Expert: Ägglossningstester är onödiga

I slutet av 1990-talet användes ägglossningstester i princip bara inom sjukvården. Men när de blev tillgängliga för hemmabruk tog användningen fart. Enligt Dagens Nyheter har försäljningen av ägglossningstester ökat med cirka 300 procent under 2000-talet.

På Familjeliv.se delar många medlemmar med sig av hur de använder ägglossningstester och det finns många trådar där man följs åt och väntar på att de fertila dagarna ska äga rum. I en tråd skriver till exempel en medlem:
- Misstänker att jag hade ett mkt tidigt missfall förra månaden därför kände jag att det var osäkert när ägglossningen skulle infalla denna månad. Men om vi ska lita på testen så är det dags inom 1 dygn!

Men forskare som Dagens Nyheter har intervjuat avfärdar ägglossningstester som onödiga.
- För de flesta är testen dyra och onödiga. Det är bättre att slappna av och inte tänka så mycket, även om det är lättare sagt än gjort, säger Kristina Gemzell Danielsson som är professor i gynekologi och obstetrik med inriktning på bland annat infertilitet på Karolinska institutet till Dagens Nyheter.
Hon tror att dagens kvinnor vill ha mer kontroll över sitt barnafödande och att man i högre grad försöker planera sin graviditet, särskilt med tanke på att förstföderskorna blir allt äldre.
En annan expert, Claes Gottlieb, specialist i gynekologi och obstetrik på Sophia¬hemmets fertilitetsmottagning, säger till tidningen att testerna ofta är missvisande och att ett problem med ägglossningsstickan är att resultatet kan vara svårtolkat.

I Dagens Nyheter berättar ett par som väntar sitt första barn att de kunde använda över 20 tester per månad, för att försäkra sig om att de inte missade de fertila dagarna.
- Vi ville inte slösa med dyrbar bebistid, säger den blivande mamman till tidningen.

Vad tycker du? Diskutera här!