• Liljeplan8

    Hjälp mig igenom detta!!! Avbruten graviditet på grund av allvarligt kromosomfel - triploidi

    Hej
    Jag fick idag reda på att lilla bebisen i magen har triploidi. Jag är i vecka 17+4. Det började med att vi gjorde CUb-testet för att "få se bäbisen tidigt". UL ssk tyckte fostret var litet och sa att vi nog räknat fel. Vi fick missfall gången innan och hann inte ha någon mens emellan så vi tänkte väl, aja värre saker har väl hänt. När hon knappade in våra värden så återkom hon med resultatet att bäbisen hade hög risk för trisomi 13/18. Vi visste inte ens vad det var och blev chockade. Vi fick träffa en specialistläkare och fick mer info. 
    Sedan var vi tvungna att vänta en månad över julledigheter och helger för fostervattensprov.
    15/1 gjorde vi fostervattensprov vilket var ruskigt hemskt. Efteråt svimmade jag och mådde illa, jag fick ligga kvar en timma. svar skulle jag få samma vecka sa de och de skulle ringa om det var negativt och om bäbis var frisk skulle de skicka brev. Jag gick med hjärtat i halsgropen och väntade på besked på jobbet. Fredagen kom och inget svar. Jag ringde flera gånger men de hade inget besked att ge mig. "De är underbemannade i Uppsala" sa dem. Jag åkte till bmm för att lyssna på hjärtat - var så orolig. Hjärtljudet hördes väl, bara att bäbis låg väldigt långt ned.
    På måndagen fick vi inte heller något svar. Denna väntan har varit helt olidlig.

    Idag fick vi det hemska beskedet - triploidi. En extra kromosom i varje cell i bäbisen. En missbildning som inte är förenat med liv utanför livmodern.

    Jag är helt TOM! vill bara skrika fan fan fan ! Fattar inte hur jag ska klara av det här. snälla kan någon hjälpa mig genom att dela med sig av sina upplevelser??

    Hur ska jag kunna avbryta och ta bäbisens liv? hur ska jag klara av att föda ut en död bäbis? Hur känns det? Vill  jag titta på bäbisen, kommer jag ångra mig om jag inte gör det? Ska man ta gravplats eller inte? Vad händer med bäbis direkt efter födseln? Hur går man vidare? Vågar man bli gravid igen och hur väljer man då att föda? Vad gör jag med alla barnkläder? bäbisrummet? Hur funkar allt med jobbet? Hur länge ska man vara sjukskriven?

    Snälla snälla snälla medlemmar och medmänniskor hjälp mig igenom detta helvete, jag behöver veta att jag inte är ensam..

    Melinda


    Kommer bli mamma till ett änglabarn 24/1 2014.
  • Svar på tråden Hjälp mig igenom detta!!! Avbruten graviditet på grund av allvarligt kromosomfel - triploidi
  • Liljeplan8

    Ellia73: oh stackare vad hemskt! Jag förstår precis hur du menar med bubbla. Jag äter knappt, orkar inte prata med någon, sitter i mörkret utan tv och ljud. Bara gråter och gråter. Fattar inte hur livet ska gå vidare... Min sambo är ledsen men har ett helt annat sätt att hantera smärtan/sorgen på. Han "rymmer/flyr" och hittar på massa kul, medan jag känner att jag bara vill lida.. Jag vill gråta och läser dikter till/om änglabarn för att det ska sjunka in djupare. Jag vill gå igenom barnkläderna och bara gråta. Är dock rädd för att hamna i en depression som jag inte kan ta mig ur.

    Min förra graviditet avslutades i missfall och nu detta. Hur mycket orkar man egentligen med?

    Ellia73: valde du att föda naturligt eller kejsarsnitt?

  • Loppsan

    Ts, jag beklagar. Kan bara föreställa mig hur det kan kännas. Du skriver att du bara vill gråta, titta på barnets kläder, läsa sorgliga dikter osv, då tycker jag absolut att du ska göra det. Tillåt dig själva sjunka in i djup sorg, låt det vara förjävligt och gråt så snoret sprutar. Det är helt okej. Man sörjer olika och har olika många tårar att gråta. Många kramar till dig och så hoppas vi på syskon den dag ni känner er redo. ??

