Johan Jureskog om hårda kritiken från Tony Irving: "Han hade redan bestämt sig"

Johan Jureskogs första dans sågades av Tony Irving. Nu vill stjärnkocken ta revansch med en eldig samba, men det går trögt.
– Jag dansade nio timmar i går och det sitter inte helt hundra ännu, säger han.

Johan Jureskog och Let's dance-dansaren Hedwig Löfwall.
"Samba och jag är inte riktigt kompisar, kan man lugnt säga", säger Johan Jureskog, här med danspartnern Hedvig Löfwall.

De kända deltagarna i "Let's dance" ligger i hårdträning för att våga sig ut på dansgolvet – många dansade förra veckan inför publik för första gången. Stjärnkocken Johan Jureskog säger att det är det roligaste, och mest skrämmande, han har gjort.

– Det här är nog det läskigaste en människa kan utsätta sig för. Det är ett test och ett maraton på samma gång. Mitt huvud är helt bombat och jag är slut. Det har varit en väldigt tuff vecka.

Stått i restaurangkök hela livet

Förra veckans uppvisning av american smooth tillsammans med danspartnern Hedvig Löfwall gick enligt plan. Men när paret hade dansat färdigt möttes de av ett hårt omdöme och lågt betyg av domaren Tony Irving.

– När Tony uttrycker sig på det sättet och ger mig en etta… jag tycker inte att jag var värd en etta om man jämför med de andra. Jag citerar min fru som sade att han nog hade bestämt sig för vem han skulle hacka på innan jag hade dansat ett steg.

Att det blir samba som Jureskog och Löfwall tar sig an härnäst gör att pressen ökar ytterligare. Framför allt är det dansens själva essens som blir en utmaning för en stel kockstjärna.

– Det är en dans där man använder höfterna mycket och jag är 47 år och har stått stilla i ett restaurangkök större delen av mitt liv. Jag har inte varit i Brasilien, men jag har lyssnat en del på sambamusik och älskar det.

Johan Jureskog gick en buggkurs

Johan Jureskog saknar dock inte helt danserfarenhet. För flera år sedan gick han och dåvarande flickvännen en buggkurs och han pratar sig varm om glädjen som dansen skänker honom.

– Det var en jättekul upplevelse. Att stå på golvet och dansa till musik på till exempel en nattklubb, jag älskar att känna rytmen i kroppen. Sedan är det väldigt stor skillnad att göra en koreografi, muskelminnet måste vara perfekt för att man ska kunna njuta av det.

Efter den hårda kritiken förra veckan har kocken nu bjudit in Tony Irving till sitt restaurangkök – för att lära honom om service.

– Det är mitt motto, pratar man så ska man leverera. Så är Tony sugen på att hänga med mig i restaurangköket så kommer det att hända.