SVT kritiseras – efter artistens kollaps i direktsändning

SVT kritiseras sedan artisten David Ritschard kollapsat i Allsång på Skansens direktsändning.
– Mycket kan hända i direktsändning och det hanterades väldigt professionellt, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

David Ritschard kollapsade i Allsång på Skansen.
David Ritschard kollapsade i Allsång på Skansen.

Det var i tisdagens sändning av populära Allsång på Skansen som artisten David Ritschard kollapsade strax innan han skulle sjunga allsång tillsammans med publiken. När han intervjuades av programledaren Pernilla Wahlgren syntes han svaja och flacka med blicken innan han föll ihop på scenen.

Läs mer: Otäcka bilder från Allsång på Skansen när David Ritschard kollapsar: "Fruktansvärt orolig"

Kritik mot SVT

Att sändningen ändå fortsatte har väckt kritik. I en krönika riktar exempelvis Göteborgspostens Johan Lindqvist kritik mot att Ritschards över huvud taget tilläts uppträda:

"SVT skulle naturligtvis aldrig ha släppt upp honom framför publik och kameror. Jag vill inte se ännu en artist som bränns sönder i strålkastarljuset. SVT:s personal på plats skulle verkligen ha haft bättre koll. Det är deras ansvar att ta hand om och checka av sina artister", skriver han.

SVT:s vd Hanna Stjärne var själv på plats i publiken när incidenten inträffade.

– Jag satt själv i publiken i regnet och såg ju det som hände. Jag blev väldigt tagen av det, så klart. Men jag såg också att han blev väldigt väl omhändertagen. Och vi vet ju att han mår bra nu, säger hon.

Stjärne säger att hon själv inte tog del av en eventuell diskussion om programmet skulle brytas.

– Även om man är vd och sitter i regnet på Skansen så är man inte en del av en sådan diskussion. Och Pernilla fick ju information om att han var okej. Mycket kan hända i direktsändning och det hanterades väldigt professionellt, säger hon.

Snabbt besked

Haida Jamshidi, pressansvarig för programmet, skriver i ett mejl till TT att sändningen kunde fortsätta tack vare att man snabbt fick besked om att David Ritschard var okej. Hon skriver även att han mår "okej efter omständigheterna" och att man har produktionen under uppsikt:

"Vi har hunnit prata med en stor del med produktionen i går och ska fortsätta under dagen med att kolla hur alla mår och om vi kan göra något", skriver hon.

David Ritschard började som frontman i folkmusikgruppen Spinning Jennies. Solodebuten "Brobrännaren" kom 2019 och 2021 hyllades han för uppföljaren "Blåbärskungen".

Läs mer: Pernilla Wahlgren bekräftar – programledare för Allsång på Skansen 2024