa symptom: kraftigt ont i magen, illamående och kallsvettig, brus i öronen och vid ett tillfälle svimning. Har helt fösvunnit så fort diarrén väl kommit ut.

    Har dessutom upplevt nästan exakt samma symptom i samband med starten av mens (+/- 1h från att blödningen startat). Har hänt vid sammanlagt 4 tillfällen, dock utan svimning, men den gången det var värst hade jag tunnelseende och fick hålla mig i väggen för att inte ramla ihop i korridoren på jobbet. Dessa gånger har symptomen hållit i ca en timme och sen helt försvunnit (oftast efter toabesök) och jag har blivit som vanligt igen.

  • Amanda6747

    Säger bara igen till alla som kommer till denna tråd, som jag själv gjorde för några år sedan, sök för det!
    Jag har nu haft pacemaker i ett år och det som var återkommande svimningar i flera år är helt borta!


    Jag sökte inte pga jag trodde aldrig dom skulle bry sig eller hitta något, men sista gången det hände vaknade jag på natten, illamående och ont i magen. Gick på toa men kände hur jag började kallsvettas och visste att jag kommer svimma.
    La mig ner på golvet, svimmade ändå, två gånger efter varann. Då insåg jag att det är inte normalt. Som tur var tog min läkare på vårdcentralen mig seriöst och skickade mig på olika tester.
    Dagen dom såg vad som hände svimmade jag inte ens, utan mådde bara så där dåligt på toan, men hade då en liten monitor under huden som registrerade hjärtat.


    Är oehört lättad att för första gången på 15 år har haft mitt första år utan att svimma eller bli dålig.
    Kolla upp det! Doktorn sa att det kunde lika gärna ha hänt när jag kört bil eller liknande, jag trodde det var kopplat till magen eftersom jag alltid fick ont i magen och visste inte om jag behövde gå på toa eller kräkas...

  • Stefan99

    Jag upplevde nyss svimkänsla när jag skulle tömma mig. Har haft detta ett par gånger tidigare dock hade jag inte ont eller något men det var som att det svartnade en stund för ögonen och jag blev rejält ur. Är en kille på ca 40 år. Tror personligen det har med mitt hjärtklaff fel att göra.

    Några gånger per år får jag även värsta migränen med kallsvettningar och skitsjuka också.

  • Leffelito

    Senast någon skrev var 2018 och jag undrar nu om någon som har detta har fått reda på vad det kan vara?

    Jag har haft detta många år och gjort både gastroskopi, endoskopi, skiktröntgen m.m och dom hittar inget fel!! På riktigt jag ger upp snart smärtan är så sjukt intensiv och det enda man kan göra är att härda ut, någon som vet något?! Har detta ett par gånger i månaden.

Svar på tråden Svimma vid magont