Är det okej att släppa ut småbarn själva?

Tiderna förändras och det som var okej för några år sedan kan anses vara ”för farligt” idag. I Familjelivs forum diskuteras ämnet om huruvida föräldrar tycker det är okej att låta sina småbarn vara ute utan tillsyn från någon vuxen. 

Är det okej att låta småbarn leka ute själva?

Att ha småbarn innebär en hel del svåra beslut. Det kan handla om allt från val av förskola till valet om barnens kost – och allt däremellan. Föräldraskapet medför också tuffa frågor som exempelvis ”är mitt barn redo för det här”? 

Att tiderna har förändrats är det inget snack om, något som var okej för några år sedan kanske inte längre känns helt okej. En fråga som diskuteras i Familjelivs forum är hur andra småbarnsföräldrar ställer sig till att släppa ut småbarn själva. Något som hörde till vanligheten för bara 20 år sedan, men som föräldrar känner allt större oro kring idag. 

Släppa ut småbarn själva?

Trådstartaren påbörjar en diskussion om ämnet och menar att hen upplever att alltfler småbarn i åldrarna 6-7 år vistas utomhus helt utan tillsyn av föräldrarna. Hen tycker själv inte att det är passande eftersom hen anser att barnen är alldeles för små för att vara ute själva, och efterfrågar åsikter i frågan. 

Och det råder olika åsikter om ämnet, några av svaren från trådet i forumet lyder: 

”Vår dotter har inte fått vara ute själv”

”Jag växte upp i en förort med hus och gårdar, ingen direkt biltrafik, så vi var ute själva från den åldern. Nu bor jag i stan så vår dotter har inte fått vara ute själv på samma sätt av förklarliga skäl.Skulle säga att det beror på hur man bor helt enkelt.”

”Han får röra sig fritt i närområdet”

”Jag fick absolut vara ute själv i den åldern. Hela området var vår lekplats. Vi fick inte gå över E4:an (500 meter bort) var regeln. Gick även hem från fritids själv när jag gick i ettan. Nu hade jag visserligen en storebror som gick i 4an hemma på eftermiddagen, men gick från skolan själv över en 50 väg. Min son är nu 7 år, och han får röra sig fritt i närområdet (villaområdet). Han får inte gå över "stora vägen".”

”Föräldrar är mer försiktiga idag”

”Jag och syrran lekte ute själva från 3-4 års ålder. Vi drog ofta omkring i närområdet med andra barn. Det var tillåtet så länge man inte lämnade området. 7-åringar hade ännu större rörelsefrihet, gick ofta själva till skolan, oavsett om de bodde nära eller en bit bort. Det var inget konstigt då. Detta var på 80-talet.Jag upplever att föräldrar är mer försiktiga idag. Vi bor också i ett lugnt och barnvänligt område med blandad bebyggelse (villor, kedjehus och bostadsrätter), men våra barn fick inte lämna tomten själva förrän de var 5-6 år. De fick inte gå till skolan själva (över en större väg) förrän de var 8-9 år. På gott och ont har föräldrar ett annat säkerhetstänk idag.”

”Barn som bara släpper dom vind för våg”

”Släpper inte min 6-åring bara vind för våg. Hon kan få gå ut gården en stund medan jag klär på mig o lillebror. Jag är uppvuxen på landet o cyklade 3 km bort till kompisen själv när jag var 6 år, så tror man var mer ute själv förr? Så upplever jag det iaf. Fast vi har några grannar med många barn som bara släpper dom vind för våg o tänker att dom äldre tar hand om dom yngre. En gång stod deras 2-åring 5 meter från 50-vägen o grät alldeles själv. Jag tog honom i handen o gick o ringde på hos dom o berättade det, dom bara ryckte på axlarna, sa inte ens tack. Så alla föräldrar gör väl olika.” 

”Självklarhet att någon av oss vuxna följde med”

”Nja jag tycker inte jag ser massa småttingar springa runt ensamma ute idag. Hälsade på syskonet ikväll som har en 7 åring. Hon ville gå ned till gården utanför och leka med mitt barn på 4,5 år. Det var en självklarhet att någon av oss vuxna följde med. Dock bor vi i en större stad , kanske är annorlunda i nån småstad ..”

Det verkar inte som att alla har samma upplevelser som frågan och att alla inte håller med i varandras åsikter. Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Släppa ut småbarn själva? Läs mer av tråden och var med och tyck till du också!