Vad betyder det med ökade fosterrörelser?
Vad betyder det med ökade fosterrörelser? - Foto: Pexels.com

Plötsligt ökade fosterrörelser – är det normalt?

Att barnets fosterrörelser förändras under graviditetens gång är helt normalt. Men vad betyder det när rörelserna plötsligt ökar markant?


Under graviditeten är fosterrörelser ett viktigt tecken på barnets välmående och utveckling. Många gravida kvinnor känner en regelbundenhet i hur barnet rör sig, och dessa rörelser kan variera i både intensitet och frekvens under olika skeden av graviditeten. Men vad betyder det om fosterrörelserna plötsligt ökar? 

Plötsligt ökade fosterrörelser sent i graviditeten

I Familjelivs forum kommer frågan på tal efter att en användare upplevt att bebisen i magen blivit mer aktiv efter graviditetsvecka 30. 

”Bebisen är igång konstant och har pauser på typ 30s-1min. Har knappt kunnat sova. Som längst har pauserna kanske varit 10 min ett fåtal gånger sen på dagen. Det är både sparkar, rörelser och typ darrningar. Bebisen har tidigare haft ganska jämna rörelser med pauser men det verkligen bara vände från en timme till en annan och pausar inte.”

Trådstartaren efterfrågar andra användares erfarenheter om just detta och får svar av personer som varit med om exakt liknande under deras graviditeter. 

”Jag hade det precis så med min son. Jätteobehagligt! Det pågick i flera veckor runt vecka 30-36 tror jag. Jag blev helt övertygad om att han var sjuk. Han vilade aldrig kändes det som. Rörde sig hysteriskt mycket nästan dygnet runt, från att som du säger, ha haft ett normalt rörelsemönster. Han sparkade så mycket att jag trodde att han hade anfall i magen. Det kändes liksom som epilepsi, rörelserna var så hastiga att det kändes som att han krampade. När du skriver att det känns som darrningar så minns jag verkligen känslan. Hur som helst så föddes han helt frisk, och han fyllde ett nu i höst, och har inga anfall, ryckningar eller något liknande, så jag har verkligen ingen aning om vad som hände där inne i magen.”

”Min son började röra sig mer normalt sista fyra veckorna av graviditeten. Jag räknade det som normala rörelser då, och inte som minskade rörelser. Han fick då tillbaka sina viloperioder, och rörde sig en timme, sov en timme osv. Han rörde sig liksom som innan den hysteriska aktiviteten i magen började.”

”Här är en till som har en livlig bebis i magen. Går in i vecka 39 idag och under den senaste veckan har bebisen börjat röra på sig allt mer.”

”Pratade med min barnmorska igår och det är helt normalt som oavstående skriver, bebisen är större och starkare, det är trångt i magen och detta gör att man kan uppleva den som mer livlig. Inget att oroa sig för.”

Svaren ovan kommer från forumtråden: Plötsligt ökande fosterrörelser och Någon som har upplevt kraftigt ökade fosterrörelser i slutet av tredje trimestern?, läs mer och dela med om dina erfarenheter du också! 

Foto: Pexels.com

Är det normalt med ökade fosterrörelser? 

Det är viktigt att komma ihåg att fosterrörelserna varierar under graviditetens gång. Och redan i magen har bebisen utvecklat sina egna rutiner och det är individuellt hur mycket en bebis rör sig. Det viktiga är att du lär känna ditt barns rörelsemönster, det är ett sätt att veta hur barnet mår. Förstföderskor brukar börja känna fosterrörelser runt vecka 20, och omföderskor runt vecka 18. Du ska känna fosterrörelserna under hela graviditeten och även under förlossningen.

– Det finns en allmän uppfattning om att fosterrörelserna normalt minskar i slutet av graviditeten, men det finns ingen grund för det. Barnet rör sig med kraftfulla rörelser även i detta sena skede av graviditeten, säger barnmorskan Cristin Malm, doktorand vid Akademin hälsa och samhälle på Högskolan Dalarna, till Vårdfokus

Känner du dig orolig över barnets förändrade fosterrörelser, både ökade men främst minskade rörelser i magen – är det mycket viktigt att söka vård omgående. Om du behöver hjälp med kontaktuppgifter till en förlossningsavdelning kan du ringa telefonnummer 1177.

/
/
stats