• Nerd

    Föda i Karlskoga eller Örebro? Erfarenheter?

    I oktober kommer vårat första barn och jag ska nu bestämma vart jag vill föda.
    Någon som har erfarenhet av att föda i Karlskoga eller i Örebro som vill dela med sig? :)

  • Svar på tråden Föda i Karlskoga eller Örebro? Erfarenheter?
  • Andra augusti

    När min mans bror fick barn för åtta år sedan så sades Örebro ha en av Sveriges bästa förlossningsavdelningar, förhoppningsvis har det inte ändrats allt för mycket sedan dess.


    Mamma till en fantastisk Goding och hoppas på nytt storkbesök -15
  • mahingo

    Har fött båda mina barn i Örebro och har bara gott att säga om dom. Super trevliga och gulliga barnmorskor/sköterskor som tar hand om en på bästa vis!

  • Smimix

    Vi hade också valet mellan Örebro och Karlskoga, i slutändan valde vi Örebro för att det är där experthjälp och utrustning finns ifall det skulle behövas. Nu hade vi tur och allt gick super, all personal vi träffade på var suveräna och jag kan inte säga ett ont ord om USÖ, (det skulle väl vara parkering i så fall, nu åkte vi in en lördageftermiddag och då finns det gott om lediga platser men är det på dagen mitt i veckan är det bara att glömma.) Anledningen till att vi övervägde Karlskoga var för att partnern var garanterad att få sova kvar, nu hade vi sådan tur att vi båda fick stanna även i Örebro, det för att vi har en lång resväg.

  • Nerd
    Smimix skrev 2014-08-21 00:36:27 följande:

    Vi hade också valet mellan Örebro och Karlskoga, i slutändan valde vi Örebro för att det är där experthjälp och utrustning finns ifall det skulle behövas. Nu hade vi tur och allt gick super, all personal vi träffade på var suveräna och jag kan inte säga ett ont ord om USÖ, (det skulle väl vara parkering i så fall, nu åkte vi in en lördageftermiddag och då finns det gott om lediga platser men är det på dagen mitt i veckan är det bara att glömma.) Anledningen till att vi övervägde Karlskoga var för att partnern var garanterad att få sova kvar, nu hade vi sådan tur att vi båda fick stanna även i Örebro, det för att vi har en lång resväg.


    Ja det är precis det där med expertisen jag funderar på. Har peppar, peppar haft en normal graviditet men man vet ju aldrig hur förlossningen blir..
    Jag har närmast till Karlskoga, Bm sa att skulle det vara nåt så är specialister/läkare på plats från örebro på typ 20 min. Men det kan ju vara lång tid!?
    Det som är bra vad jag har hört mer med karlskoga är att pappan alltid får vara kvar och man får stanna "så länge man vill". flera dygn. i örebro är det 6 h och det kanske inte är så roligt som förstföderska..?
  • Hermanqq

    Har bara bra saker att säga om Örebro. Man vill alltid det bästa för sitt barn, och jag hade inte tagit några risker. Inte ens 20 minuters risker. När min dotter nästan var ute under kryst arbetet så gick hennes hjärtslag ned, på en minut hade jag sex stycken personal till som kollade, och tog en andra åsikt av varandra om vad som skulle göras. Jag födde mitt i sommaren förra året och BB var fullt, så vi fick ligga på kvinnokliniken, två nätter både jag och pappan. Fantastisk personal på både fl och kk.

  • Smimix

    20min är snabbt men är det livsavgörande är det lång tid. En vän till mig födde barn året innan mig och det är inte säkert att barnet hade överlevt om de hade varit i Karlskoga, trots normal graviditet. Nu är ju det väldigt ovanligt och man ska ju inte tänka värsta möjliga scenario, det var bara att just det fallet låg så pass nära mig.

    Angående sex timmar så är det MINST sex timmar de vill att man ska stanna, men de kommer inte slänga ut er efter att den tiden har passerat :) min son föddes lördag kväll och vi kom till vårt rum på natten, stannade hela söndagen och åkte hem vid lunchtid på måndagen för att vi själva valde det. Som du säger är det dock inte säkert att pappan får stanna, vi hade som sagt turen att sambon fick det, dock med orden 'så länge vi inte behöver den sängen'. Vi fick alltså ett eget rum, jag vet inte hur det är annars, men jag tror att man kan få dela med en annan kvinna. (Nu är det här ett år sedan men jag kan inte tänka mig att de har ändrat reglerna så pass.)