  • Ellia73
    Liljeplan8 skrev 2014-01-22 17:31:55 följande:
    Ellia73: oh stackare vad hemskt! Jag förstår precis hur du menar med bubbla. Jag äter knappt, orkar inte prata med någon, sitter i mörkret utan tv och ljud. Bara gråter och gråter. Fattar inte hur livet ska gå vidare... Min sambo är ledsen men har ett helt annat sätt att hantera smärtan/sorgen på. Han "rymmer/flyr" och hittar på massa kul, medan jag känner att jag bara vill lida.. Jag vill gråta och läser dikter till/om änglabarn för att det ska sjunka in djupare. Jag vill gå igenom barnkläderna och bara gråta. Är dock rädd för att hamna i en depression som jag inte kan ta mig ur.

    Min förra graviditet avslutades i missfall och nu detta. Hur mycket orkar man egentligen med?

    Ellia73: valde du att föda naturligt eller kejsarsnitt?
    Jag säger som Loppsan, sörj på det sätt du vill. Det finns inga sätt som är rätt eller fel. Hoppas att du och sambon kan finna tröst i varandra även om ni sörjer på olika sätt. Ta den tid du behöver och bara gråt.... det BLIR lättare med tiden, även om man aldrig glömmer.
    Jag hade en normal förlossning med sonen. Kejsarsnitt var aldrig något jag övervägde då jag alltid tyckt att det verkar mer skrämmande än att föda vaginalt. Jag har även en dotter på 5 år och födde även henne vaginalt.
  • jagäraf
    Liljeplan8 skrev 2014-01-22 10:50:37 följande:
    Tack för alla svar!
    Nu har jag tagit det första pillren som ska förbereda livmodern på fredagens förlossning. Satt med läkaren som förklarade allt jag redan visste om diagnosen och så vidare. Han envisades med att benämna det foster och till slut sa jag till "er korrekta benämning foster får stå för er men ni måste förstå att för oss är det vårt barn"
    Nu känns det som mensvärk i livmodern. Smärta i rygg. Någon mer som känt så direkt efter de första pillren vid en avbruten gravititet tagits?

    Jagaraf: fick ni reda på detta vid rul? Vilken bra idé med med filten. Det ska jag också göra. Tack ?
    Vi fick reda på att nåt var fel på rul som gjordes senare än vad det borde gjorts. Jag visste hur långt gången jag var men på gyn sa de att jag måste räknat fel eftersom fostret var mindre. De såg de på vaginalt ul. 

    På RUL såg de att han hade större hålrum i huvudet än han skulle ha och dessutom hade min livmoder inte kommit upp som den skulle. Vi skickades till Huddinge sjukhus och där skulle de ta fostervattenprov men det gick inte för min urinblåsa låg i vägen. Vi fick vänta ytterligare 14 dagar och då fungerade det. 

    Redan dagen efter fick vi besked att det var Triploidi (en torsdag). Dagen efter fick jag första pillren och sen skrevs jag in på BB på söndagen för att föda honom. 
  • jagäraf

    Jag ska tillägga att jag hela tiden visste att något var fel. Hela min kropp kände det och dessutom hade jag många blödningar. Men på gyn avfärdade de min oro hela tiden. Eftersom han var mitt femte barn så kände jag att ingenting stämde men de ville de som sagt inte tro på.

    Kram till dig, TS! Jag tänker på dig!

  • Lillknodden

    Liljeplan8,


    Jag beklagar så himla mycket. Är så otroligt ledsen för er skull.


    Jag har gått igenom samma sak för ett par år sedan. Situationen som ni befinner er i och förlossningen som ni har framför er kommer att bli hemskt jobbig. Jag vet för att jag har varit med om samma sak. Jag tyckte att den värsta tiden var dagarna efter beskedet, när man fick åka hem och ”smälta” och vänta på att få komma in till förlossningen.


