Min sambo kan inte kommunicera – Relationsexperten svarar

"En relation fungerar ju inte om man inte kan prata om sina problem på en vettig nivå!", skriver upprörd anonym.

Artikelbild: Pexels / Privat Charlotte Sander
Artikelbild: Pexels / Privat Charlotte Sander

Ett klassiskt relationsproblem är bristen på kommunikation – att inte kunna kommunicera med varandra. Det kan yttra sig i missförstånd som leder till onödigt tjafs.

I forumtråden "Min sambo kan inte diskutera våra problem", har anonym svårt att ta upp problem med sin partner, som misstolkar diskussionen som kritik.

Min sambo kan inte diskutera våra problem

– Jag blir galen! Min sambo kan inte diskutera våra problem. Så fort en diskussion tas upp blir han förbannad, intar försvarsställning för att sedan klanka ner på sig själv.

Han vänder orden

– Jag vill gärna ta upp konstruktiv kritik i lugn samtalston för att hitta en lösning, men det går inte med denna mannen! Ändå här vi levt ihop i tre år nu. Det spelar ingen roll vad jag säger. Han vänder på mina ord och trycker ner sig själv. Exempel: Påpekar jag att det vore jättesnällt om han ville ta sonen lite mer får jag höra att jag tycker han är en dålig pappa som aldrig tar ansvar osv osv.

"Han blir jätteförbannad"

Sedan blir han jätteförbannad och ska tala om för mig att jag minsann gör det här och det här fel. Vad gör man?! En relation fungerar ju inte om man inte kan prata om sina problem på en vettig nivå!

/Anonym

Relationsexperten svarar

– Hejsan,

Ja, det är så här det ser ut i ganska många relationer, där man fastnar lite i olika mönster och beteenden.

Här skulle jag föreslå att du backar lite och istället inriktar dig på att fråga hur han tänker kring omvårdnaden av sonen och att du gör det på ett nyfiket och öppet sätt.

Det här triggar djupa känslor i oss

Sedan blir det också viktigt att ta in hans känslor som ju verkar komma ganska snabbt - han känner sig både kritiserad och jätteförbannad skriver du.

Det är svårt att i början nå någon som har så starka känslor kring det som man själv kanske bara tycker är vardagssaker. Jag tänker att många praktiska saker i vår vardag ofta triggar ganska djupa känslor i oss. Det är dom vi behöver mötas i - på ett djupare empatiskt plan. Kan vi det så kan vi också börja närma oss att förstå vad var och en behöver i just den och den situationen eller/och i relationen i helhet.

Som alltid så rekommenderar jag parsamtal om man inte tycker att man når varandra och har fastnat i mönster.

Lycka till, bästa hälsningar Charlotte.

Vill du veta mer

Charlotte Sander är diplomerad samtalsterapeut och gått en internationell utbildning inom EFT - emotional focused therapy. Charlotte jobbar med onlineterapi. Klicka här för att komma i kontakt med Charlotte.