Ta kontroll över dina cravings
Visst har man hört talas om gravida som drabbas av ett sug efter något så underligt som murbruk? Eller om blivande pappor som klockan tre på morgonen kastar sig i bilen för att köpa hallonbåtar på närmsta nattöppna mack? Det berömda gravidsuget, så kallade cravings, är både mytomspunnet och omhuldat. Många gravida får ett intensivt sug efter något specifikt. Men för det mesta handlar det inte om cement eller bensinångor, utan om vanliga livsmedel som apelsiner, choklad eller mjölk.
– Många blir sugna på det som smakar sött eller surt. För den som mår illa ska det gärna vara kall och ”plockig” mat som inte luktar så mycket eller kräver matlagning, säger Karin Haby, dietist vid mödrahälsovården i Göteborg.
I en forumdiskussion på Familjeliv berättar flera medlemmar att de dagligen åt minst ett kilo syrliga äpplen som gravida. Andra skalade och åt citroner som om de vore clementiner. Men alla blir förstås inte sugna på nyttigheter. En mamma berättar att hon levde på pizza, hamburgare och pommes frites när hon väntade sin son. Allt nyttigt mådde hon illa av. En annan mamma åt så mycket choklad att kollegorna började köpa chokladkakor som de lade på hennes skrivbord innan hon kom till jobbet på morgonen.
Om man i princip enbart råkar ha sug på sötsaker, kan det kanske kännas långt borta att skala en banan när kladdkaka är allt man kan tänka på. Men vad sägs om skivad banan toppad med nutella? Eller en fruktsallad med riven choklad och en liten skopa glass? Det är i alla fall bättre än en stor tallrik marrängswiss. I sin nya bok ”Ebbas gravidbok” tipsar journalisten Ebba Kleberg von Sydow tillsammans med sin syster Amy, dietist och läkare, om mer hälsosamma alternativ till det värsta sockersuget.
Topp 10 gravidcravings bland Familjelivs medlemmarCitrusfrukter (apelsiner, citroner, clementiner och grapefrukt)Syrliga, gröna äpplenIsbitar (helst från snabbmatsrestauranger)Mejeriprodukter (mjölk, grädde och ost)Potatis (kokt, mos, pommes frites och potatisgratäng)Surt smågodisChokladSaltlakritsTomater (gärna körsbärstomater eller cocktailtomater)Kött (hamburgare, kebab, korv och rökt kött)– Det är inte så roligt att langa fram ett äpple eller en apelsin när man är sötsugen. Ett knep är att piffa till det; skär upp äpplet i bitar, strö över kanel och kanske lite socker. Servera med en liten klick jordnötssmör. Eller filéa klyftorna och gör en apelsinsallad med hackade nötter över, säger Ebba Kleberg von Sydow.
Själv var hon svag för kardemummabullar när hon väntade barn. Andra gången blev det dock färre bullar, då kunde det räcka med en kaffe latte för att stilla suget.
– Ibland åt jag så klart en bulle. Man ska inte vara hysteriskt strikt, menar jag. Men jag ville inte hamna i det trötta, stressade träsket där en bulle till inte längre spelar någon roll. Jag ville göra vad jag kunde för att unna mig och den lilla människan i magen en frisk och hälsosam start tillsammans, säger Ebba Kleberg von Sydow.
Med goda alternativ är det lättare att inte ge efter för alla cravings, tycker hon. Som ett nybakt, grovt bröd istället för de vanliga ostfrallorna till frukost. Popcorn istället för chips. Eller turkisk youghurt mixat med fryst banan när man är sugen på glass.
– Matfällorna handlar ju mycket om trötthet och tidsbrist. Det är lättare att slänga i sig en påse smågodis än att göra en fruktsallad. Men egentligen tar det bara femton minuter extra – ge dig själv den tiden, säger Ebba Kleberg von Sydow.
Det finns inga vetenskapliga belägg för att man blir sugen på olika smaker beroende på om man väntar en pojke eller flicka. Det finns heller inga entydiga bevis för att man får cravings för det kroppen behöver.
– Visst kan det bero på brister om man exempelvis är sugen på något som innehåller mycket järn. Men man ska nog inte se sitt sug som en lag. Gravida som helt och hållet föjer sina cravings riskerar att gå upp mycket i vikt, säger Karin Haby.
Istället tycker hon att man ska försöka förebygga det värsta suget genom att äta regelbundet och satsa på bra mellanmål.
– Som gravid är man känslig för att ha tom magsäck. Man kan behöva äta något varje eller varannan timme. Det räcker ofta med en frukt eller några mandlar. När cellerna får den näring de behöver, blir kroppen trygg och nöjd. Då minskar suget.
Samtidigt är hennes poäng inte att man ska göra det till en sport att mota undan varje sug efter godis. Det är bättre att gå in för att vara måttlig än att bli ett hälsofreak.
– Sådant som är sockerrikt äter man mer för själen än för näringen. Det är viktigt att unna sig sötsaker ibland. Men när man äter choklad kan man se till att också ta en clementin eller någon annan frukt. C-vitaminet i frukt, bär och grönsaker gör att man tillgodogör man sig järnet mycket bättre – mellamålet blir också mer balanserat, säger Karin Haby.
Systrarna von Sydow tipsar: Så stillar du suget med smarta alternativ
Du är sugen på: Chokladglass med browniebitar i, alltså glass med extra allt.
Ät istället: Youghurtglass med chokladsmak. Numera finns det många goda varianter i frysdisken.
Varför? Du minskar på mättat fett, men får fortfarande i dig det kalla och söta. Toppa med lite bär eller frukt så får du i dig vitaminer också.
Du är sugen på: En hederlig mjökchokladkaka – gärna största storleken.
Ät istället: Gino (fruktsallad med banan, kiwi och jordgubbar toppad med hackad vit choklad – gräddad i ugnen tills chokladen har smält) eller skivad banan med nutella.
Varför? Du får både i dig fibrer och vitaminer, men också lite choklad som du är sugen på.
Du är sugen på: En stor smågodispåse.
Ät istället: Häll upp en liten skål med blandad torkad frukt som snacks istället.
Varför? Torkad frukt ger bra tuggmotstånd och innehåller fibrer som ger mättnadskänsla.
Fler tips och recept finns i ”Ebbas gravidbok”!