Köpa kinaklänning - tänk på detta

Ingegerd Palm och Christer Forsberg driver företaget Kik, som designar och tillverkar brudklänningar. De har även en butik i Stockholm där de säljer sina klänningar.
– Vi har ett jätteproblem med att folk kommer in och provar klänningar för att stjäla idéer. Vi ställer upp med tid och personal. Men vad ska vi göra? Vi kan ju inte stoppa kunder eftersom vi har drop-in.
En provning tar en till två timmar. De timmarna är dyrbara för företaget.
– Vi riskerar snart att behöva ta betalt för att få prova, förklarar Christer Forsberg, som beräknar att ungefär 20 personer i veckan som bara kommer in för att leta inspiration till sin kinaklänning.

Olagligt
Men att kopiera designklänningar är egentligen inte tillåtet. Susann Vahlenbreder Hecht och Lisa Askbrink på advokatbyrån Vinge är specialiserade på immaterialrätt.
– Enligt upphovsrättslagstiftningen är det tillåtet att själv göra en kopia av en design för privat bruk. Men man får inte utnyttja designen kommersiellt och man får inte låta en utomstående tillverka kopian, säger Susann Vahlenbreder Hecht.
Att ta ett foto från en hemsida kan också vara ett brott.
– Även fotografier kan skyddas av upphovsrätt. Huvudregeln är att endast upphovsmannen, det vill säga fotografen, har rätt att förfoga över fotografiet. Det är även här tillåtet för att göra en kopia för privat bruk, men det är inte tillåtet att göra en sådan kopia till någon utomstående, förklarar Lisa Askbrink.
Ingegerd Palm och Christer Forsberg gör så gott de kan för att skydda sitt företag. De har bara lagt ut foto på klänningarna från en vinkel på hemsidan, allt för att undvika att någon ska stjäla deras design. De har även tvingats att införa fotoförbud i butiken. Trots det är smygfotografering vanligt.
– Då får man ett foto på sig själv i klänningen, som man kan skicka till ett skrädderi i Kina, som slipper alla kostnader. Vi ser även i statistiken från vårt webbhotell att det är många från Kina som är inne och tittar långa stunder på fotona på vår hemsida, säger Christer Forsberg.

Inga garantier
Han förstår att folk vill spara pengar, men inte till vilket pris som helst. Han tycker att affärsidén är omoralisk eftersom den bygger på att företagen i Kina systematiskt utnyttjar svenska aktörer. Dessutom finns inga garantier för att du som kund kommer att bli nöjd, eftersom du inte har möjlighet att se eller prova klänningen. Enligt Christer Forsberg är de kinaklänningar han har sett varit dåligt sydda med pärlor som trillar av och inte alltför sällan tillverkade i plastig polyester.
Inte heller signaturen Himeko81 på Bröllopstorget är nöjd.
– Klänningen är en katastrof! Det var som att klä sig i plast och jag trodde att jag skulle svettas ihjäl. Ska det verkligen vara så? skriver hon.

Illa sydd
Signaturen Weja fick bra kontakt med säljaren i Kina och en dag kom den efterlängtade postavin.
– Efter att ha packat upp min vakuumförpackade klänning, som såg ut som hopknycklad folie, insåg jag vilket misstag jag hade gjort, skriver Weja. Klänningen var en mardröm! Tyget var tunt, nopprigt och fläckigt. Paljetter och andra detaljer satt lösa eller hade redan trillat av i paketet. Klänningen var också mycket illa sydd och verkade kunna falla isär när som helst. Dessutom luktade den otroligt illa.
När Weja krävde pengarna tillbaka slutade säljaren att svara.
Signaturen Margris tycker att det funderade bra att beställa från Kina.
- Jag är väldigt nöjd. Jag hade en bra mailkontakt med företaget, skriver Margris. Klänningen är dock lite stor och för lång så det krävs lite ändringar. Den är välgjord och har insydd bh. Det enda jag har att anmärka på är att förpackningen inte var så värst bra. Klänningen var packad i två plastpåsar och tejpad.

Fakta internethandel

Fakta internethandel
Det här gäller vid internethandel av kläder från ett land utanför EU
Hur mycket kostar det?
- Tullsatsen på kläder är tolv procent och beräknas på varans inköpspris med tillägg av frakt och eventuell transportförsäkring. Om försändelsen innehåller varor med ett sammanlagt värde på högst 1400 kronor behöver du inte betala någon tull.
- Momsen på kläder är 25 procent och beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift.
- Du får också betala en avgift till Posten eller till det kurirföretaget som tulldeklarerar varan.

Exempel: Bröllopsklänning från Kina
Pris på internet: 1700 kr
Frakt och försäkring: fraktfritt, 0 kr
Tull, 12 procent av inköpspris och fraktkostnad: 1700 x 12%= 204 kr
Moms, 25 procent av inköpspris, fraktkostnad och tullavgift: (1700 + 0 + 204) x 25%= 476 kr
Speditionsavgift till Posten eller kurirföretag: 100 kr
Att betala: 2480 kr (1700+0+204+476+100)

www.tullverket.se finns mer information.

/
stats