Sex: Var är g-punkten och finns det olika sortes orgasmer?

I ett annonssamarbete med Kry svarade barnmorskan Olga Stevens på forumanvändarnas frågor om sex. I tråden återkommer frågorna om var g-punkten är, hur snabbt man får en erektion och om det finns olika sorters orgasmer.

En orgasm kan upplevas mer intensiv eller mer lokal beroende på vilka nerver som involveras, berättar barnmorskan Olga Stevens. Arkivbilder.

Under december svarade Krys barnmorska, Olga Stevens, på läsarnas frågor om sex i Familjelivs forum. Vad är egentligen den berömda g-punkten, hur lång tid bör det ta innan penisen når erektion och finns det olika sorters orgasmer?

Sex är en naturlig del av människans liv. Det är en avgörande faktor för befolkningens fortplatning, men det bidrar också till närhet och njutning.

Läsarfråga: Jag hittar inte g-punkten?

Varför hittar jag inte g-punkten trots att jag är kåt och avslappnad? Mår skit över det då penetration inte ger mig något.

Expertens svar: G-punkten är ett område med mycket nerver. Prova vibrator i samband med samlag.

Hej! Jag förstår din frustration över den "berömda" punkten. G-punkten är egentligen inte en punkt utan snarare ett område med mycket nerver i slidans framvägg. I samband med upphetsning så svullnar området och hårdnar något. Det för att man genom ganska kraftig beröring och stimulering kan få en tillfredställande stimulering av området. En del tycker att det fungerar bäst att stimulera med hjälp av ett fingrar i pulserande rörelser. Vid heterosexuellt samlag försöker vissa optimera stimulering i området i samband med samlag genom att till exempel lägga en kudde under rumpan för att komma åt killens penis mer optimalt mot området.

Sex ska vara kul och skönt. Om du inte få ut så mycket av penetrerande sex så föreslår jag att ta med en vibrator i samband med penetrerande samlag med förhoppning att maximera njutningen och kanske kommer den vaginala (mer lokala) orgasmen lite oväntat när du som minst anar det.

Läsarfråga: Hur snabbt är det normalt att få erektion?

Är det normalt att få stånd enkelt/fort? Det känns som om det inte ska vara så, att det inte är okej att få fullt stånd på ca tio sekunder?

Expertens svar: Ofta ett sundhetstecken att få en snabb reaktion vid lust.

Hej! Du beskriver att du snabbt får stånd i samband med upphetsning vilket låter helt normalt. Det är delvis individuellt hur lång tid det tar, men är i stort ett sundhetstecken att du får en snabb reaktion vid lust.

Penisen består av svällkroppar som är en särskild form av vävnad som fylls med blod i samband med erektion. Koppens nervsystem reagerar på sexuell upphetsning till följd av de nervimpulser som uppstår genom beröring, hör-, syn- eller luktförnimmelser; eller till följd av en fantasi. Signaler skickas till ryggmärg och hjärna därefter tillbaka, ett snabbt förlopp och reaktionen sker därför inom sekunder.

Det finns ingen exakt tid för att beskriva "normalförloppet" men, vad du beskriver är att förknippa som förväntat.

Läsarfråga: Finns det olika sorters orgasmer?

Finns det olika sorters orgasmer? Hos kvinnor brukar man prata om till exempel klitorisorgasm och vaginal orgasm. Är det någon skillnad förutom i vilken stimulans som orgasmen ger? Detsamma gäller kanske även män och då om det är skillnad på till exempel vanlig orgasm vis stimulering av penisen eller analt?

Expertens svar: En orgasm kan upplevas mer intensiv eller mer lokal beroende på vilka nerver som involveras.

Hej! Orgasm beskrivs bäst som en reflex som utlöses då stimulering av en specifik zon når över ett viss tröskelvärde.

Klitorisorgasm involverar nerver som går via perifiera nervsystemet, pelvisnerverna samt känselnerver i nervus pudendus. Orgamser från klitoris blir därmed ofta en helkroppsorgasm. Från slidans insida upplevs orgasmen kanske mer "lokalt" eftersom vaginalorgasm främst utlöses via det parasympatiska nervsystemet och pelvisnerverna.

Orgasm kan ju också utlösas från andra hudytor, exempelvis från bröstvårtorna, eller från bäckenet vid anal stimulering och får då olika intensitet och känsla beroende på vilka nerver som involveras och vilket tröskelvärde som uppnås.

Sammanfattningsvis kan orgasmen upplevas olika intensivt och mer lokalt, eller som en helkroppsorgasm beroende på vilka nerver och vilka nervsystem som involveras.