• Änglamamma05

    Blodförtunnande medicin under graviditeten?

    Hej!
    Har fått veta att jag har tjockare blod än normalt och att det antagligen var anledningen till att min pojke, Elias, föddes död i v. 29 på midsommarafton 2005. Jag undrar om det finns fler som känner igen sig och som har tagit sprutor eller ätit tabletter med blodförtunnande medicin under sin graviditet? Jag vill veta hur det är och om man vågar bli gravid igen? Berätta!
    Kram!

  • Svar på tråden Blodförtunnande medicin under graviditeten?
  • krakel

    jessie 23 äter oxå trombyl,, men anledningen till att det står att man inte ska äta dem är väl just för att man inte ska äta blodförtunnande..

    antar att din precis som min anledning till att äta dem är större än inte... det händer inte bebben nått...

    och jag har hört precis tvärtom... att fölossningen skulle va lättare.. men men ut kommer den väl.. hehe

  • Kickans mamma

    Ang Trombyl inte blir förslottningen längre? det är väll blödningsriskendet handlar om? Jag slytade med trombyl vid 36 fulla veckor. har man haft mycket svår hf kan manfåäta det tiden ut.

  • PellePlutt81

    En kompis till mig har tagit blodförtunnande sprutor i magen under hela graviditeten.. Vet inte vad läkemedlet hette men hon har inte haft några problem med förlossningen.. Kolla med SpecialistMödravården eller ngt liknande. Visst vågar du bli gravid igen gumman.. Lycka till!

  • prilset

    Jag tog både sprutor (fragmin) och trombyl då jag var gravid igen med våran kille (våran Tindra dog i magen pga av proppar i moderkakan.)
    Jag slutade med trombylen 10 dagar innan förlossning. Jag blev igångsatt och hade en snabb förlossning på 5 timmar. Min moderkaka var A-klass.
    Jag litade helt på min läkare och vad hon rekomenderade mig.Hon gav mig modet att våga igen.
    Kram Pärnilla

  • lillith

    Jag fick en jättestor blodpropp 1994 som jag nästan dog av och då konstaterades att jag hade fel i blodet. Jag har efter det fått barn 2 gånger - bägge gångerna har jag fått behandling med blodförtunnande sprutor hela graviditeterna. Jag har haft ett missfall - och det var när nån käck barnmorska tyckte jag kunde vänta till vecka 12 att börja med sprutorna. Visst är det inte kul - men det är inte farligt med sprutorna och de ger inga biverkningar på fostret. Inte så mycket biverkningar på dig själv heller. Det går ganska så bra och tydligen är det så att om man fått missfall flera gånger utan att något fel konstateras så provar man ibland med blodförtunnande sprutor. Jag vet en hel del om det - du får gärna höra av dig om du har flera frågor. Finns länkar i min dagbok till diverse koagulationsdefekter och jag har skrivit mera där.

  • Brodsmulan

    Trombyl ges antingen om man som någon innan också sagto ch som är mitt bekymmer också.. har för tjockt blod, detta kan man faktiskt kolla upp vid inskrivning.. vad har du för hb? Är det högre än 146 kan det finnas risk att du har för tjockt blod, detta har forskare på KI kommit fram till i sin studie, men de kollade nämligen järn/högt hb, där det finns förhöjd risk för psd.
    Det ges också i förebyggande syfte vid misstanke om havandeskapsförgiftning, för att minska risken att det ska slå fullt ut, de flesta som fått HF äter trombyl i nästa graviditet.

    Vad gäller förlossning så blir den varken kortare eller längre. Det som kan påverkas är barnets hjärta (en klaff kan slutas för tidigt och en lättare op kan behövas), lungorna kan vara mindre utvecklade, men bruakr isåfall vara ytterst lite och blödningsrisk finns för både mor & barn, men den sistnämnda brukar de säkra genom att man får sluta äta trombyl runt v37.

    Det är alltså inte så 'illa' som man kan tro.. speciellt inte när det gäller en så låg dos som 75mg, det är ju inte ens 1/5 treo.

  • Lillafisen

    Hej Är gravid första gången och på grund av att jag fick en blodpropp i och med en operation och gipsning beslutades det att jag skulle börja ta sprutor I förebyggande syfte. Tagit sprutorna första gången jag åt blodförtunnande och jag tycker det är lite jobbigt men vet ju att jag vänjer mig snart Det läskigaste är väl att jag inte kommer kunna ta dom själv i magen men men. Det är ju bra att man får dem. Hade ingen aning om att man kan få blodpropp i moderkakan. Lycka till allihopa och ursäkta att jag trots att jag vet att det är bra att ta sprutorna gnäller men det var en chock första gången jag fick en blodpropp och, ja det sitter kvar. Men som sagt. Det är bra att de uppmärksammar och tar det allvarligt!!

