Alla svärmödrars dag: "Svärmor säger att barnbarnen är hennes barn"

5 egenskaper läsarna tycker att en svärmor ska ha och en läsarberättelse om en komplicerad relation mellan svärmor och svärdotter.

Artikelbild: Pexels
Artikelbild: Pexels

När är alla svärmödrars dag?

Från forumet:

Hur är en bra svärmor enligt dig? in och kommentera i forumet genom att klicka här.

Alla svärmödrars dag infaller den 27 oktober.

Svärmor lägger sig i

Många som diskuterar sina relationer till sina svärmödrar, tycker att deras svärmor lägger sig i för mycket på ett eller annat sätt. Bland annat är det många på forumet som tycker att svärmor inte alltid respekterar gränser. Den inte helt ogrundade frågan kanske därmed är: hur är en bra svärmor?

Läs mer: Parterapeuten ger råd – åt paret som tröttnat på svärmor

5 egenskaper en svärmor ska ha

En sammanfattad lista på de egenskaper en svärmor ska ha enligt läsarna:

1. Någorlunda trevlig

2. Engagerad

3. Förstå att barnen är vuxna

4. Inte dömande

5. Respektfull

Läsarens egna berättelse

En ofungerande relationen till svärmor handlar många gånger om gränssättning. Oftast kanske det är ett råd för mycket hur man ska sköta barnbarnet, eller om beslut som hon anser inte är ordentligt genomtänkt.

"Svärmor kommer få oss att göra slut"

Från forumet:

För att läsa hela tråden och kommentera anonymt i "Svärmor kommer att få oss göra slut", klicka här.

En läsare lättade sitt hjärta i forumtråden: "Svärmor kommer få oss göra slut", en relation som minst sagt engagerade.

"Till en början gick det ganska bra med svärmor, visst hade hon svårt att klippa navelsträngen men hon hade ändå respekt. Men så blev jag gravid, och då började helvetet.

Hon ska lägga sig i precis ALLT. Vi letar exempelvis ny bostad och svärmor tycker då att vi ska bo på hennes gata. Jag sa bestämt nej då jag tidigare bott i området och inte trivs där och förklarade trevligt precis varför det inte är något för mig. Har nu fått ta diskussionen med henne ÅTTA gånger (dvs varje gång jag träffat henne sen vi började leta bostad och då bland annat på en husvisning som hon ?spontant dök upp på? där hon KRÄVDE att hennes barnbarn inte skulle bo i det området för att HON tycker det kör för mycket bilar!?) och nu har hon alltså gått runt till alla sina grannar och försöker övertala dessa till att sälja till oss trots att jag förklarat ÅTTA gånger (diskuterat i över en timme varje gång) att vi INTE vill bo där.

"Hennes barn"

Hon säger också hela tiden att detta är HENNES barn, att vi är så unga och inte vet vad vi ger oss in på, att hon kommer få ta över för att sambon inte kommer hjälpa mig och jag inte kommer orka osv osv och refererar alltså alltid till bebisen som SIN."