Ska jag amma mitt barn?
Seglaren är 33 år och har ett spädbarn. Hon skriver så här på Sveriges största familjecommunity:
"Jag såg en diskussion om amning på Aktuellt angående amning vs ersättning. Där framkom det av en barnläkare att det i I-länder inte finns någon medicinsk fördel med att amma. I U-länder såg man en viss minskad risk för infektionsutlöst astma hos barn som var ammade jämfört med barn som fått ersättning".
En barnmorska som deltog i tv-inslaget hävdade att det är viktigt att amma eftersom det, enligt henne, ger en bättre anknytning. Men Seglaren är fundersam:
"Är detta verkligen något som man studerat närmare i form av experiment? Jag tänker bland annat på de experiment som utfördes av Susan Ainsworth för 40 år sedan och som ligger till grund för anknytningsteorierna"
Snabbt & enkelt: Bli medlem nu
Lady Dahmer menar på FamiljeLiv.se att det är svårt att bevisa ett samband.
"Men däremot vet man att amning frigör en massa måbrahormoner (oxytocin) som i sin tur är viktigt för anknytningen", skriver hon på Sveriges största familjecommunity. "Ammande mammor har generellt mer hud mot hud-kontakt (samt lukt och smak för bebisen) med sitt barn som även påverkar anknytningen".
Missteddy, berättar om sin upplevelse tillsammans med sina barn: "Jag har både ammat och gett flaska. Jag hade samma anknytning till båda så jag tror inte att amning gör att man får en bättre kontakt med barnet".
Southern Belle, menar att det är en intressant fråga.
"Det första som ploppar upp i huvudet på mig är att experiment med däggdjur visar att den enorma oxytocinutsöndring som sker vid amningen bidrar till att honor utvecklar moderliga känslor för sin avkomma. Inga liknande moderna försök har gjorts på kvinnor men man kan anta att kvinnor reagerar på samma sätt som övriga däggdjur".