Så hanterar du andras semesterskryt

Känner du dig värdelös när du ligger i brassestolen på barnbadet och ser andras bilder från fester på Ibiza? Det finns sätt att hantera känslan utan att behöva ge sig in i en tävling på sociala medier över vem som har det bäst på semestern.

Glassiga semesterbilder med solnedgångar, stränder och härliga fester får inte alltid vänner i flödet att må bättre. Arkivbild.

Under sommarledigheterna flödar det av av persikofärgade solnedgångar, perfekta kroppar och oförglömliga äventyr på sociala medier, som Facebook och Instagram.

En enskild person kan följa hundratals konton som uppdaterar innehåll från en till synes perfekt tillvaro. Konsekvenserna av det kan bli att personen omedvetet lägger ihop alla de hundratals människornas lycka och framgång – som om det vore en enda – och upplever att "alla andra" är lyckliga på sin semester "utom jag".

- Det stämmer såklart inte, säger beteendevetaren Nina Jansdotter.

Människans urgamla hjärna har använt jämförelse som ett sätt att överleva i tusentals år, förklarar hon. Samtidigt är vi sociala varelser som samspelar med andra och då ingår det att hålla koll på varandra.

- Men i sociala medier blir det en sådan massiv bombardering och vår hjärna klarar inte riktigt av att sortera det, säger Nina Jansdotter.

Värdelöshetskänslor

När människans otidsenliga hjärna drabbas av korvstoppning kan det forma negativa tankegångar som gör att man känner sig sänkt, sämre eller rent av värdelös i jämförelsen med andra.

- Man kan känna sig lite olustig när man tittar och känner att jag har ju inte ett så underbart liv. I längden kan det för vissa människor innebära ångest, depression och psykisk ohälsa.

Enligt Nina Jansdotter hanterar en del människor känslan av värdelöshet med att lägga i en högre växel och kontra.

- Det kan vara att man pressar sig själv till att lägga ut saker för att tävla eller bräcka någon annan, säger hon och ger ett exempel

- En del hetsbantar eller på andra sätt försöker bli lika smala som den som kanske har fitness som sitt jobb och kan hålla på med dieter och träning halva dagarna för att det är deras grej.

Snabb bekräftelse

Anledningen till det, trots att scrollandet kan få oss att må dåligt, bottnar i hur plattformarna är uppbyggda, enligt Nina Jansdotter. Sociala medier har hackat hjärnans naturliga belöningssystem som vid snabb bekräftelse utsöndrar dopamin – och ger dig en kick.

- Utan kicken kan du känna att du inte är värd någonting. I andra relationer, som i kärlek, på jobbet eller i en vänskap, så krävs det mer innan du får uppmärksamhet. Där får man jobba för bekräftelse medan sociala medier ger dig det snabbt.

Men att jämföra sig med andra på sociala medier behöver inte alltid vara negativt.

- Det kan också sporra en, om man känner sig lite avundsjuk på någon annan kan man använda den känslan för att lyckas med sitt, säger Nina Jansdotter.

Amanda Alvarsson/TT