  • MinEmPsi

    Min först födda dog i hellp syndrom, allvarlig form av havandeskapsförgiftning. Den hade även gjort att jag hade fått multiproppar i moderkakan,pluss att den var lite för liten.

    När vi pratade om att skaffa syskon till vår först födda, var det först tal om att jag skulle äta trombyl samt ta sprutor, men när dagen kom när jag blev gravid med lillasyster så bestämde sig två överläkare att jag bara behövde ta tablett form.  Jag åt de från vecka 10 fram till vecka ca 36. 

  • Anonym

    hej

    jag oxså använder trombyl jag hade blodpropp jag haft flera missfall , jag har användat fragmin men det hjälpte inte efter den bliv gravid då användat trombyl från första vecka det hjälpte bättre men min läkara sa till mig att det ska använda hela graviditet. men min frågar är vad menar ni att man får tidigt förlossning? 

    ska jag oxså försätta till vecka 37 sen slutar jag med?

    eller kan någon förklara åt mig bättre

    tacksam för svaret     

  • Mariamx

    K


    VirusVarning skrev 2005-12-30 21:14:23 följande:
    Bipsibopp - Hörde att dom skulle låta alla första föderskor få blodförtunnade för att förhindra jobbiga förlossningar, men jag måste erkänna att jag tycker de är ganska dumt. Alltså inte att få lättare förlossning de önskar jag _alla_ men att lägga in mediciner som förtunnar blodet för lättare förlossningar, hmm jag vet inte tycker inte de låter bara. Mediciner ska ju personer som behöver de ta. (enligt mig då)

    Haha, den sista meningen tyckte jag var roligt. Vad är inte epidural, lustgas mm vid en förlossning ingenting annat än medicin som ska göra förlossningen lättare? Man borde kanske skippa dem också...?
  • Anonym (usk)

    Nu så.. jag har haft blodpropp x antal gånger i mitt liv. Första när jag var 16, och senaste när jag var 27. När jag var gravid med min son (första barn) fick jag blodpropp i v 8. Fick då fragmin till 6 veckor efter förlossning. Förlossningen då, blev superakut kejsarsnitt. Planerade barn 2, blev gravid i maj nu i våras. Fick mf juli... Missfalletet berodde på onormal utveckling av embryo/foster. Blodförtunnande gör absolut inte förlossningen lättare. Dessutom blöder man oftast mer och lättare. Blodet rinner på lättare, eftersom det tunnas ut.

  • Emaria

    Jag fick mf 18 augusti när jag skulle gått in i v10 och eftersom det var första gången så var det inte så mycket mer med det. Själv har jag funderat en del.

    På fredagen åkte jag buss i ca 4 timmar. Kommer hem och får sedan ont i foten när jag är hemma och vilar. Haltar resten av dagen/kvällen. Bättre dagen därpå men höll i sig några dagar. På lördagen kommer även små bruna flytningar. Dessa blir mer röda på söndagen och på kvällen får jag mitt mf. Kan smärtan i foten ha varit en propp? Kan detta isåfall ha orsakat mitt mf?

  • Anonym (usk)
    Emaria skrev 2013-09-04 22:09:00 följande:
    Jag fick mf 18 augusti när jag skulle gått in i v10 och eftersom det var första gången så var det inte så mycket mer med det. Själv har jag funderat en del. På fredagen åkte jag buss i ca 4 timmar. Kommer hem och får sedan ont i foten när jag är hemma och vilar. Haltar resten av dagen/kvällen. Bättre dagen därpå men höll i sig några dagar. På lördagen kommer även små bruna flytningar. Dessa blir mer röda på söndagen och på kvällen får jag mitt mf. Kan smärtan i foten ha varit en propp? Kan detta isåfall ha orsakat mitt mf?

    Jag tror att om det var en trombos så hade nog värken fortsätta göra ont. Jag tror inte heller att mf berodde på den eventuella trombosen. Om du får värk igen, och rodnad, och det blir varmt (samma ställe) så får du söka kanske. Detta kan ju också ha vart fot som somnat eller så...
  • Emaria
    Anonym (usk) skrev 2013-09-04 22:17:51 följande:

    Jag tror att om det var en trombos så hade nog värken fortsätta göra ont. Jag tror inte heller att mf berodde på den eventuella trombosen. Om du får värk igen, och rodnad, och det blir varmt (samma ställe) så får du söka kanske. Detta kan ju också ha vart fot som somnat eller så...
    Sovande fot är inget man har i en knapp vecka... Men kan ju varit något annat. Vill ju inte att det ska hända igen...
Svar på tråden Blodförtunnande medicin under graviditeten?