Är det okej att föräldrar låter barn äta varor i butik som man inte betalat för?

Många föräldrar kan få kalla kårar av bara tanken på att gå och handla med hungriga och trötta barn. Det finns vissa knep att ta till i de situationerna, som att ge barnen något att äta. Ett beteende som alla inte verkar uppskatta. 

Att få ihop en fullspäckad vardag med jobb, småbarn, aktiviteter och allt annat bestyr som hör vardagen till kan vara tufft för många föräldrar. Och ibland hamnar man i situationer där man måste ta till nödlösningar för att ta sig ur en jobbig situation. Ett sådant tillfälle kan vara att gå och handla med sina trötta och hungriga barn efter förskolan eller skolan. Många föräldrar tar till olika knep för att göra handlingen med barn lättare, ett av dessa kan vara att ge barnen något gott att äta på under tiden. Ett beteende som diskuteras i en tråd i familjelivs forum. 

Rubriken för inlägget lyder: Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för. 

Är det okej att låta sina barn äta varor i butiken som man inte betalat för? 

Trådstartaren, som är tydligt emot beteendet skriver: 

”Det händer nästan dagligen när jag är i matbutiken att jag ser mindre barn äta på saker som man uppenbarligen inte betalat för än. Eller att föräldrar har dålig koll på sina ungar vid lösgodiset så deras barn tar godis och föräldern ser ungen stoppa godiset i munnen och säger knappt ifrån. Det är liksom snatteri i tidig ålder som vissa föräldrar inte bryr sig om. Ja, jag vet att barn ibland får ta exvis frukt som ligger på ett visst ställe MEN det här är mina lokala butiker och ingen av dom kör med sånt.”

Tråden har öppnat upp för flera personer att uttrycka sina åsikter om beteendet. 

”Mina ungar fick aldrig snatta lösgodis.”

”Mina ungar fick aldrig snatta lösgodis, inte heller jag brukar provsmaka.Men jag har sett både unga och gamla tugga i sig godis och annat i affären.Småbarn har inget omdöme, de kan ju lika gärna stoppa in ett begagnat tuggummi från marken eller godisar som ligger på golvet vid plockgodiset.”

”Jag fick skäll senast idag”

”Jag fick skäll senast idag av en tanta som trodde hon var allvetandes. Min ena dotter stoppade en hand i lösgodis påsen hon hade i handen och tog upp en klubba, och den andra dottern tog en vindruva ur en av sina påsar. Oj, vad gumman skällde, bpde på barnen och på mig. Lära ungarna att man inte behöver betala! Det är stöld! Mamma borde lära er att inte stjäla!Att godispåsen kom från godisaffären och vindruvorna från den andra mataffären, och att jag hade kvitto på båda var inte intressant. Jag har också låtit hungriterade barn öppna juiceflaskor, ostbollar och dyl om man bedömt att de inte kan vänta längre, särskilt om jag självskannat. Det har väl hänt kanske en gång i halvåret tills de var 6-7.”

”Fler än en gång att jag gav dem något att äta”

”När mina var små och jag storhandlade med självscanning hände det fler än en gång att jag gav dem något att äta. Det var ju för att jag planerat dåligt, förmodligen pga av att nåt kört ihop sig. Alternativet hade ju varit att handla med ett hungrigt och grinigt barn. Vet inte vem som skulle ha tjänat på det.Sen när barnen blir lite äldre så fortsätter man ju inte med den vanan när de är hungriga. Då lär man ju dem att de måste vänta. För då går det ju att resonera med dem och de själva förstår att de snart ska få nåt att äta.”

”Jag ser inte problemet”

”Jag har inga problem att ge mina barn en flaska vatten, en proteinbar eller liknande medans vi är i affären om det är så att tiden har varit lite knapp innan, eller om de har varit på träning eller liknande.Jag tar helt enkelt med mig paperet eller den tomma flaskan och lägger det på bandet tillsammans med de andra varorna. Jag ser inte problemet.”

”Obekvämt för mig som anställd”

”Jag har jobbat i en affär och jag tycker att såna här situation är väldigt obekväma. För ja, det ÄR ju stöld. Rent strikt. Finns det nåt som gör att du inte kan betala kan du ju inte riktigt lägga tillbaka det ditt barn redan ätit upp. Vet du med dig att ditt barn kan bli tvärhungrig bör du som förälder ha ett antal snacks med dig, som redan är betalda, som barnet kan få istället om barnet inte kan vänta. För det blir ju obekvämt för mig som anställd också då folk såklart inte uppskattar att man säger till, för det är ju ett baaaarn. Jaha, ha lite framförhållning, kanske?”

Det råder alltså skilda åsikter om ämnet och alla verkar inte dra jämt i frågan. Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Föräldrar som låter barn äta varor i butik som man inte betalat för. Läs mer av tråden och var med och tyck till du också!