Köpa hund på blocket?: Det här måste du tänka på
Dokumentären filmas av, och handlar om Jonny von Wallström som likt många andra ville köpa en hund och likt många andra vände han sig till Blocket.
“Men ganska snart berättade en vän att vi skulle passa oss för ”Blockethundar”. De kunde tydligen vara dåligt avlade eller rent av smugglade. Jag förstod inte då, men förstår bättre nu” säger Jonny till SVT Nyheter i samband med att dokumentären visades på TV.
Jonny och hans familj hittade en fransk bulldog som de döpte till Nala. Lyckan blev dock inte långvarig.
“Innan Nala fick fylla tre år dog hon. Hon föll ihop förlamad. Vi gick från att gulla med en valp till att begrava henne över en natt. Det är förmodligen det mest traumatiska jag gått igenom.” säger Jonny till SVT Nyheter.
Fem år efter Nalas död bestämde sig Jonny för att söka upp damen som sålde Nala till honom. Det är detta som blir själva dokumentären och Jonny dras ovälkomnad in i en värld av illegal handel med hundar.
“Att en hund säljs billigt på nätet är ofta ett tecken på att något inte står rätt till. Men det märkliga är att i dag säljs smuggelhundar för ungefär samma pris som en bra avlad legal hund. När det gäller populära raser finns det så stor efterfrågan att seriösa kennlar inte kan stilla behovet. Smugglarna är inte heller dumma. De känner väl till systemet och i vissa fall säljs hundarna som svenskfödda.” skriver SVT Nyheter.
När är hundras blir populär stiger priserna. Köpare är villiga att betala så mycket som 60 000kr för en pudelblandning. Det är inte konstigt att det väcks olika kreativa, icke-legala, tillvägagångssätt för att få tag i dessa hundraser för att sedan sälja. De blir en slags hårdvaluta. Om raserna sedan ligger ute “billigt” på till exempel Blocket säljs de mycket snabbt eftersom köparen tror att hen har kommit över en bra deal.
Så hur ska du veta om en hund faktiskt är smugglad eller ej?
Enligt tullverket har en smuggelhund inga papper, ingen stamtavla, hälsodokument och inget pass. Men det är inte riktigt så enkelt. Smugglarna är såklart medvetna om det här och vissa är duktiga på att förfalska dokumentation. Vi har samlat ihop tips från Blocket, Djurskyddet.se, Agria Djurförsäkring och jordbruksverket som du måste läsa igenom för att försäkra dig om att du inte köper en smuggelhund.
Varför ska jag inte köpa en smuggelhund?
Smuggelhundar är ofta felaktigt framavlade och lever inte alltför ofta under väldigt tragiska förhållanden. Det kan innebära djurplågeri på många olika plan. Dålig djurhantering, osanitär miljö, sjukdomar, brist på veterinärvård och missförhållanden innebär stora hälsorisker. Ofta pressas avelstikarna hårt och tvingas föda kull på kull för att smugglarna ska få ut så mycket valpar (pengar) från henne som möjligt under hennes livstid som oftast inte blir särskilt lång. Djuren får sällan tillgång till den sjukvård de behöver då veterinärkostnader är höga.
Att köpa en sådan här hund innebär stora hälsorisker. Djuren har smugglats in i landet utan tillhörande dokumentation och kan föra med sig sjukdomar som inte finns i Sverige sen tidigare. Man vet dessutom inte om hundarna är vaccinerade mot rabies som är en dödlig och högst smittsam sjukdom även för människor.
Tips för att undvika att du köper en smuggelhund på Blocket.
1. Besök alltid hunden och säljaren i deras hemmiljö innan köpet, om säljaren inte tillåter detta, avstå från affären och anmäl annonsen till Blocket!
2. Begär att få träffa valpens mamma. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön. Be även att få se registreringen av mamman som bevis. (Om valpen är född i Sverige ska mamman vara registrerad i centrala hundregistret.)
3. Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
4. Köp aldrig en valp som är yngre än åtta veckor, det är av största vikt att valpen får tillbringa sina första månader i livet med sin mamma och eventuella syskon. Det är dessutom förbjudet enligt lag att skilja valpen från mamman före åtta veckors ålder. Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
5. Köp inte hundvalpar som kostar mindre än 1000 kr.
6. Betala aldrig i förskott till bankkonto.
7. Det är lag på att alla hundar ska vara ägarregistrerade hos Jordbruksverket. Köper du en hund som är äldre än fyra månader måste den vara ID-märkt, även detta är lagstiftat! Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget. Är den inte ID-märkt eller att papper inte finns, är det stor risk att det är en smuggelhund.
8. Se till att det följer med ett veterinärintyg, som inte ska vara äldre än en vecka, på att hunden är frisk vid köpet. Det är också rekommenderat att hunden är vaccinerad, då medföljer även ett vaccinationskort.
9. Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren. Skriv gärna ett köpekontrakt där alla uppgifter framgår.
10. Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret. Läs om vilka dokument djuren behöver ha beroende på land på Jordbruksverkets hemsida.
11. Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
12. Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
13. Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.
Fall inte för en gullig valp som det är synd om och tänk att du räddar den. Utbudet följer efterfrågan och det är faktiskt vi köpare som styr marknaden. Så länge folk köper smuggelhundar så kommer det vara lönsamt för uppfödarna att bedriva verksamheten. Det vi kan göra är att se till att vi är väl informerade om hur man undviker att "råka" köpa en smuggelhund. Självklart är inte alla hundar som säljs på Blocket smuggelhundar men om mi följer tipsen ovan kan ni försäkra er om att ni väljer rätt hund!
Källa: Blocket, Jordbruksverket, SVT Nyheter, Mynewsdesk.com. Bildkälla: Branislav Nenin/Shutterstock