Kan brist på sex göra mig ännu mindre sugen? Sexologen svarar

Nedstämd = ingen sexlust, inget sex = mer nedstämd. Sexologen Charlotte Kindgren reder ut läsarens dilemma.

Kan brist på närhet göra en deprimerad?

Kan brist på sex göra en deprimerad, och hur tar man sig i så fall ur den onda cirkeln – om det inte finns någon sexlust? Charlotte Kindgren är sexolog och psykoterapeut. Här är hennes svar på läsarfrågan.

Vill du fråga vår sexolog något? Skicka din fråga till [email protected]. Du är självklart anonym. Vill du komma i kontakt med Charlotte Kindgren för parterapi eller sexologisk handledning? Här kan du besöka hennes sajt Närhetsakuten.se

Läsarfråga: "Blir min nedstämdhet en ond cirkel till att inte få sex?"

Hej!

Jag är rädd att min allmänna nedstämdhet gör att jag inte får den närhet jag behöver. Och när jag inte får den närhet jag behöver, så blir jag ju ännu mer nedstämd. Att köpa sex är inget alternativ för mig, men det känns som att närhet skulle vara det jag bröt den onda cirkeln med. Hur annars ska jag ta mig ur den här onda cirkeln?

/A

Läs också: Studie visar: Tonåringar är bättre på samtycke än vuxna

Sexologen svarar: Först måste du acceptera dina känslor

Hej!

Nedstämdhet påverkar ofta lusten. Men hur går det till? Det är inte helt enkelt. Kortfattat kan man säga att nedstämdhet är ett resultat av att man stänger av känslor som känns jobbiga att bära på: oro, stress eller skam. När dessa känslor regleras, eller till och med stängs av, så dämpas lusten.

Kan man bota nedstämdheten med sex, undrar du. Det skulle kanske gå för att liksom "kicka igång" lustsystemet igen, men risken är ändå att din nedstämdhet hittar tillbaka. För den här mekanismen bakom, att man dämpar jobbiga känslor för att man inte kan hantera dem på annat sätt, kommer automatiskt.

Mitt råd till dig är att komma till rätta med din nedstämdhet: att sluta stänga ner känslor. För det är just den här blockeringen av dina känslor som drar ner lusten, glädjen, intressen, nyfikenheten, kärleken – och upphetsningen.

Lycka till,

Charlotte Kindgren, sexolog och psykoterapeut på Närhetsakuten.se