    Mina konkreta råd till dig/er är att ställa många frågor till sjukvårdspersonalen. Inga frågor är dumma. T.ex. Hur kommer förlossningen gå till? Vad händer när barnet är fött? Tyvärr fick vi i princip ingen information om vad vi hade att vänta oss. Jag fick stoppa i mig piller och blev ombedd att försöka röra på mig (promenera i korridorerna) för att snabba på förloppet. Jag fick ingen info om hur förlossningen skulle gå till (som man får vid en ”vanlig förlossning”), t.ex. hur känns värkarna, behöver man krysta, hur ska man bete sig när det gör ont etc. Vi blev i princip lämnade ensamma och blev ombedda att säga till när det var ”dags”. Jag minns att jag kände mig som en idiot eftersom jag faktiskt inte riktigt visste hur det skulle gå till – skulle jag bara ligga där i sängen eller skulle jag försöka ”klämma själv”. Skulle jag profylaxandas?


    För mig gjorde det i alla fall hemskt ont. Jag hade inga ”normala värkar” utan snarare kramper som inte släppte. Det låter säkert sinnessjukt, men smärtan var på något sätt ”skön”, för den dämpade ångesten och sorgen litegrann, mitt i det värsta. Förlossningen ”avbröts” i alla fall på kvällen när inget hade hänt, jag fick sova under natten och ta nya piller nästa morgon för att ”starta om”. Inget barn kom förrän jag faktiskt började promenera, då gick vattnet och vår pojke liksom bara ”rann ut”. Det gjorde inte alls ont, det kändes nästan inte. Han fördes bort direkt och vi blev rådda att inte titta på honom, för han var missbildad. Vi tittade aldrig på honom och det kommer jag att ångra i resten av mitt liv. Mitt råd är att titta, oavsett hur bebisen ser ut.


    Jag upplever inte att vi fick något stöd där och då från personalen på kvinnokliniken. Däremot fick vi hjälp under mycket lång tid av en kurator på kvinnokliniken. En fantastisk människa. Hon hjälpte oss även med vår oro när vi blev gravida nästa gång. Vi träffade henne regelbundet tills vår andra son föddes. Vi hade nog inte klarat oss utan henne. Hon hjälpte oss även med allt det praktiska kring begravning och val av kyrka etc. Såhär i efterhand är jag så tacksam för hennes hjälp, för vi orkade helt enkelt inte själva tänka och agera. Jag låg i sängen i ca en vecka efteråt. Tror jag var sjukskriven i ca en månad. Det var skönt att komma igång och jobba sen.


    Vår förstfödda pojke ligger på en jättefin minneslund, med min morfar, och det känns idag bra att kunna åka dit ibland och tända ett ljus.


    Jag tänker på dig/er imorrn. Massor med styrkekramar. Inboxa gärna om det finns något som jag kan göra för dig.

  • MalinElise

    Jag beklagar innerligt det du behövt vara med om hittills. Det är fruktansvärt att få reda på att ens bebis är sjuk.

    Jag har själv varit med om liknande. Min bebis hade allvarliga njurproblem och skulle inte överleva efter graviditeten. Detta upptäcktes i v 18 och v 20 födde jag fram honom. Det var bland det värsta jag någonsin gått igenom. Dessa veckor. Alla drömmar och förväntningar går i kras.

    Det som gjorde att jag orkade ta mig igenom detta var att vi blev rekommenderade att ta kort och hålla vår lille bebis och verkligen få smälta sanningen. Vi fick dekorera en liten kosta till honom och valde att få ha honom på minneslunden. Vi har gett honom namn och kommer alltid att minnas vår änglason.

    Försök att koncentrera er på att ta hand om varandra och bearbeta det hemska som nu händer er. Sörj, tänd ljus och fundera hur ni vill begrava. Köp en ängel och fixa iordning en "egen" hylla åt er lilla bebisängel. Vi fick även ta hand och fotavtryck av vår bebis och har ramat in detta.

    Även om det känns obeskrivligt svårt nu så kommer ni ta er igenom det.

    Jag har själv fått två friska barn efter mitt änglabarn, allt har gått bra. Men oron under mina två efterkommande graviditeter har varit stor. Vi har pga detta fått extra kontroller.

