Efter skolattacken – pojke förnekar mordförsök

"Jag är inte som ni", skriver pojken några dagar innan han packar ner fyra knivar i väskan och går till skolan. I attacken som följer skadas en lärare och en elev. Rättegången för skoldådet i Kristianstad hålls bakom stängda dörrar.

På tisdagen startade rättegången mot den tonårspojke som misstänkts för knivattacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En tonårspojke fick vid attacken allvarliga skador och en lärare skadades lindrigt.
På tisdagen startade rättegången mot den tonårspojke som misstänkts för knivattacken på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En tonårspojke fick vid attacken allvarliga skador och en lärare skadades lindrigt.

Det råder en tung, allvarlig stämning inne i rättssalen på Kristianstad tingsrätt under tisdagsmorgonen. Unga brottsoffer sitter uppradade på en bänk under första rättegångsdagen.

Mittemot den unga gärningsmannen, klädd i kavaj.

Erkänner grov misshandel

Han tittar rakt fram och lyssnar när skadeståndsanspråken läses upp. Det handlar om tusentals kronor som krävs av de som blev offer för skolattacken på gymnasieskolan i Kristianstad den 10 januari i år.

Pojken förnekar de tre fall av försök till mord han åtalats för, men erkänner grov misshandel av de två som skadades, uppger försvaret innan tingsrätten beslutar om stängda dörrar.

– När det gäller de första åtalspunkterna så vidgår han att han har skadat dem och han erkänner också att han gjort sig skyldig till grov misshandel, säger försvarsadvokat Björn Attnarsson till TT efteråt.

Han tillägger dock att pojken aldrig haft uppsåt eller tanke om att försöka döda någon.

Grips direkt

"Ifall folk bara var uppmärksamma, lyssnade, pratade med mig, och försökte hjälpa, skulle allt detta kunna undvikas."

Så skriver tonårspojken dagarna innan han går till attack i sitt klassrum på NTI-gymnasiet i Kristianstad. En tonårspojke får allvarliga skador. Även en lärare attackeras – han får lindriga skador.

Enligt förundersökningen planerar pojken, som nu hunnit fylla 17, sitt dåd bara veckan innan det utförs den 10 januari. Under samma tid har han tät kontakt med en särskild vän – nämligen den pojke som dömts för att ha utfört en attack i sin skola i Eslöv förra året. I utredningen om Eslövsattacken förhördes 17-åringen även som vittne – då framkom det att pojkarna brukade "skämta om saker som inte är socialt acceptabelt", till exempel nazism eller rasism.

När nu förundersökningen om skolattacken i Kristianstad ligger klar framgår det också att de båda pojkarna haft tät kontakt. 17-åringen hade upprättat en lista över tänkbara måltavlor på sin skola – elever och lärare som han irriterat sig på.

Enligt sin planering skulle han gå till attack i sitt klassrum, och sedan sätta sig och vänta på att bli tagen av polis. Så sker också den 10 januari – bara sju minuter efter larmet kan pojken gripas.

"Jag är inte som ni"

Han anhålls senare misstänkt för mordförsök. Sedan dess har han suttit häktad, och han står åtalad för tre fall av försök till mord och två fall av grovt olaga hot på sin gymnasieskola.

Vad är motivet?

Han mådde dåligt och detta var ett uttryck för det måendet, har åklagare Pernilla Tallinger tidigare sagt till TT.

"Jag är inte som ni. Jag tänker inte sitta still och se på när våra länder slits sönder.
 Jag tänker ta saken i egna händer", skriver pojken själv i en text han författar ett par dagar innan attacken sker.

I texten – en blandning av hänvisningar till allt från nordisk mytologi till flyktingpolitik – skriver pojken även att han kommer att "hjälpa det här landet och rensa det från vårt folks synder".

I en annan text, fem dagar före attacken, skriver han även att han inte är mentalt "stabil" samt att han umgåtts med fel personer.

Rättegången i Kristianstad tingsrätt pågår under fem dagar.