• Flizan30

    Samla på silverskedar eller servis?

    Någon som gör detta åt sina barn och isåfall vad? Jag har funderat på att samla kaffeskedar förutom att vi sparar i fonder, men märker att många är så negativa till detta.

  • Svar på tråden Samla på silverskedar eller servis?
  • nozpa

    Mina skedar ligger fortfarande i sina små askar med plast och rosett kvar. Samlar inte åt mina barn.

  • Regnbågsfärg
    Flizan30 skrev 2015-02-23 12:36:19 följande:

    Någon som gör detta åt sina barn och isåfall vad? Jag har funderat på att samla kaffeskedar förutom att vi sparar i fonder, men märker att många är så negativa till detta.


    Jag har fått när jag var liten av min gudmor. De använder jag vid högtider. Min dotters fadder samlar till min dotter.
  • nozpa
    Flizan30 skrev 2015-02-23 12:59:05 följande:

    nozpa: Har du från samma serie eller olika?


    Från samma. Min mormor samlade.
  • godisrottan

    Hur kan man vara negativ till det? Till mig samlade släkten både silverbestick (tårtbestick, kniv, gaffel + sked), vin/ölglas och finporslin. Jag har mycket glädje av dessa nu, kändes lyxigt att direkt när man flyttade hemifrån kunna bjuda kompisarna på middagar med lyxig dukning och inte bara tråkiga billiga Ikea saker. Jag kommer absolut vilja att släkten samlar det till mina kommande barn också. 

  • Batmamba

    Använder folk kaffeskedar? Servis låter i så fall som en bättre idé. Det svåra är dock att man inte vet vilken smak barnet kommer att ha som vuxen. Glas av vanlig typ, men hög kvalitet, kanske är mer lämpligt. Eller fina linnedukar, lakan och handdukar, typ klässbols.

    Som barn hade jag tyckt att sånt här vore jättetråkigt att få. Barn vill hellre ha My little pony och lego, typ. Men om folk har råd att ge både och, så varför inte?

  • Ess

    Jag fick skedar, bestick, serviser för både kaffe och mat och lite annat till detta.
    Jag sa redan då när jag var liten att jag inte ville ha det. Fortfarande som medelålders så har jag aldrig använt det.
    Totalt onödigt, och inget jag köper åt mina barn.

  • mammalovis

    Jag tror det var någon gång framåt 12-15 år som jag fick vanliga dricksglas i present. Det var ett dussin i 3 olika storlekar. Dem har jag använt dagligen sedan jag flyttade hemifrån och behövde eget. Kvalitén har varit så pass bra att de inte ens går sönder när barnen tappar dem i golvet, däremot har några spruckit av spänningar i glaset vid diskning. Likaså har jag fått ett dussin bestick att använda till vardags, tyvärr blev en del fula i samband med en brand så det var lite surt. Allt av mormor och morfar. Likaså har jag fått kaffeskedar, men den lådan är nog inte fulltalig, så den ligger kvar hemma hos mamma o pappa.

    Första tredjedelen av en servis med mitt namn fick jag i pris på en löpartävling, sedan fick jag av mamma 2 gånger 4 set till när Konsum lades ner i byn och hade utförsäljning. Tyvärr börjar många tallrikar gå sönder, så vi fick en ny servis från Ullared vid jul, men de har inte packats upp än. Jag hoppas de inte är allt för tråkiga, då sambon ville ha enkla vita.

    När jag fått skålar, gratängformar, grytor mm kommer jag inte ihåg.

    Ett alternativ är väl att ge barnen en peng utöver en liten present med hänvisning att barnet själv kan köpa önskad servis som vuxen. Smaken och modet hinner ju ändras mycket på 15 år. Det är ju en annan sak om barnet kanske är 12 år och kan önska servis själv som man kan samla på.

  • Alexi

    Jag fick pengar att köpa silverbestick i examenspresent från universitetet och då uppskattade jag det jättemycket. Så jag har en serie som jag gillar, och använder dessa vid finare middagar osv. Dessertskedarna är jättebra form på. Kaffeskedar vet jag inte om någon använder idag.

    Men jag tror inte på att ge dem under uppväxten, mycket roligare att som äldre få välja en serie man verkligen gillar och trivs med.

  • godisrottan

    Silverbesticken fick jag när jag var liten, som typ 15 åring så var besticken fulltaliga. När jag hade fått alla dem så fick jag själv välja vilken glasserie och vilket porslin jag ville ha. 
    Precis som någon sa så är det svårt att ge porslin och glas utan att någon har önskat sig det. Silverbestick är enklare (tycker jag), köper man en klassisk serie så passar den till allt. 

  • Pescetarian

    Min mormor samlade på ett specifikt glas till mig (som jag själv fick välja ut) och min farmor samlade på silverskedar till mig. Jag har aldrig använt något av det.

    Själv samlar jag på signerade böcker till mitt barn. Jag ser även till att alltid ta foton på mitt barn ihop med författarna, som jag sedan kan klistra in i respektive bok.

  • Batmamba

    Ni som har silverbrstick, är de inte jobbiga att hålla fina? Jag har lite ärvda silverskedar i en låda men gitter aldrig putsa upp dem till presentabelt skick.

  • godisrottan
    Batmamba skrev 2015-03-04 22:08:07 följande:

    Ni som har silverbrstick, är de inte jobbiga att hålla fina? Jag har lite ärvda silverskedar i en låda men gitter aldrig putsa upp dem till presentabelt skick.


    Nej det är inte jobbigt att hålla rent. Det finns speciella fodral man lägger silverbesticken i, i dem blir de inte fläckiga. 
    Skulle besticken bli fläckiga, t.ex om man har dem utanför fodralet för länge så kan man lägga ner dem i en skål man fodrat med aluminiumfolie och har i bikarbonat och kokande vatten. Den blandningen löser upp fläckarna som är på silvret, sedan är det bara att torka dem med handduk. 
  • IsDimma

    Det tåligast i mina ögon är att man får kaffeskedar och sen börjar man få dessertskedar. Sen blir det inget mer om inte många släktingar är med och samlar åt barnet. Isf skulle jag välja att börja med vanliga bestick, knivar och gafflar först även om det inte är så man gör. Roligare att kunna använda besticken än att ha massor med kaffeskedar och dessertskedar som används mycket sparsamt.

Svar på tråden Samla på silverskedar eller servis?