• Anonym (Bajsjurist)

    Jurist med värdelösa betyg, vad kan jag göra?

    Jag har nu snart tagit min juristexamen och fastnade tyvärr tidigt i en dålig spiral som jag inte lyckats ta mig ur och således presterat dåliga betyg, gång, på gång.

    Vi talar om 65 % B, 20 % Ba och 15 % Ab, alltså sådana betyg som skulle få gemene jurist att begå självmord. Till mitt försvar så har jag varit ganska slö, men har också haft rätt mycket otur i kurser jag faktiskt har ansträngt mig i.

    Jag vet att myndigheter inte värderar betyg särskilt högt och jag skulle säkert kunna få jobb som typ beslutsfattare vid Migrationsverket och få jobba med extremt tråkig och ensidig juridik.

    Däremot har min dröm alltid varit att bli advokat. Med mina betyg är redan alla stora byråer uteslutna, vilket kanske är för det bättre eftersom att jag inte orkar jobba 24/7.

    Så då undrar jag helt enkelt: Finns det några advokatbyråer som anställer jurister med betyg så dåliga som mina och som inte heller är beredda att slita röven av sig? Jag vill helt enkelt jobba med kvalificerad juridik, fem dagar i veckan, under kontorstider och att det ska vara meriterande för att två år senare själv vara kvalificerad att få medlemskap i advokatsamfundet?

  • Svar på tråden Jurist med värdelösa betyg, vad kan jag göra?
  • Kuckelikuu
    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-01 21:45:40 följande:

    * jag har faktiskt ett till krav, jag vill att klädkoden ska vara kostym.


    Du låter som en ung glidare.

    För om du verkligen brinner för advokatyrket, varför hade du inte intresse av att satsa på det under studierna? Det är väl rätt uppenbart att man lägger ner tid och fokuserar fullt ut på något man är intresserad av? Sen finns det ju alltid kurser som är tråkiga men om man vet att det är av stort värde för framtida yrke så satsar man väl ändå?

    Och nej, 40 timmars arbetsvecka går inte. Har en vän som arbetar på advokatbyrå och han plöjer både kvällar och helger, knappt tid att umgås med sin fru och barn.

    40 timmar.. Inte ens jag som civilekonom jobbar så lite.

    Ta dig i kragen och slit om det är din passion. Men om målet är att bara få glida runt i kostym och titulera sig advokat som ett statement, då är du ute på hal is. Det funkar inte så.
  • Smilla75

    Trist med så usla betyg. Miggan är nog ingen möjlighet heller. De om anställs där är jurister med höga betyg, ofta dubbla examina. De anställs som handläggare, att bli beslutsfattare tar många år.

  • Anonym (Justinianus)
    Smilla75 skrev 2015-12-02 12:32:48 följande:

    Trist med så usla betyg. Miggan är nog ingen möjlighet heller. De om anställs där är jurister med höga betyg, ofta dubbla examina. De anställs som handläggare, att bli beslutsfattare tar många år.


    Jag undrar - i all välmening! -  var du fått den informationen ifrån (har indikationer på annat)? 

    Intuitionen talar ju emot att någon med dessa meriter skulle söka sig till migrationsverket, när i princip hela juristens arbetsmarknad står öppen (inklusive domarbanan och högre tjänster inom statsförvaltning och myndighetsvärlden).
  • Kjell2
    Anonym (Bajsjurist) skrev 2015-12-02 07:40:18 följande:
    Anonym (C) skrev 2015-12-01 23:18:44 följande:
    Jag är däremot jurist. Jag jobbar på en av Sveriges större byråer (topp 3-4), men har gjort mina hundår och vill helst söka mig till något lugnare. Mina betyg var bara medelbra men jag hamnade ändå där jag är.

    Jag tycker att du har en otroligt soppig attityd. Du får ju bra råd här i tråden men du vill inte lyssna. Du tar dig ingenstans på den attityden.

    Alla måste börja någonstans. Du kan exempelvis börja på en mindre byrå. Om du har driv och särskilda intressen kan det landa dig jobbet, utan att man tittar så mycket på betygen. Däremot måste du kamma till dig rejält och sälja in dig själv till ett sådant jobb. Och tyvärr, alla jurister sysslar i någon utsträckning med administrativa arbetsuppgifter och man måste kunna jobba med andra i ett team. Ibland känner jag mig som en avancerad sekreterare/projektdeltagare (ibland projektledare) trots att jag sitter i stora transaktioner med spännande klienter där vi utför kvalificerade juridiska tjänster. Något "jag tar bara si och sånt jobb" duger inte. Alla printar, gör sammanställningar, gör mark-ups, fixar dokument i datarum, redigerar presentationer osv.

    Du kan också börja på myndighet och skaffa dig specialistkunskap och sedan ta dig vidare. Kommunjurist? Landstingsjurist?

    Vad intresserar dig? Läs ett år utomlands, skaffa specialkunskaper?

    Slutligen: nackdelen med att det utbildas så många jurister idag är att du får så många konkurrenter om inte bara de attraktiva jobben, utan även de lite mindre attraktiva jobben. Den som tänker strategiskt, smart och som är ihärdig med driv och intressen får intressanta jobb till slut oavsett betyg. Däremot kanske du inte kan bli domare, åklagare eller kronofogde eftersom du måste sitta ting (och det vet du ju redan kräver bra betyg).

