"OK att gifta sig trots att sexlusten är helt borta?" Relationsexperten svarar

Relationsexperten Charlotte Sander har lösningen: fundera över hur DU vill ha det.

Tokkär, men ingen sexlust. Ska man gifta sig då?
Tokkär, men ingen sexlust. Ska man gifta sig då?

Svikande sexlust är en återkommande fråga hos många som nyligen blivit föräldrar. Signaturen "M" är lyckligt kär, ska snart gifta sig, men har tappat sexlusten helt. Här är hennes fråga – och nedan hittar du Charlotte Sander, relationsexpertens, svar.

Maila Charlotte dina frågor du med!
Maila Charlotte dina frågor du med!

Läsarfråga: "Jag försöker tvinga mig själv till att vilja ha sex"

Hej!

Jag och min sambo har varit ihop i tre år, tillsammans har vi en liten dotter. Min sambo är den mest underbara människan jag träffat och jag älskar honom något enormt.

Problemet är att han har en väldig sexlust och vill ha sex varje dag, men inte jag. När vi var nykära hade vi ett bra sexliv, men sen när jag blev gravid försvann lusten när magen alltid var i vägen.

När dottern var född var jag extremt missnöjd med min kropp. Jag ville knappt visa mig naken och självförtroendet sjönk i botten. Så sexlivet lyser fortfarande med sin frånvaro. Nu planerar vi bröllop och jag är verkligen lycklig. Men jag ser på honom att det skär i hans hjärta varje gång jag säger att jag inte vill ha sex, eller intim närhet. Jag försöker tvinga mig själv att vilja. För innerst inne vill jag ju, men ångrar mig snabbt. Borde jag ens gifta mig? Hur får jag sexlusten tillbaka?

/Mvh M

Relationsexperten svarar: "Hur vill du ha det?"

Hej!

Det är vanligt att lusten sjunker efter man fött barn. Kroppen förändras, man flyttar fokus från sig själv, och ser på varandra på ett nytt sätt. Både häftigt men kanske också skrämmande.

Det viktigaste är att ni kan prata om det, berätta vad du känner och tänker: hur vill du ha det?

Låt din man göra samma sak. Det finns par som schemalägger sex för att komma igång, det kanske kan fungera. Annars tror jag på mycket kel och lek, avsätta tid för bara er. Låt det växa fram precis på samma sätt som man växer in i rollen som förälder. Skulle inte detta hjälpa så tycker jag att ni ska gå och prata med någon professionell.

Varma hälsningar Charlotte Sander, relationsexperten.se och relationsexpert på Familjeliv.se