Bäst i test försvinner – för dyrt för SVT

SVT blir av med ett av sina allra populäraste program. TV4 tar över "Bäst i test" – och programledarna Babben Larsson och David Sundin följer med.
– Det här programmet passar väldigt bra i TV4, säger kanal- och innehållsdirektören Fredrik Arefalk till TT.

David Sundin och Babben Larsson.
Babben Larsson och David Sundin försvinner från SVT. "Bäst i test" är för dyrt för public service.

Priset för rättigheterna för "Bäst i test" har gått upp så pass mycket att SVT inte längre vill betala vad det brittiska produktionsbolaget Avalon kräver.

– Nu har formatägarna sett värdet i programmet, med all rätt, för det är ett fantastiskt program. Och har höjt priset med flera hundra procent. Då har vi valt att tacka nej till att göra flera säsonger, säger Anton Glanzelius, programbeställare för underhållning på SVT.

TV4 tar över Bäst i test

Produktionsbolaget bjöd istället ut formatet till alla svenska tv-bolag och efter budgivning mellan flera bolag gick TV4 vinnande ur den striden.

– Det är vi förstås väldigt glada för, säger Fredrik Arefalk.

– Jag tycker att "Bäst i test" är ett fantastiskt och roligt program och TV4 vill vara hemmet för just den typen av bred tv-underhållning. För mig passar det här programmet väldigt bra i TV4.

Babben Larsson och David Sudin följer med till TV4

Han lovar att tittarna kommer att känna igen programmet när det sänds i TV4 våren 2024. Det är klart att programledarna Babben Larsson och David Sundin följer med.

– För oss har det varit givet. Sen har de tagit sina egna beslut, säger Fredrik Arefalk.

Satsar hellre på nya format

Anton Glanzelius beklagar att SVT inte längre kan sända programmet, men tycker också att det är helt rimligt.

– SVT ska inte lägga så mycket pengar som i slutändan bara går till en stor vinstmarginal för ett internationellt formatbolag. Vi lägger hellre de pengarna på att investera i nya format som kan bli nya succéer.

Fredrik Arefalk vill inte kommentera priset, men säger:

– Jag vet inte vad SVT har betalat tidigare, men vi har naturligtvis värderat programmet efter vår förmåga. Och utifrån vårt perspektiv är det väl investerade pengar.

Nya SVT-program

Förlusten av "Bäst i test" skapade ett hål i SVT:s helgtablå, men det är redan ersatt.

– Vi har vetat om detta ett tag så vi har redan beställt program som kommer att ersätta "Bäst i test". Vilka program det är kan jag inte berätta i dag. De är redan beställda och i produktion. Så vi är helt redo.

Jag vet inte vad SVT har betalat tidigare, men vi har naturligtvis värderat programmet efter vår förmåga. Och utifrån vårt perspektiv är det väl investerade pengar.

Nya SVT-program

Förlusten av "Bäst i test" skapade ett hål i SVT:s helgtablå, men det är redan ersatt.

Vi har vetat om detta ett tag så vi har redan beställt program som kommer att ersätta "Bäst i test". Vilka program det är kan jag inte berätta i dag. De är redan beställda och i produktion. Så vi är helt redo.