    Instämmer att det är TRE år som gäller för att söka in till advokatsamfundet. Du behöver dessutom referenser som kan intyga din redbarhet och lämplighet, vilket man kanske inte hinner få ihop på tre år, varför det kan ta längre tid. Innan var det FEM år.
    Jag blir färdig jurist om ett år, säg att mina betyg förblir lika dåliga efter det sista året, vad har jag då för chanser att bli advokat? Kan jag bli det med en rätt medioker satsning inom 10 år? Jag menar med en satsning som helt enkelt innebär att jag arbetar 40 timmar i veckan? Jag bryr mig som sagt inte om att få arbeta på en hot-shot byrå. Jag vill arbeta som advokat, processa i olika ärenden, få bära slips och helt enkelt vara advokat fullt ut.

    Jag har mycket sidomeriter, alltså i form av rätt bra extrajobb vid sidan av studierna.

    Jag vill bara inte att mitt hopp om att bli advokat ska släckas ut och jag vill heller inte att lågan endast kan brinna kvar om det innebär att jag måste slita röven av mig omänskligt mycket - då är det helt enkelt inte värt det. Med att slita häcken av mig menar jag att exempelvis få arbeta 60-70 timmar i veckan och vad mer man hör om jurister gör.
    Har du ett år kvar borde det finnas möjlighet att förbättra dina betyg. Sluta med ditt jobb och lägg full fokus på dina studier under sista året. Då borde du kunna landa på något som 50/25/25 i betyg. Plocka sen lite sidomeriter och sök sen ting över hela Sverige. Efter ting kommer det bli betydligt lättar att komma in på någon byrå, framförallt om du söker dig till småorter.
  • Anonym (C)
    Anonym (agda) skrev 2015-12-02 08:34:56 följande:

    Orkar inte plöja igenom hela tråden men det jag spontant undrar är om man som utbildad jurist med usla betyg ändå behärskar själva jobbet om man nu lyckas få ett? Till syvende och sist så är det väl det som är intressant och i min värld så LÄR man sig ngt på en utbildning.............eller är det bara jag?


    Tja, det veror väl på om man är teoretiker eller praktiker?

    På juristlinjen lär du dig att resonera som en jurist och att orientera dig i "den juridiska massan" (eller med andra ord lär du dig en "juridisk metod"). Det är på ett väldigt teoretiskt plan, lite för mycket om du frågar mig. I grunden kan man ifrågasätta vilken typ av jurist som man utbildar inom den reguljära juristlinjen (det finns ju en affärsjuristlinje också och den har ett annat upplägg). Skulle säga att det man utbildar nog är mer domare, åklagare och andra som "andas lagtext". I mitt jobb på byrå och ute på bolag är man faktiskt lite mer praktiker. Då har du grunden i din utbildning, men jobbet och metoden för just det jobbet lär du dig i tjänsten.

    I exempelvis common law systemen (som finns i bl a USA och UK) hycklar man inte. Där är juristyrket ett hantverk och juristen en praktiker, inte en teoretiker, som här. Där måste du inte ha läst mycket teori för att bli jurist, som vi gör i vårt system. Däremot måste du ha gjort en hel del praktiska kurser och praktik.
  • Anonym (C)
    Anonym (Det går) skrev 2015-12-02 06:19:11 följande:

    Att man jobbar på myndighet som jurist innebär inte att du är handläggare, du jobbar självklart med kvalificerade juridiska uppgifter där också. Handläggare har en annan bakgrund.


    Saxade lite i ditt inlägg. Jo..det finns massor med jurister som jobbar som handläggare på myndighet! De anställer en bred skara ur de som har "en möjligen relevant utbildning" som de sedan skolar in. En del trivs bra med att vara handläggare och stanna där. Andra tar utbildningen man får där som specialisering och går vidare senare.

    Det är relativt få jurister på myndighet som inte är handläggare.
  • Anonym (C)
    Kjell2 skrev 2015-12-02 12:50:04 följande:

    Har du ett år kvar borde det finnas möjlighet att förbättra dina betyg. Sluta med ditt jobb och lägg full fokus på dina studier under sista året. Då borde du kunna landa på något som 50/25/25 i betyg. Plocka sen lite sidomeriter och sök sen ting över hela Sverige. Efter ting kommer det bli betydligt lättar att komma in på någon byrå, framförallt om du söker dig till småorter.


    Du säger mycket vettigt i tråden, men sorry, jag är rätt säker på att chansen att få ting nästan är obefintlig om man har 50% B. Konkurrensen är enorm, även till de platser som ligger ute på vischan. Försöka kan man förstås göra.

    De flesta får iofs AB på sina sista kurser (specialisering) och på sin uppsats.
  • Kjell2
    Anonym (C) skrev 2015-12-02 13:03:02 följande:

    Du säger mycket vettigt i tråden, men sorry, jag är rätt säker på att chansen att få ting nästan är obefintlig om man har 50% B. Konkurrensen är enorm, även till de platser som ligger ute på vischan. Försöka kan man förstås göra.

    De flesta får iofs AB på sina sista kurser (specialisering) och på sin uppsats.


    Möjligt, det var ett tag sen jag hade koll. Men enkelt att kolla via domstolsverket.
  • Anonym (Blomman)

    Jag är i samma sits som dig TS, har sämre betyg, tycker att man får ta de jobb man får och jobba sig uppåt. I mitt fall dock så har jag inte varit lat, utan har ett funktionshinder som inte syns på mig och har svårt att skriva tentor på tid. Pm och allt annat är jag bra på så jag kan ju och många tror därför att jag har toppbetyg vilket inte stämmer. 

Svar på tråden Jurist med värdelösa betyg, vad kan jag göra?