"Vad fan är det för fel på mig?" – kanske blir det här en annan kvinnas research

KRÖNIKA. Tydligen så gjorde jag inte tillräckligt med research om just sex när man ammar. För så är det ju att vara kvinna. Man måste göra sin egen research i allt från kvinnosjukdomar till graviditets - och förlossningsämnen. Kanske blir den här texten en annan kvinnas research, skriver Familjelivs Alexandra Johansson.

KRÖNIKA. Varför pratar vi inter mer om att slemhinnorna blir torrare än fnöske när man ammar? Den frågan ställer sig Familjelivs Alexandra Johansson.

Följande text är en krönika.

Varför pratar vi inte mer om att slemhinnorna blir torrare än fnöske när man ammar? Visst, min barnmorska hade sagt att ”man kan bli lite torrare i slemhinnorna vid amning”. Men att det skulle göra så där ont att ligga – flera månader efter förlossningen – hade jag ingen aning om.

Varför upplyser vi inte både män och kvinnor om det här?

"Var är det för fel på mig?" Är det något fel på oss? Gick jag sönder under förlossningen?" är tankar som troligtvis besökt många.

Jag själv har hört en enda person prata om det här och det är Brita Zackari. I ett avsnitt av podden "Brita och Parisa" nämner hon att hon haft liknande erfarenheter – att det kan göra jävligt ont att ligga om man är en ammande kvinna med slidväggar. Brita är den första och hittills enda personen jag hört ens nämna ämnet. Kvinnor har fött barn och ammat så länge människan har funnits – varför upplyser vi inte både män och kvinnor om det här?

Läs mer: “Mamma arg” – är jag världens sämsta förälder nu?

"Vad fan är det för fel på mig?"

Man skulle kunna tänka sig att min obefintliga vetskap om detta, innan jag själv fick uppleva smärtan, handlar om att jag fick barn som 24-åring. Tanken att "om jag hade fått barn senare och hade haft fler vänner som skaffat barn i samma veva som jag, då hade jag haft stenkoll på de snustorra slemhinnorna som känns som sandpapper kombinerat med de vassaste knivarna vid samlag". Men helt ärligt: Hur många av er som läser det här har pratat med någon om det här – oavsett ålder och kön?

Jag har varit intresserad av graviditeter och förlossningar sedan jag var 19 år. Lyssnat på poddar, läst och tittat på massvis med material – till och med haft en egen podd på ämnet. Trots det har jag tänkt: Vad fan är det för fel på mig?

Kanske blir den här texten en annan kvinnas research

Tydligen så gjorde jag inte tillräckligt med research om just sex när man ammar. För så är det ju att vara kvinna. Man måste göra sin egen research i allt från kvinnosjukdomar till graviditets - och förlossningsämnen. Kanske blir den här texten en annan kvinnas research. Du är inte ensam. Du är inte konstig. Du är inte onormal. Du är bara kvinna.

Kan vi ta och ändra det här nu?