Förslaget: Dags att korta arbetstiden

Vänsterpartiet vill korta arbetstiden med målet att komma ner till sex timmars arbetsdag.
– Vi måste, på riktigt, börja ta steg för detta, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Korta ner arbetsdagarna?

Vänsterpartiet drar i gång sin partikongress i Jönköping på onsdagen. Inför uppemot 600 vänsterpartister föreslår Vänsterledaren Noshi Dadgostar i sitt inledningstal en arbetstidsförkortning – till applåder.

– 40-timmarsveckan är utdaterad, förlegad, gammal. Ju mer vi har kortat arbetstiden, desto mer har produktiviteten ökat, säger hon.

– Det räcker inte att prata, vi behöver sätta i gång arbetet.

V vill tillsätta en parlamentarisk kommitté som tillsammans med parterna ska lägga fram förslag på en skarp förkortning av arbetstiden.

– Vi har gjort det förr, vi vet att det går. Vårt mål är sex timmars arbetsdag, nu är det dags att sätta i gång, säger Nooshi Dadgostar.

"Aldrig mer dörrmatta"

Huvudnumret under den fem dagar långa kongressen är att klubba ett helt nytt partiprogram. Det är första gången det görs på 20 år.

Protesterna har varit högljudda mot programkommissionens förslag. Många medlemmar har inte känt igen sig i språket som är tänkt att locka bredare väljargrupper.

Men Dadgostar vänder sig mot att förändringarna görs för att närma sig Socialdemokraterna.

– Vänsterpartiet kommer aldrig mer agera dörrmatta, säger Dadgostar.

V vill nu samarbeta, kompromissa och driva igenom politik, betonar hon.

– Faktum är att jag är övertygad om att dom andra partierna, oavsett sida, skulle föredra någon slags rödvinsvänster. Enkla för Socialdemokraterna att pingla på när stöd behövs, och lätta för högern att avfärda, säger Dadgostar.

Massiv kritik

Den massiva kritiken mot förslaget till partiprogram gjorde att programkommissionen fick backa redan innan kongressen startat och vässa formuleringar om socialism och kapitalism.

– Vi ska under de här dagarna vaska fram vilket parti vi behöver vara för att vi ska kunna förändra i just den tid som vi lever i, säger Nooshi Dadgostar.

– Den som tittar för mycket i backspegeln och hänger kvar vid gamla slag, riskerar alltid att förlora de strider som står framför oss.