• Ammyloulou

    Planerar syskon tätt (bra idé?) men helammar, andras erfarenheter?

    Hej! Fick min son i början av aug i år och helammar honom nu. Jag och sambon vill ha syskonen tätt så vi tänkte börja försöka aktivt vid årsskiftet. Vill så gärna ha ruljans på mens-äl innan dess men helammar. Hur har ni som också planerat in tätt mellan syskon gjort? När kom er mens-äl igång trots helamning? Ska förstås börja med smakportioner där omkring årskiftet men antar att jag kommer amma lika mkt parallellt? Ni som fick barn tätt, hur har det varit med "facit i hand"? Önskade ni att ni väntat? Om vi blir gravida i säg feb-mars kommer det skilja ca 16-17 månader mellan barnen. Jättetacksam för input och hjälp!

  • Svar på tråden Planerar syskon tätt (bra idé?) men helammar, andras erfarenheter?
  • Anonym (Nejnejnej)

    Att få barn tätt är våldsamt kaotiskt. Har du känt någon 1,5-åring? De är väldigt tidskrävande och måste ha mycket närhet och passning för att inte råka skada sig. Jag har 16 mån mellan första två pga oplanerad andra graviditet, men sedan 3,5 år till nr 3 vilket är så mycket bättre. Enorm skillnad. Jag hann med alla och kunde njuta av tiden istället för att bara överleva.

  • AndreaBD

    Det är inte så lätt. I alla fall är det min erfarenhet. Det blev 19 månader emellan mina barn. Trots att jag annars blev gravid mycket snabbt, gick det inte när jag ammade. Nu minns jag inte om jag hade slutat amma då jag till slut blev med barn igen. Och det kan också vara individuellt olika om det går att bli gravid trots amning, men det försvårar i regel.

  • Anonym (S)

    Ser faktiskt inga fördelar med att få barnen tätt (har provat). Blir bara extremt mycket slitningar i familjen, sömnbrist och kaos. MYCKET bättre med 3,5 år emellan. Och de har minst lika mycket glädje av varandra också.

  • Ammyloulou

    Tack för era svar! Såhär i efterhand, önskar ni att ni väntat/att det täta syskonet kommit senare? Känner ni inga fördelar nu när de är (om de hunnit bli) äldre? Jag ingår själv i en syskonskara om fyra där det är ett år mellan varje syskon och vi hade så sjukt roligt med varandra när vi var små och jag minns inte att jag någonsin kände mig försummad

  • Anonym (17 månader)

    Vi ville också ha tätt mellan barnen. Fick tillbaka mensen snabbt, men blev inte gravid förrän jag slutade amma vid 8 månaders ålder. Blev då 17 månader mellan barnen. Vi var hemma mycket tillsammans när tvåan föddes. Jag hade foglossningar så va mkt för det och även för att jag skulle kunna vara med bebis hos min sjuka mamma.

    Ångrar inte det blev tätt. De bråka en del, men ha ju också väldigt roligt tillsammans.

    Har lite längre till trean, men var ju också för att min kropp behövde mer återhämtning efter foglossningar som var svåra med andra barnet. Första gången var de inte så jag behövde vara sjukskriven iaf.

  • alexias mamma

    Jag har barnen tätt (18 mån), finns inga fördelar med det. Bara nackdelar, som andra skrivit, enorma slitningar i familjen, konstant sömnlöshet, noll tid att hinna med att ens andas.

    Tror det är mycket bättre med ca 3 år emellan, mina är större nu men det är fortfarande inga fördelar med att dom är 8 och 9 istället för kanske 9 och 6. Mitt råd är att vänta. Det är STOR skillnad på din lilla bebis nu och hur ni kommer ha det om 6 månader.

  • Ammyloulou

    Hmmm.. kanske inte är så dumt att vänta nåt år då. Verkar ju som att det råder enighet om att det är för jobbigt att ha tätt. Tre år tycker jag dock låter så mycket? Finns ju inte mycket en 3åring och en 6åring har gemensamt i lek tex? Vill ju att de ska kunna ha glädje av varandra i lek och vardag, så som jag hade av mina syskon som var ett år yngre och ett år äldre.

  • Ammyloulou

    Tänkte fråga er som svarat ovan, hade inte ni er stora på föris? Här i sthlm får man ha stora på föris 30h/veckan när man är föräldrarledig. Är era svar här ovan baserade på att ni va hemma med båda samtidigt?

  • Anonym (H)

    Jag har drygt två och ett halvt år mellan mina och tycker det är lite jobbigt. Hade tänkt mig tätare men fick inte tillbaka mensen förrän efter 16 månader. Ammade lite längre än så, men på deltid. Jobbade heltid från 10 månader men mensen dröjde ändå.

    Började försöka när mensen kom men fick två tidiga missfall innan graviditeten som höll. Tycker nu inte det gör nåt att stora blivit större och fått mer språk. Är trött som det är, men året mellan 1 och 2 var värst.

  • Anonym (Nejnejnej)
    Ammyloulou skrev 2017-09-16 14:23:46 följande:

    Tänkte fråga er som svarat ovan, hade inte ni er stora på föris? Här i sthlm får man ha stora på föris 30h/veckan när man är föräldrarledig. Är era svar här ovan baserade på att ni va hemma med båda samtidigt?


    Nej, heltid får du ha.

    Jag har inte stora på föris med de två första eftersom det knappast är schysst att lämna bort någon som är mitt i separationsfasen för att få bebismysa. Hen ska väl inte få lida mer än nödvändigt?

    Däremot fick nr 1 och 2 gå när 3an kom eftersom de redan var inskolade pga behov av barnomsorg när man jobbar.
  • Anonym (mamma till 2)

    mina är 3 och 1 år, det är lagom tycker jag och dom har jätte roligt med varandra.

    har en vän som fick sitt andra innan första barnet var 1 (kommer inte ihåg exakt) visst var det slitsamt men hon säger att hon är nöjd med situationen. allt handlar om vad man får för barn.

  • Anonym (Cee)

    Jag har fyra barn, som mest 15 månader mellan barnen. Nu är yngsta tio år och jag skulle rekommendera alla att ha barnen tätt. De har haft och har ännu stor nytta av varandra när det gäller vänskap som läxor och allt däremellan. Det var tufft ett tag men helt underbart.

  • Anonym (Levalivet)

    Har 18 månader emellan och är fantastiskt ! De har så kul ihop :) kör på ! Livet är kort men gott !

Svar på tråden Planerar syskon tätt (bra idé?) men helammar, andras erfarenheter?