• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • BabyNo2

    Jimmysfru.. de där med insulinet lade jag åt sidan denna gång.
    Ägnade på tok för mkt tid att tänka på det sist!
    .. har dock behövt höra fleeeera ggr att mina höga insulindoser iNTE påverkar bebben! ;o) NOJJIG som man är!!
    Jag har just nu 50+50+50 påå HUMALOG
    & 54+52 på Lantus....När man kommer över 25-30E vill de att man ska dela doserna aååå, d är MÅNGA stick!

    Ang vikten så .. är de olika där oxå, o nu går jag in på siffror.. är så svårt att göra sig förstådd genom att va sådär"tjejhemlig" ...
    När jag skrev in mig med Adrian för 2 år sedan så vägde jag 74kg...gick då upp 9 kg ALLT SOM ALLT.. inulindoserna ligge på samma NU som sist, under graviditet !!
    Denna gång... vägde jag 79 kg  o har gått upp 4 kg allt som allt...men förväntar mig ett *poff* nu sista veckorna.
    Jag ska inte påstå att jag TÄNKT på vad jag ätit denna gång.. Lite mer GI... Annars som vanligt!!

    Såå... tänk på att hålla sockret nere,o för att hålla de nere behövs insulin!
     Så inte bebben blir stoor. skit i vikten..alla gravida är vacka varelser.. hmm..säkert jag oxå.. som ser ut som en medicinboll*hahaha*

    Nu ska ja gå o lägga mig hos mina killar... jag hållerpå hemlisen om NÄR bebben ska göra entre.... vill smaka på den karamellen ett tag till.. men tro mig... ni kommer snart veta.. ni är ju mina "bästisar" hehe

    Blendha... skickar mitt nummer så du har de de om du har vägen förbi. får hoppa Etuna..kan ej gå i affärer, har för ONT. Pallar ej att åka dit i bil :o( ska bli en inressant resa att åka till BB :o/

    Kjaaams

  • ebyl

    Jimmysfru: Har du varit på förlossningsinfon på sjukhuset än? Nu har jag inte tänkt att gå den här gången eftersom jag redan fått barn så jag kan inte uttala mig om hur de la fram infon.. Visst har de dragit ner på folk, men jag vet eg. inte hur det kommer att märkas för oss. Efter förlossningen får ju du som diabetiker åka till bb nästan direkt, efter dusch/fika/vägning å mätning av bebisen. De kollar blodsockret på barnet å utifrån det får han eller hon eventuellt tillmatning med kopp, tills din amning kommit igång. Det finns bara enkel- och tvåsalar på bb, så visst kan du bli tvungen att dela rum med en annan mamma, å beroende på hur det ser ut får din man inte stanna över natten. (Det tyckte jag var allra jobbigast sist). Blir det snitt får du eget rum å då får maken absolut stanna. Barnmorskorna finns ju där som stöd, å det beror nog mer på vem man möter om man känner sig vänligt bemött. De gör nog alla sitt bästa för att hinna med, men det beror ju alldeles på hur mycket det är att göra!
    Oroa dig inte i onödan, sök upp information, gå på träffar, fråga mig (ska försöka svara så gott det går). Som diabetiker stannar du minst 3 dygn på bb (de har det som rutin), så du kommer inte bli hemskickad efter 6 timmar. Det blir ingen som inte vill heller, man ska känna sig redo när det är dags att åka hem!
    Går du till Carita på MVC? Hon är väl lugn som en filbunke? Iaf min upplevelse... Dessutom är hon van att jobba med gravida diabetiker, fråga henne, maila henne om du kommer på fler frågor. Jag tycker alltid man blir väldigt bra omhändertagen som diabetiker, med alla kontroller och så.
    Kram!

  • Amelie av Paris

    Förra gången tog de iväg lillan till neonatal för att reglera hennes blodsocker. Jag fick ingen info om var/när/hur jag skulle ta mig dit och var för utmattad för att ta några initiativ utan väntade bara att någon skulle komma och hämta mig dit. Kommer ihåg att jag kände mig ganska förvirrad i den situationen i min egen säng på BB och den här gången ber jag nog nån dra mig i rullstol till bebisen om det upprepar sig. Det var rätt många timmar uppfattade jag det som innan jag fick veta något eller var så redig att jag kom mig för att fråga om nån kunde ta mig till bebisen.

