Därför firar vi fars dag i Sverige

Var kommer egentligen traditionen fars dag ifrån? Här får du veta mer!

Fars dag har ursprung i USA

Fars dag har sitt ursprung i USA, och började i Spokane i staten Washington. Den första fars dag var på 1910-talet när Sonora Smart Dodd startade initiativet för att hedra sin far, som ensam tagit hand om henne och hennes syskon sedan deras mor dött i barnsäng. Det dröjde dock till 1966 innan det blev en officiell dag.

Fars dag är ingen flaggdag, men det är vanligt att man ändå flaggar. Andra traditioner är att ge presenter till pappan. Klassiska presenter är slipsar och strumpor eller något som barnen gjort själva.

Traditionen kom till Sverige på 1930-talet

Till Sverige kom seden på 1930-talet och firades först i juni. Efter påtryckningar från handelsorganisationer flyttades dock fars dag till andra söndagen i november. Anledningen var att man inte ville att det skulle krocka för mycket med mors dag, som ju firas i maj.

Fars dag firas världen över, men vilken dag det är varierar. På samma dag som Sverige firar även Finland, Island, Estland och Norge. USA firar i juni och i Tyskland firar man på Kristi himmelfärdsdag. I Danmark firar man 5 juni, vilket även är landets nationaldag.

Det är kanske ingen uråldrig tradition att uppmärksamma pappa i november, men det är ändå en tradition som är värd att fortsätta. Och nej, du behöver inte nödvändigtvis köpa present. