Så kan du optimera sparandet som ensamstående förälder – tips för att lyckas

Är du ensamstående förälder och funderar på hur du bäst sparar till dina barn? Här är några enkla och effektiva råd för att starta ett lönsamt sparande med en långsiktig avkastning.

Att vara ensamstående förälder kan komma med sina utmaningar, särskilt när det gäller ekonomin. När priserna stiger på allt runt omkring oss blir det ännu viktigare att ha koll på vart pengarna går. En viktig frågeställning som uppstår är hur man som ensamstående förälder kan börja spara till sina barn på bästa sätt.

Detta behöver du som ensamstående förälder veta om sparande till ditt barn

Statistiska centralbyrån visar att 16 procent av familjerna i Sverige består av ensamstående mammor och fem procent av ensamstående pappor. Med högre utgifter och oftast mindre inkomst än kärnfamiljer, kan det vara knepigt att starta ett sparande för barnen. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt att det finns några värdefulla tips som man kan tänka på om man vill spara pengar till sitt barn som ensamstående förälder: 

– Det kan vara bra att känna till att du som vårdnadshavare också är barnets förmyndare i ekonomiska frågor. Finns två vårdnadshavare är båda förmyndare även efter skilsmässa eller separation. Då behöver ni komma överens om vissa åtgärder och om ni båda ska ha tillgång till kontot, säger hon till sajten.

Hon förklarar även att båda vårdnadshavarna behöver skriva under om ett ISK-konto ska startas i barnets namn. Det går också bra om den ena vårdnadshavaren ger den andra en fullmakt.

Tips för ett lyckat sparande till ditt barn

Om du är ensamstående förälder och funderar på hur du kan komma igång med sparande till ditt barn, finns det flera alternativ att överväga. 

Frida Bratt förklarar till Nyheter24 att en lösning kan vara att se bortom det traditionella sparkontot eller ISK-kontot. 

Lönsamt att ta vissa risker

Eftersom du troligen sparar över en längre period, kan det vara lönsamt att ta vissa risker för att öka möjligheterna till bättre avkastning över tid. Då kan en kapitalförsäkring vara ett bra alternativ. 

– En kapitalförsäkring är annorlunda (mot ISK, reds. anm) då försäkringen står i ditt namn, men du gör barnet till förmånstagare. Då kan du också som förälder styra över när och hur barnet ska få pengarna. Vid sparande på sparkonto och ISK får barnet själv tillgång till pengarna vid 18 års ålder, förklarar Frida Bratt.

Fonder ett bra alternativ

Hon nämner även att fonder, särskilt de som är en del av en kapitalförsäkring, är utmärkta för barnsparande. Det ger dig möjlighet att ta en kalkylerad risk som kan resultera i större avkastning i det långa loppet.