  • blehnda

    Babyno2: stackare att ha så ont att du inte kan åka bil ens, usamejjan! mitt största problem just nu är jag har gått upp sjukt mycket i vikt på jätte kort tid eftersom jag samlar vätska som en svamp. händer o fötter och huvud är stora som attans men även resten kroppen. vet inte vilka skor jag får på mig längre+ att jag har sååå ont i fötterna, typ hälsporre eller vad det nu heter.

    Jag ska till bm idag  så jag ska klaga av mig lite, och så ska jag höra om jag kan få träffa en fotspecialist som kan hjälpa mig lite, nu kan jag ju knapt gå mina promenader för jag har så ont i fötterna.

    Det här med att samla på sig vatten, varför gör vissa det och vissa inte???
    jag trodde nog att så länge jag äter bra mat och rör på mig så kommer jag inte få några problem med det, men tji fick jag.

    Jag äter fil o solroskärnor till frukost, typ omelett eller några avocado o keso mackor till lunch, frukt o ev. knäckebröd till mellanmål och sen middag på kvällen, och ändå så går jag upp i vikt sjukt mycket! Går även en 5 km promenad varje dag och har gjort det varje dag i flera månader + att jag är i stallet och fixar 4 hästar varje dag...vad mer kan jag göra liksom.

    Är det värt att pina mina fötter under en promead om det ändå inte hjälper för att kroppen ska må bättre, känns ju nästan som att det värre...

    Hur har ni det?=( tips o idéer?

  • kim86

    Hej igen allihopa.
    När fick ni höja doserna, jag ligger fortfarande på lägre doser på basalen än innan grav. måltidsdoser ungefär samma. är i v 16 nu...??

  • ebyl

    Blendha: Vad jobbigt för dig! Det måste ju bara vara individuellt det där med vikt å vätska, helt klart. Du rör dig ju väldigt mycket för att vara så gravid, iaf tycker jag det! Bra mat äter du också. Vikten tycker jag är en sak, den kan man bara låta vara. Men vätskan kanske du kan få hjälp med att iaf underlätta? Jag kommer ju verkligen inte med några klara besked eftersom jag inte fått nå liknande problem än, men Vilda Tiger kommer nog med nåt tips strax! Om inte annat kan du väl höra på vattengympan på fredag?

  • blehnda

    Kim: jag behövde inte höjja för ens vecka 20 eller nåt, låg mycket lägre än innan jag blev gravid fram till dess.

    Ebyl: tack för stödet, som sagt, själva vikten skiter jag helt i, jag menar man går ju upp i vikt när man är gravid helt enkelt. det som är jobbit är all vätska och smärtorna i rygg och ben/fötter som kommer av det, ingenting jag unnar nån annan. hoppas du klarar dig utan det den här ggn också, blir ju tungt för dig längre fram ändå. Har du nån aning om hur länge du får gå med tvillingar? Jag hoppas på igångsättning i vecka 38 men tror inte läkarna tänker som jag...

    Nu ska jag iväg på föräldrarutbildning och sen ska jag träffa bm, kommer tillbaka senare med en rapport om mitt säkerligen gigantiska sf mått!
    kramar!

  • BabyNo2

    Blendha.. ta cykeln? så sparar du fötterna lite??
    Hoppas BM hade svar på dina frågor.. sketans att vi ej sågs idag då.. vi hade tid kl 13.00...NÄR hade duuuu???

    Gjorde UL...
    +30% nu...
    SFmått 36
    o jag tycker bebben är såå stor... beräknad till 2500 enligt tekniken!

    Men söt är den allt...  ;o)

    NU ska ja tror jag ut i solen.. kram på er

  • Amelie av Paris
    Blendah: Jag skulle kanske satsa på cykling eller simning istället om det handlar om att röra sig och fötterna gör ont. Men jag är inte experten precis. Men man ska ju gå upp rätt mycket i vikt under graviditeten. Det är blodvolym, livmodern, fostervatten, bebisen, mm som gör att man väger mer när man ställer sig på vågen förutom några extra kilon som man ska brukar gå upp inför amningen. 

    BabyNr2: Då väger din bebis lika mycket som min fast min är två veckor yngre! De mätte idag och det kommer att bli en stor bebis oavsett hur bra sockerkontroll jag har. Det hänger tydligen mest på någon komplicerad funktion hos moderkakan. Fick träffa en annan läkare nu och hon kommer att följa upp bebisen resten av graviditeten som inte kommer att gå till vecka 38. Hon verkade väldigt kompetent och erfaren. Bebisen kommer kanske i mitten-slutet av maj om tillväxten fortsätter att accelerera. Jag hoppas att den stannar åtminstone till v 35!  
Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare