Råsocker förklaring
Den största märkbara skillnaden är att råsocker är lite grövre och brunt till färgen. Många får för sig att råsocker skulle vara nyttigare än vanligt socker. Detta stämmer inte. Råsocker har lite lägre GI än vanligt strösocker men det består fortfarande av höga mängder glukos och fruktos och har samma energiinnehåll som strösocker.
Det finns däremot en fördel med att välja råsocker. Allt vitt socker, som exempelvis strösocker, är hårt raffinerat vilket betyder att det är kemiskt renat och att betan är rensad. Detta innebär också att det raffinerade vita sockret är en produkt helt utan näring. Det bruna råsockret har däremot inte raffinerats lika hårt och innehåller därför en liten mängd mineraler och vitaminer.
När ska man välja råsocker framför vitt strösocker?
Om du föredrar en mindre bearbetad och processad produkt är råsocker ett bra alternativ till det vanliga strösockret. Men tänk på att du fortfarande måste begränsa ditt intag även av naturliga sockerarter, precis som du begränsar ditt intag av raffinerat vitsocker.
Vad kan man använda råsocker till?
Råsocker fungerar perfekt vid bakning! I bakrecept står det ofta strösocker men detta kan du alltså byta ut mot samma mängd råsocker. Resultatet kommer till och med bli godare om du använder dig av råsocker. Det bidrar till en mustigare och fylligare smak i kakan.
Är du nyfiken på att veta skillnaden på råsocker och farinsocker? Läs vidare här
Foto: MaraZe/Shutterstock