Ainbusksångerskan Marie Nilsson Lind död – familjens ord

Sångerskan Marie Nilsson Lind är död, uppger Helagotland. Hon blev 62 år.
– Det är en oändlig sorg, säger systern Hanna Hermansson till tidningen.

Marie Nilsson Lind hade just gjort comeback som sångerska med trion Ainbusk X3 tillsammans med de återstående medlemmarna i Ainbusk, barndomsvännerna Annelie Roswall och Bittis Jakobsson. Deras tre konserter i Visby domkyrka var fullsatta och trion spelade även i andra kyrkor.

Vid återkomsten till Gotland avled Marie Nilsson Linds make, musikern Magnus Lind, som länge varit svårt sjuk, skriver Helagotland. Nu har familjen drabbats av dubbel sorg, berättar systern Hanna Hermansson.

Familjen gör också ett gemensamt uttalande:

"Marie Nilsson Lind (611213– 240104), vår Kicka, har på torsdagen lämnat oss och anslutit till orkestern i himlen och sin älskade Mangen. Vi ber om er respekt och hänsyn att låta oss sörja ifred".

Ainbusk började sjunga tillsammans 1983. I gruppen ingick även Marie Nilsson Linds lillasyster Josefin Nilsson och bland gruppens största hits finns "Älska mig" och "Lassie", båda skrivna tillsammans med Benny Andersson.

Hedrade systern

Josefin Nilsson avled 2016 och när Marie Nilsson Lind 2021 medverkade i "Så mycket bättre" var det för att hedra systerns minne, berättade hon för TT.

– Jag och min syster pratade mycket om det här programmet. Jag tror att hon fick frågan om att delta precis i början, men hon kunde inte vara med då. Vi tyckte om hela grejen och vi tyckte om att det spelades in på Gotland och vi kände en väldig stolthet över vår ö, sade hon då.

Hon var medveten om systerns öde skulle prägla hennes medverkan i programmet, inte minst efter den uppmärksammade boken, "Josas bok", som hon hade skrivit och efter den uppmärksammade dokumentären på SVT, "Älska mig för den jag är".

"Det viktiga i livet"

Bibbi Rödöös, programchef för Sommar i P1 minns Marie Nilsson Linds program från 2019 som "fantastisk bra och gripande".

– Jag satte mig på en sten och bara lyssnade. Ett otroligt drabbande program som handlade om hennes syster. Maries man Magnus “Mangen” Lind spelade dragspel i sommarpratet.

– Det var ett sådant program som får en att tappa allt annat runt omkring. Allt annat försvinner. Marie hade en väldigt fin förmåga att prata om det viktiga i livet.