Vad säger man på påsken?
Vad säger man på påsken? - Foto: Unsplash, Samuel Steén/TT

Kan man säga glad påsk? Vi reder ut

Påsken är runt hörnet och då uppstår ofta en del frågor: När är det påsk? Varför infaller påsken olika varje år? Och hur hälsar man egentligen under påskhelgen. Vi reder ut allt.


Årets största vårtecken är när påskliljor och färgglada påskris ställs ut i folks trädgårdar och utklädda små barn springer från dörr till dörr för att få godis. Men vet du egentligen varför vi firar påsk och hur hälsar man egentligen "Glad påsk"?  Vi reder ut hur det ligger till! 

LÄS MER: När är det påsklov 2025? Då är det ledigt i din stad

Varför firar vi påsk? 

Det svenska påskfirandet är en kombination av kristna traditioner och äldre, förkristna vårfiranden.

Påsken är ursprungligen den kristna högtid som markerar Jesus död och uppståndelse enligt Bibeln. Samtidigt har firandet i Sverige fått inslag från gamla nordiska vårtraditioner, som handlar om att fira ljuset efter den långa vintern.

I dag är påsken för många en tid för familj, god mat och roliga traditioner: Som att måla ägg, klä ut sig till påskkärringar och äta massor av godis – det är en härlig blandning av högtid och vårkänslor. 

LÄS MER: Påskägg utan godis? Tips på roligt innehåll till barnen

Foto: Samuel Steén/TT

Varför infaller påsken olika varje år? 

Du har förmodligen hört uttrycket "tidig påsk" och "sen påsk", det är för att påsken infaller olika varje år. Ibland firar vi i mars, ibland långt in i april. Men varför är det så? Till skillnad från högtider som julen, som alltid infaller på samma datum, bestäms påskens datum av en kombination av sol- och månkalendern.

För att förklara det enkelt så firas påskdagen alltid den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Det innebär att påsken kan hamna mellan den 22 mars och 25 april, beroende på hur månen beter sig. Denna beräkning har använts sedan 300-talet och grundar sig på kyrkliga traditioner snarare än den vanliga kalendern vi är vana vid.

LÄS MER: Vegetarisk påskmat – 20 goda rätter till firandet

När är det påsk 2025? 

År 2025 är det en så kallad sen påsk, som infaller i slutet av april. Närmare bestämt vecka 16, när skärtorsdagen inleder påskhelgen den 17 april och fortsätter med långfredagen den 18 april, påskafton lördagen den 19 april, påskdagen 20 april och annandag påsk 21 april.

Foto: Envato

Påskhälsningar runt om i världen

Hur hälsar man egentligen på påsken? Många svenskar firar inte påsk som en kristen högtid längre, men i andra länder är påsken högst förknippat med kristendomen. Det varierar således hur man hälsar på varandra under påsken. 

I England säger man ofta ”Happy Easter”, medan tyskarna hälsar med ”Frohe Ostern”. I Grekland är det vanliga att säga “Kalo Pascha”, vilket betyder ”God påsk”, men på påskdagen hälsar man istället med “Christos Anesti” (“Kristus är uppstånden”) och får svaret “Alithos Anesti” (“Ja, han är verkligen uppstånden”).

Kan man säga Glad påsk?

Ja, absolut! ”Glad påsk” är en vanlig och helt accepterad påskhälsning i Sverige. Det finns dock en liten detalj att ha i åtanke. Inom kristendomen är långfredagen en sorgedag, eftersom det var dagen då Jesus korsfästes. Vissa väljer därför att vänta med att säga ”Glad påsk” tills påskdagen, då uppståndelsen firas.

Foto: Samuel Steén/TT
/
stats