Familj

Barn får dyra julklappar!

2011 använde vi ännu mer pengar på barnens julklappar, visade en undersökning som Synovate har gjort för DnB Nor. Julklappshandeln slog nya rekord. Se hur mycket föräldrar i genomsnitt spenderar på julklappar till sina barn och är prisgränsen för julklapp till sin respektive och barnbarn.

Vi ser att barn får mindre förnuftiga, roligare och dyrare klappar om pappa handlar. Han köper gärna bilbana eller liknande medan mamma gärna köper kläder. Dessvärre för barnen är det så att dom flesta pappor överlåter julklappsinköpen till mamma, upplyser förbrukningsekonom Sidsel Sodefjed Jörgensen.

Prisgränsen för julklappar uppgick förra året till:

Barn: 1475 kronor

Respektive: 1860 kronor

Barnbarn: 830 kronor

Syskon: 510 kronor

Kusiner: 320 kronor

Föräldrar eller svärföräldrar: 605 kronor

Vänner: 260 kronor

Vi beräknas spendera i genomsnitt 2700 kr på julklappar.

Stor variation

I vårt forum kommer det fram att prislappen på barnens julklappar varierar mycket. En del handlar för 3000 kronor till varje barn, en del andra för ett par hundralappar.

Jag ser inte poängen med att handla för massor med pengar bara för att det är jul. Så länge det är något barnet blir glad för spelar det väl ingen roll om det kostade 300 kronor istället för 3000 kronor, skriver Musefletta.

För mig är 1000 kronor myyyycket att handla julklappar för, för andra ingenting, anser Taratroll

Vi köper dyra julklappar, berättar Lillemor. Hon är van vid att använda pengar vid jul. - Jag ser det förnuftiga i att hålla nere kostnaderna, men det överskuggas av min kärlek till julen. Jag ÄLSKAR att ge bort presenter! För mig handlar det mer om min lust att köpa presenter än att jag känner att jag måste, skriver hon.

Jag använder inte en massa pengar till jul, jag har inte en massa pengar heller. Men om jag hade haft massvis av pengar så gillar jag ändå inte att fokus ligger på julklappar, skriver Loriette. Hon önskar sig först och främst användbara saker som kläder till barnen.

- Ju äldre barnen blir, ju längre blir listorna till jul, säger Lillenurk. - Hur mycket föräldrar handlar får vara upp till var och en utifrån vad plånboken säger. Vi sparar en hel del under året så att vi har tillräckligt för både julklappar, räkningar, godis och god mat, skriver hon.

Till diskussionen: Hur mycket pengar tycker du är rimligt att lägga på julklappar?