Viktor Noréns spelglädje är tillbaka

Under en planlös "anti-turné" 2019 väcktes spelglädjen till liv för Viktor Norén. Nu vill han bli ett med publiken igen. Jag längtar efter mötet med människorna, att smälta samma via musiken, säger han om årets sommarturné.

Viktor Norén (till höger) släppte ett album 2020 tillsammans med sin bror Gustaf Norén (Mando Diao). Arkivbild.
Viktor Norén (till höger) släppte ett album 2020 tillsammans med sin bror Gustaf Norén (Mando Diao). Arkivbild.

Som för många andra artister blev det inget sommarturnerande för artistbröderna Gustaf och Viktor Norén under pandemin. Senaste gången de åkte runt i Sverige och spelade var

Läs även: Här är allt du vill veta om Viktor Norén

- Då åkte jag och Gustaf ut helt planlöst i Sverige med några grannar från Dalarna. Vi hade knappt repat. En slags anti-turné som födde enormt mycket spelglädje och var fröet till all musikalisk blomning sedan dess, säger Viktor Norén.

Denna sommar uppträder bröderna bland annat i Dala-Floda och Stockholm. Och det Viktor Norén ser mest fram emot är att "bildligt kliva ner från scenen och bli ett med publiken".

- Jag längtar efter att få spela exakt den låt som publiken vill höra i stunden. Om en spelning är en dans tycker jag bestämt att publiken ska föra.

"Vi turnerar inte"

TT: Vad var du mest trött på förra turnésvängen? Är du fortfarande less på det?

- Vi turnerar faktiskt inte. Vi ger konserter. Alla konserter är oberoende av varandra och unika upplevelser. Och unika upplevelser bli man inte trött på. Det är ett mycket mer hållbart sätt att spela på tycker jag.

Viktor Norén minns själv en unik upplevelse som inträffade när Peace and Love-festivalen i Borlänge var som störst.

- Vi var ju med från början och spelade på festivalen när det var 200 personer där. Att den under en kort period var en av Europas största festivaler känns fortfarande som en dröm, något från en svunnen tid med fragmentariska minnen.

Hemmaplan i Borlänge är däremot inte den plats i Sverige som artisten gillar att spela på allra mest.

- Jag gillar mångfalden i Sverige men tycker om att spela i Värmland. Jag är nästan aldrig där annars och det är ett underbart ställe. Värmländskan är också otroligt musikalisk. Den är skön att vaggas in i.

"Sjunga rakt in i örat på publiken"

Viktor Norén säger att det viktigaste att ha på en spelning är mikrofonen – men ändrar sig snabbt.

- Fast inte livsnödvändigt egentligen, de bästa spelningarna är när man kan sjunga rakt in i örat på publiken.

TT: Vad är det första du ska göra när du sätter dig i turnébussen/bilen?

- Prata. Tycker om den sociala aspekten att vara på väg tillsammans, mot ett gemensamt mål. Musik måste vara gemenskap.Amanda Alvarsson/TT

Fakta: Gustaf och Viktor Noréns turnéplan

28/7 Dala-Floda

29/7 Dala-Floda

30/7 Dala-Floda

31/7 Dala-Floda

13/8 Motala

14/8 Kungsbacka

1/9 Halltorp

5/11 Stockholm