Vabbstress: "Jag försöker pusha mina barn till att gå till förskolan trots att de är lite snuviga"

Karriärscoachen: "Ni har båda jobb som ska prioriteras men du skriver att det är enklare för dig att vabba".

Artikelbild: Canva
Artikelbild: Canva

Många föräldrar upplever nog att de har behövt vabba ännu mer i samband med coronapandemin. Vad gör man när man känner "vabbstressen" gentemot jobbet, så man till och med låter barnen gå snuviga till förskolan och skolan?

Läsaren: "Det blir ofta att jag vabbar"

- Hej!

Jag är mamma till en 2-åring och en 8-åring. Nu under coronapandemin har det blivit mycket vab från både skola och förskola. Det blir ofta att jag vabbar för min sambos jobb har vikariebrist på grund av hög sjukfrånvaro, medan det är enklare för mig att vabba.

"Dåligt samvete för vab"

Jag får dåligt samvete för att jag vabbar så mycket från jobbet och det känns som mina kollegor tycker att jag är borta för mycket. Det är inget de sagt, men deras arbetsbelastning blir ju högre när jag inte är närvarande. Jag är också orolig att min arbetsgivare tycker att jag vabbar för mycket. Det här gör ju också att jag försöker pusha mina barn till att gå till förskolan och skolan trots att de är lite snuviga, men då blir pedagogerna sura eller pikar en vid lämningen. Så då är vi hemma, men kan inte släppa mitt dåliga samvete på jobbet. Hur ska jag komma över min "vabbstress"? Det har varit ett hemskt coronaår för många, och mina problem är kanske inte så stora. Men ändå är det så jobbigt! Tacksam för svar

/Stressad mamma

Karriärscoachen svarar

- Hej "Stressad Mamma", tack för din fråga!

Bra att du, trots din stressiga tillvaro, tar dig tid att skriva. Ni är många småbarnsföräldrar som har det tufft i dessa “coronatider”, där ni ständigt går runt med dåligt samvete och stress kring sjuka barn och vabb. Jag läser att det finns två delar i din fråga.

Det här kan du göra

1. Sätt gränser

Det är svårt och ibland väldigt stressigt att arbeta när ens barn är sjuka och någon av föräldrarna måste vabba. Du ska inte behöva gå runt och ha dåligt samvete för både familj och jobb. Du behöver sätta gränser som är bra för dig och föra en öppen dialog med din chef när det gäller vab, då slipper du fundera på vad chefen egentligen tycker. Efter det samtalet kommer nog en del av din stress att släppa. Om du delar med dig och berättar om din familjesituation för dina kollegor så kommer de högst troligt också att förstå.

2. Fördelningen av vab

Fördelningen mellan dig och din sambo gällande vab. Ni har båda jobb som ska prioriteras men du skriver att det är enklare för dig att vabba, men när jag läser “mellan raderna” uppfattar jag det som att det ändå skapar en del komplexitet för dig. Såhär förstår jag inte vad du menar med “enklare för dig att vabba”. Har du och din sambo verkligen diskuterat hur ni kan fördela vab smidigare och därmed också dela på de eventuella problem som uppkommer?

Frågor du kan fundera på

  • Ansvarsfördelning gällande vabb - kan Ni göra något annorlunda?

  • Hur löser andra föräldrar liknande situation?

  • Vad kan du förändra för att få en “lite” bättre situation?

Lycka till med både familj och jobb. Bästa Hälsningar Jenny

Vill du veta mer?

Jenny Fingal driver Jencore AB, där hennes roll är att stötta människor och bolag genom olika förändringsprocesser. Jenny är bl.a. diplomerad professionell coach och diplomerad ledarskapscoach.

Klicka här för att komma i kontakt med Jenny.