annahoj87 skrev 2012-12-21 10:19:22 följande:
Min lillkille har fått fel mat på förskolan...igen.. Fjärde gången det händer sedan han började där i slutet av september. Nu är jag riktigt arg.
Vi vet ju inte riktigt vad han kan äta ännu eftersom att han går på baskost o vi provocerar med nya livsmedel här hemma för att kunna lägga till på hans "kan äta lista".
Han allergier som är konstaterade än så länge är kraftig äggallergi, soja och mjölk.
Nu till frågan. Han fick rödbetssallad på dagis, en mjölkfri sådan. Han har nu fått en kraftig reaktion med utslag på hela kroppen och sjuhelvetes humör, sover knappt nått, ja ni vet..
Vi har inte provocerat med rödbetor, kan man reagera så starkt på det?
Eller är det mer troligt att det är sojasläktingarna som är i den äggfria majonäsen som de använde? E412 och E415? Vad skulle ni tro?
Jag blir så arg och ledsen. De känns som de inte tar hans allergi på allvar alla gånger, sen skyller de alltid i från sig på nån annan.. Kan man anmäla detta på något sätt? Tänk om han får något som han reagerar kraftigt på och som sätter dig på andningen. Vad ska de göra då? Beklaga och hoppas att det inte händer igen som de har gjort hittills..?
Som vi skrivit tidigare här så är det oacceptabelt att det begås misstag med maten till barnen! Ni har rätt att känna er trygga kring sonens mat.
Jag har några rent konkreta tips till er. Vi hade lite samma läge i början av höstterminen när vi höll på att introducera ett födoämne i taget efter en baskost. Vi kände att det blev allt för osäkert att blanda in skolans kök i det läget så vi skickade med all mat till sonen. Visst var det jobbigt, och en smula utelämnande att personale skulle "beskåda" min kokkonst (särskilt som det rörde sig om få livsmedel). Men det var värt det för det gav oss en stor trygghet. Vi visste att han aldrig åt något som han inte tålde. All provokation skedde hemma. Vi övergick sedan till en "får endast äta"-lista som var väldigt detaljerad och jag hade (och har fortfarande) tät kontakt med kokerskan. Detta fungerade för oss, och med tanke på det du skriver skulle jag råda er att göra det samma.
Jag märkte upp all mat med sonens namn, vad det var i burken, om det var lunch eller mellanmål och om det skulle serveras varmt eller kallt.
Sen handlar det om små barn, så det är inte bara maten i sig som är viktig utan att de vuxna som finns runt barnet vid måltiden har koll på läget. På förskolan gjordes det en tydlig handlingsplan för vår son. Där stod det vilka rutiner som skulle gälla vid måltid (egen talrik av porslin, eget glas av glas, att hans mat alltid stod på en särskild bricka, att han alltid skulle ta mat först osv). Här är det noga att tänka på allt, inte all personal tänker på att de inte kan dela sonens frukt med samma kniv som andra barns exempelvis, eller att barn spiller och kladdar och att det kan komma stänk av "fel" mat i barnets mat.
Tyvärr måste man vara en sån där riktigt jobbig och tjatig förälder om det inte funkar!
Här finns det en allgerikonsulent (tror jag det hette) som finns knuten till sjukhuset. Denna person kan komma ut till förskolan och hjälpa till med allt detta. Kan utbilda personalen och hjälpa till att komma på smarta lösningar så att det fungerar. Kanske någon sådan finns hos er också? Jag blev erbjuden detta men det fungerade, tack och lov, utan.
Stort lycka till!