  • MrsP79
    Lillknodden skrev 2014-01-23 11:13:51 följande:
    Liljeplan8,Jag beklagar så himla mycket. Är så otroligt ledsen för er skull.Jag har gått igenom samma sak för ett par år sedan. Situationen som ni befinner er i och förlossningen som ni har framför er kommer att bli hemskt jobbig. Jag vet för att jag har varit med om samma sak. Jag tyckte att den värsta tiden var dagarna efter beskedet, när man fick åka hem och ?smälta? och vänta på att få komma in till förlossningen.Mina konkreta råd till dig/er är att ställa många frågor till sjukvårdspersonalen. Inga frågor är dumma. T.ex. Hur kommer förlossningen gå till? Vad händer när barnet är fött? Tyvärr fick vi i princip ingen information om vad vi hade att vänta oss. Jag fick stoppa i mig piller och blev ombedd att försöka röra på mig (promenera i korridorerna) för att snabba på förloppet. Jag fick ingen info om hur förlossningen skulle gå till (som man får vid en ?vanlig förlossning?), t.ex. hur känns värkarna, behöver man krysta, hur ska man bete sig när det gör ont etc. Vi blev i princip lämnade ensamma och blev ombedda att säga till när det var ?dags?. Jag minns att jag kände mig som en idiot eftersom jag faktiskt inte riktigt visste hur det skulle gå till ? skulle jag bara ligga där i sängen eller skulle jag försöka ?klämma själv?. Skulle jag profylaxandas?För mig gjorde det i alla fall hemskt ont. Jag hade inga ?normala värkar? utan snarare kramper som inte släppte. Det låter säkert sinnessjukt, men smärtan var på något sätt ?skön?, för den dämpade ångesten och sorgen litegrann, mitt i det värsta. Förlossningen ?avbröts? i alla fall på kvällen när inget hade hänt, jag fick sova under natten och ta nya piller nästa morgon för att ?starta om?. Inget barn kom förrän jag faktiskt började promenera, då gick vattnet och vår pojke liksom bara ?rann ut?. Det gjorde inte alls ont, det kändes nästan inte. Han fördes bort direkt och vi blev rådda att inte titta på honom, för han var missbildad. Vi tittade aldrig på honom och det kommer jag att ångra i resten av mitt liv. Mitt råd är att titta, oavsett hur bebisen ser ut.Jag upplever inte att vi fick något stöd där och då från personalen på kvinnokliniken. Däremot fick vi hjälp under mycket lång tid av en kurator på kvinnokliniken. En fantastisk människa. Hon hjälpte oss även med vår oro när vi blev gravida nästa gång. Vi träffade henne regelbundet tills vår andra son föddes. Vi hade nog inte klarat oss utan henne. Hon hjälpte oss även med allt det praktiska kring begravning och val av kyrka etc. Såhär i efterhand är jag så tacksam för hennes hjälp, för vi orkade helt enkelt inte själva tänka och agera. Jag låg i sängen i ca en vecka efteråt. Tror jag var sjukskriven i ca en månad. Det var skönt att komma igång och jobba sen.Vår förstfödda pojke ligger på en jättefin minneslund, med min morfar, och det känns idag bra att kunna åka dit ibland och tända ett ljus.Jag tänker på dig/er imorrn. Massor med styrkekramar. Inboxa gärna om det finns något som jag kan göra för dig.



    Usch så hemskt att inte få någon information alls om själva förlossningen. För mig som hade gått igenom två förlossningar innan så visste jag ju lite. Vi hade en jättebra barnmorska lyckligtvis. Känner igen den där känslan att smärtan på något sätt var skön. Då kände jag ju inte hur ont det gjorde i hjärtat. Och på något sätt kände jag att jag var skyldig vår lille bebis att ha ont när jag födde honom. Tänker så på dig Liljeplan8, och er andra, ingen skulle behöva gå igenom något sådant. Kramar!
  • jagäraf

    Jag tyckte också att smärtan nästan var lite skön. Ville liksom inte att det skulle ta slut. Dessutom var det en så otroligt mycket mindre smärtsam fysisk smärta än när jag fött mina andra barn. Jag fick ju massor av smärtlindrande medicin och dessutom blev det inte så svåra sammandragningen iom att magen inte var så stor. Den psykiska smärtan av desto värre.

  • Sinni

    Liljeplan: Jag vill bara sända dig en kram och önska dig lycka till imorgon! Beklagar att du behöver gå igenom detta!

    Jag, som många andra i tråden vet vad du går igenom. Vi miste en son i v 17+4 pga kromosomfel. Du har fått många goda råd, jag har inget mera att tillföra. Merän - ta den tid det tar till sorg. Sorgen för mig är som ett böljande hav. Ibland går vågorna höga och man får bara följa med i det som sker. Ibland känns det lite lugnare och man kan njuta av livets sköna sidor. Tids nog blir det bättre. Även om man alltid bär det i sitt hjärta - så blir det lättare.

    Jag tror absolut att ni vågar bli gravida igen. Låt det ta sin tid bara. Själv hade jag behov av att få läka först. Sen blev vi oplanerat gravida och snart kommer vår son.

    Ta hjälp av  kuratorn, prata massor. Och behåll kontakten till den kuratorn. Den kan vara oerhört skön att både nu och inför framtida eventuell graviditet.

    Önskar dig all lycka till i morgon. En kram från mig!

  • Liljeplan8

    Ni är alla helt underbara som försöker hjälpa mig igenom detta helvete!!!

    väntan likgiltighet och sorg är ord som beskriver mig just nu. Sov med bäbisfilten i natt som mormor hade köpt till bäbis när vi berättade om plusset. Ska sova med den i natt och sen ge till personalen på kvinnokliniken som de kan linda in lilla O med efter födseln i morgon. Vi ska komma dit vid 9 på morgonen och jag vet inte alls vad jag ska förvänta mig.

    Idag har jag haft mycket molvärk och även känt bebisen röra sig därinne. Det är obeskrivligt hur ambivalent man är kring alla dessa känslor. Jag har nästan lust att bara utstå sån smärta att jag viker mig. Vill skrika ut smärtan på något vis...

    Vi har för att få tiden att gå tittat på golden retriever valpar idag. Hemskt att projicera sin tidigare lycka till kommande bäbis på en hund men det hjälper att utstå all väntetid.

    Kram på er alla!

  • Sinni

    Så bra med valparna =). Det är skönt att försöka göra saker som är positiva. Även om det känns svårt. 

    Och en fin ide med filten. 

    När jag gick igenom avbrytandet och förlossningen så upplevde jag just den dagen som den "minst sorgsna". Låter kanske konstigt. Men jag blev så upptagen med allt det fysiska som skedde, värkar osv. Så just då kände jag ingen sorg. Bara fokus. Det var skönt på ett konstigt sätt. Sen när allt var över, det tog ca 6 timmar för mig, så var tröttheten enorm. Vi såg pojken och hade honom hos oss ett tag - det är jag enormt glad för idag. Sorgen och den tunga tomheten kom tillbaka först dagen efter igen.

    Vi fick otroligt fint stöd av den ssk som jobbade den dagen. Ja, av all personal faktiskt. Det betydde väldigt mycket för mig. Vi kände oss väldigt omhändertagna och ompysslade.

    Hoppas ni får lika fint omhändertagande och att allt går smidigt och bra.

  • Liljeplan8

    Hej alla stöttande människor

    Nu är vi inte gravida längre, vi är istället föräldrar till ett änglabarn.

    Förlossningen var otroligt smärtsam då jag låg i värkar i cirka 4 timmar utan uppehåll. Skakade ofta pga den ansträngande smärtan, fick flera doser morfin som knappt hjälpte något. Fick ta två kurer av livmodermedicinen innan vår lilla O kom ut.

    När det väl var dags kändes det som om det tryckte ut något inifrån och jag gick till toaletten. Vid födseln låg Lilla O kvar i hinnsäcken som var helt intakt. Navelsträngen var av. Han hade dött i magen någon dag tidigare. Det kändes skönt att han fick dö där han trivdes i min mage och inte i ett kallt bäcken.

    När han väl var född tog den underbara barnmorskan med honom för att göra han fin och linda in honom i filten. Kuratorn, BM och Carlmartin var alla med vid födseln.

    Känslan efteråt var befriande. Jag var lycklig på något vis. Det enda jag ville var att få se min ängel. När han kom in kändes det som ett magiskt ögonblick.

    Han såg avvikande ut pga diagnosen men var ändå det vackraste jag nånsin sett. Röd och liten som en hand. Små tår och fingrar med naglar. Ögonbryn. Och en liten penis.

    Vår lilla O var en pojke. En liten liten förstfödd pojke.

    Nu efteråt smärtar det i livmodern men den grymma smärtan försvann direkt Lilla O var på väg ut. Jag omges nu av ett dus och ett lugn.

    Tack för alla tips och hjälp. Hoppas vår tråd kan vara till stöd för andra föräldrar där ute med liknande problem

    Kram

  • Ellia73

    Vad skönt att det är över. Jag förstår precis vad du menar med lugnet du känner nu, jag kände exakt likadant. Bli inte rädd bara om det kommer en reaktion imorgon, i övermorgon eller om några dagar, så var det för mig. Tillåt dig själv att gråta och sörja så länge du behöver. Hoppas ni vågar försöka snart igen. Ta hand om er!

  • MrsP79

    Jag hoppas att det är ok att jag säger detta; grattis till er lille pojke, jag beklagar av hela mitt hjärta att han inte fick stanna hos er. Nu är ni föräldrar till en änglapojke! Ni kommer alltid att bära honom med er! Som Ellia73 säger, en reaktion kanske kommer om nån dag. Men det är normalt. När det gäller sorg så måste man nog gå igenom den, det finns inga genvägar. Det kommer förmodligen att kännas hemskt, men det är inte farligt. Jag tror dock att man kan komma upp snabbare till ytan igen om man bara tillåter sig att känna alla känslor. Prata om Lilla O, det är han värd! Kram

  • Emmask
    Liljeplan8 skrev 2014-01-24 20:15:01 följande:
    Hej alla stöttande människor

    Nu är vi inte gravida längre, vi är istället föräldrar till ett änglabarn.
    Förlossningen var otroligt smärtsam då jag låg i värkar i cirka 4 timmar utan uppehåll. Skakade ofta pga den ansträngande smärtan, fick flera doser morfin som knappt hjälpte något. Fick ta två kurer av livmodermedicinen innan vår lilla O kom ut.

    När det väl var dags kändes det som om det tryckte ut något inifrån och jag gick till toaletten. Vid födseln låg Lilla O kvar i hinnsäcken som var helt intakt. Navelsträngen var av. Han hade dött i magen någon dag tidigare. Det kändes skönt att han fick dö där han trivdes i min mage och inte i ett kallt bäcken.

    När han väl var född tog den underbara barnmorskan med honom för att göra han fin och linda in honom i filten. Kuratorn, BM och Carlmartin var alla med vid födseln.

    Känslan efteråt var befriande. Jag var lycklig på något vis. Det enda jag ville var att få se min ängel. När han kom in kändes det som ett magiskt ögonblick.
    Han såg avvikande ut pga diagnosen men var ändå det vackraste jag nånsin sett. Röd och liten som en hand. Små tår och fingrar med naglar. Ögonbryn. Och en liten penis.
    Vår lilla O var en pojke. En liten liten förstfödd pojke.
    Nu efteråt smärtar det i livmodern men den grymma smärtan försvann direkt Lilla O var på väg ut. Jag omges nu av ett dus och ett lugn.

    Tack för alla tips och hjälp. Hoppas vår tråd kan vara till stöd för andra föräldrar där ute med liknande problem
    Kram
    Det där var bland det finaste jag läst. Gud så fin läsning, i all oro och sorg.
  • Yo81

    Hej TS,

    Hur mår du idag? Jag fick 1/2 på KUB:en och idag ringde läkarn från Karolinska, och meddelade Trisomi 13. Är fortfarande i chock. Har fått tid för avbrytande på måndag.

    Hur tar man sig igenom detta?

    Vår älskade efterlängtade lilla bebis!

    Kram

Svar på tråden Hjälp mig igenom detta!!! Avbruten graviditet på grund av allvarligt kromosomfel - triploidi