Ljuga om sin utbildning kan vara straffbart – så "kommer du ut" för chefen

KARRIÄR. Läsaren har ljugit om sin utbildning inför en anställning. Jenny Fingal, karriärcoach, lyfter ett varningens finger – det hen gjort kan vara straffbart.

'Jag ljög om min utbildning för att få ett jobb', skriver läsaren.
"Jag ljög om min utbildning för att få ett jobb", skriver läsaren.

Har du någonsin funderat på att ljuga om dina meriter, kanske till och med om din utbildning, för att få ett jobb? Jenny Fingal är karriärcoach och varnar signaturen "K", som undrar hur hen ska "komma ut" för sin chef om lögnen.

Vill du också fråga Jenny något arbets- eller karriärsrelaterat? Maila oss!

Läsarfrågan: "Jag ljög om min utbildning – hur 'kommer jag ut' för min chef”?

Hej,

Jag har ljugit om min kandidatexamen och fick nu ett jobb som delvis var baserat på att jag hade rätt utbildning. Jag anser inte att min ofullständiga examen ”sabbar” för mig, men tycker du att jag borde ”komma ut” för min chef och berätta att jag ljög på intervjun?

/K

Karriärcoachen svarar: "Dags för alla kort på bordet"

Hej K, tack för din fråga!

Jag försöker svara på din fråga även att jag har väldigt lite information.

Att ljuga om sin utbildningsnivå till en framtida arbetsgivare är oprofessionellt och inom vissa yrkeskategorier kan det t.o.m. vara brottsligt att tillhanda hålla falsk information. Du får hoppas på att arbetsgivaren ger dig en andra chans – men var beredd på att de kommer ifrågasätta din trovärdighet och omdöme.

Det här kan du göra om du ljugit om din utbildning

1. Alla korten på bordet

Genomför ett ”alla kort på borden samtal”: du äger problemet, berätta om anledning till din lögn och be om ursäkt. När mötet äger rum, var noggrann med att tacka arbetsgivaren för möjligheten att förklara dig.

2. Berätta om din plan framåt

Du ska berätta om din verkliga nivå av utbildningen. Lägg därefter fram din plan på när du har en fullständig examen att visa upp.

3. Förbered dig på att jobba hårt

Om arbetsgivaren är villig att ge dig en andra chans, då har du provanställningen på dig att bevisa att du dels besitter rätt personlighet, och dels har tillräcklig kunskap och kompetens som behövs för både tjänsten och företaget. Förbered dig på att jobba hårt samtidigt som du färdigställer din kandidatexamen.

Bevisa att arbetsgivaren tog rätt beslut genom att behålla dig.

Frågor du kan fundera på:

  1. Vad mer ljuger du om och i vilket syfte?
  2. Hur kan du färdigställa din kandidatexamen?
  3. Vad lärde du dig av denna upplevelse?

Lycka till och Bästa Hälsningar Jenny, jencore.se