"Jag vill bara ha ett barn!" – så hanterar du släktens tjat

Ibland kan det kännas som att hela "tjocka släkten" har rätt att lägga sig i din familjeplanering. Förklara hur du kommit fram till ditt beslut, menar relationsexperten Charlotte Sander.

'Jag vill bara ha ett barn', skriver läsaren.
"Jag vill bara ha ett barn", skriver läsaren.

Att ha en stor familj med många barn är inte för alla. Läsaren och signaturen "Mika" skriver till Charlotte Sanderrelationsexperten.se att hon älskar sitt barn, men inte orkar med fler. Nu känns det som att hela släkten är på henne att skaffa fler, trots att hon inte vill.

Läs Charlotte Sanders svar under läsarfrågan!

Läsarfråga: "Jag vill bara ha ett barn – nu är hela släkten på mig”

Hej!

Jag har en treåring hemma som är jättefin och allt det där.

Första året som mamma var dock en chock… Min son hade kolik, sov dåligt (sover fortfarande ganska dåligt!) och det har varit väldigt krävande även för min relation med min sambo. Jag kommer inte vilja ha fler barn. Men nu känns det som att både släkt och vänner tycker jag är egoistisk. Det är inget de sagt eller säger rakt ut, men jag anar att de tycker att min son borde ha ett syskon annars är jag självisk.

Hur ska jag tackla den här känslan?

Tacksam för svar!

/Mika

Relationsexpertens svar: "Hur känner du själv?"

Hej Mika, vad bra att du skriver känsla – för de har inte frågat utan det är något som du upplever. Ibland tolkar vi in människors kommentarer som inte var menade så mycket, för att vi själva känner någon slags skuld eller dåligt samvete.

Förbered dig inför gliringar

Så där börjar det, känner du dåligt samvete och funderar på huruvida din tre-åring kommer må bra utan syskon? Kan du hitta fram i det så kommer nästa steg och det är gränssättning. Om du hör någon gliring och blir lite osäker så kan det vara bra att ha tänkt till innan så att du kan bemöta det balanserat.

Det kan dels handla om vad du själv kommit fram, till men också fakta – och om det är en person du känner dig trygg med så kan du också berätta din inre resa till vad du kommit fram till.

Jag tänker också på hur viktigt det är att våra större livsbeslut är grundade i oss själva och inte av vad andra människor tänker och tycker.

Vill du också ställa en fråga till Charlotte Sander? Maila här!