  • Kurona

    Karlskoga var så himla bra!

    Åkte in dit och blev så bra omhändertagen, toaletter med badkar finns i varje förlossningsrum och det är nyrenoverat och fräscht, jag låg i badet i två timmar tror jag. De var supertrevliga och förklarade allt väldigt bra, samt gav mig beröm.

    Sen så började komplikationerna, min son hade syrebrist, det blev många undersökningar, gynundersökningar av två manliga läkare, något som jag tidigare var lite rädd för, men det gick bra, de var trevliga och det kändes bra, inte pinsamt alls. 

    De tog blodprov på min sons huvud och bekräftade hans syrebrist så då blev det dags för akutsnitt, jag fick välja om jag ville vara vaken eller sova och jag valde vaken. Snittet sköttes bra och komplikationsfritt, alla i operationssalen var jättetrevliga och min man fick sitta vid mitt huvud. Sen när sonen kom ut så visade det sig att han hade lyckats få navelsträngen fyra varv runt huvudet och gjort en knut på den. Jag fick hålla han en stund medan de sydde sen fick han rulla iväg med maken där de fick ett eget rum medan jag låg på uppvaket, sen fick de komma ner när bedövningen lagt sig och jag fick då amma. 

    De hjälpte mig toppenbra med amningen och såg till att den funkade. 

    Vi hade ett eget stort rum med varsinn säng jag och maken samt egen toalett med dusch. Vi fick stanna så länge vi ville och de hjälpte mig återhämta mig från snittet.

    Är jättenöjd med valet av karlskoga och skulle välja det igen. 

  • Diche79

    Jag bor mellan Karlskoga och Örebro och valde oxå Karlskoga, min son föddes där i Oktober förra året.

    Jag tänkte som så att om det är nåt som är så akut så att 20min resväg inte hinns med då tror jag
    att man inte hade kunnat rädda mitt barn ändå.
    Både jag och min sambo kände oss fullt trygga med att välja Kga, och vi har inte ångrat oss.
    Vi var dessutom inne på FL på USÖ dagarna innan sonen föddes för kontroll och då kände vi båda två att
    Karlskoga var ett bra val för oss.

    Jag hade en normal gravdiitet, men en snabb förlossning utom själva krystfasen som tog 2h.
    Hade en studen och tre barnmorskor på plats under krystfasen.
    Läkare kom in under sista 30min för att övervaka, de märkte att hjärtljuden började svikta lite
    på lillen och då kom läkaren in "för säkerhetsskull" som de sa.
    Det kändes väldigt bra, att de tog in honom redan INNAN han behövdes.

    Och glöm inte bort att även om man i Karlskoga inte har några "särskilda" barn/bebisläkare så
    är alla deras "vanliga" läkare såklart utbildade på barn/bebisar och olika saker som kan uppstå under en förlossning. 
    Även i Karlskoga har man ett sk akutrum dit man tar barn som till ex kanske behöver lite hjälp med
    andning i början eller liknande.
    När vi var där på visning så kom frågan upp hur ofta man måste skicka nyfödda till Örebro pga man behöver
    deras experthjälp.  Ett par gånger per år svarade de då.
    Och det kändes tryggt för min del, alltså är deras BM och läkare kunniga och klarar då alltså resterande själv :)

    Har hört gott om Karlskoga och Örebro, och vem du än frågar så kommer man enbart utgå från sina egna erfarenheter. Lyssna på vad andra säger, men gör besök på båda sjukhusen tillsammans med blivande pappan och skapa er en egen uppfattning! Bara för att alla är jättenöjda med Örebro så är det inte säkert att ni blir det, eller Karlskoga heller...
    Ingen förlossning är den andra lik, alltså är det väldigt svårt att göra sitt val utifrån vad andra säger.

    I slutändan är det ändå du som ska föda barnet, och inte nån annan här i nåt forum!
    Långt inlägg, hoppas du orkar läsa allt!

    Stort lycka till till er, hoppas ni blir nöjda med erat val vilket det än blir!

Svar på tråden Föda i Karlskoga eller Örebro? Erfarenheter?