Underlivet: Vad gör man åt illaluktande flytningar och bakteriell vaginos?

I ett annonssamarbete med Kry svarade barnmorskan Olga Stevens på forumanvändarnas frågor underlivet. Återkommande frågor handlade om hur man blir av med illaluktande flytningar och hur man behandlar bakteriell vaginos.

Flytningar är helt naturligt och väldigt vanligt. Lider du av rikliga flytningar kan menskopp vara ett alternativ. Arkivbild.

I november och december svarade Olga Stevens, barnmorska på Kry, på läsarnas frågor om underlivet i Familjelivs forum. Går det att använda menskopp mot rikliga flytningar och hur behandlar man bakteriell vaginos när man är gravid?

Flytningar är vanligt och helt naturligt, dina flytningar kan inte bara berätta för dig om allt står rätt, men också var du befinner dig i din menscykel. Däremot har många kvinnor upplevt obehag eller symtom som irriterade slemhinnor, flytningar, klåda eller obekväma dofter i underlivet.

Läsarfrågan: Vad kan jag göra åt illaluktande flytningar? Kan jag använda menskopp?

Hej! Jag tycker att mina flytningar är jobbiga. Det är mycket och med lite starkare lukt. kan jag använda menskopp mot flytningar? Eller ska menskoppen bara användas för mens? Varför i så fall? Tampong torkar ut och trosskydd funkar inte."

Experten svarar: Menskopp kan även användas vid rikliga flytningar.

Hej! Jag kan förstår att det känns besvärande med flytningar som luktar starkt och känns genom kläder. Flytningarnas lukt regleras av surhetsgrad i slidan och vilken typ av bakterie som trivs och har majoritet. Det finns alltid bakterier i slidan som skyddar mot infektioner och hjälper till med att hålla slemhinnorna fuktiga.

Det finns flera tänkbara orsaker till en obalans och stark doft. Många gånger handlar det om överdrivet tvättande i området, mens eller sex som förändrar den naturliga bakteriefloran. Det brukar ofta lösa sig av sig själv efter någon vecka eller två utan behandling. Om besvären håller sig eller man upplever att doften är kraftigt avvikande ska man alltid ska sig till en barnmorska. Det kan vara tecken på en infektion i livmodern eller sexuellt överförbar sjukdom.

Det finns inget hinder för att använda menskoppen även vid rikliga flytningar. Menskoppen är skonsam och förändrar inte slidans naturliga bakterieflora. Koka menskoppen i vatten regelbundet för att rengöra ordentligt enligt föreskrift från tillverkaren.

Läsarfrågan: Måste man ta antibiotika mot bakteriell vaginos?

"Måste man ta antibiotika mot bakteriell vaginos? Då det är ofta är återkommande. Undrar öven om det tas prover för bakteriell vaginos när kvinnor är gravida?"

Experten svarar:

Hej! Jag förstår din oro kring detta då du haft komplikationer i samband med tidigare förlossning.

Avvikande och kraftfulla flytningar under graviditet bör undersökning göras av läkare som till exempel en obstetriker eller gynekolog. Då görs en bedömning av symtom och en eventuell behandling kan sättas in för att minska risken för komplikationer. Man brukar ta flertalet odlingar för att kunna utesluta infektion och säkerställa att rätt behandling satts in.

Ta upp din oro med din barnmorska vid BMM så kan ni göra upp en plan för hur ni ska gå till väga med dina symtom.

Vad är bakteriell vaginos?

Bakteriell vaginos beror på en obalans i slidan. Det kännetecknas med en gråaktigt flytning med en fiskliknande illaluktande doft och irritation i slidöppningen. Det kan gå över av sig självt, men kan också behöva en läkemedelsbehandling.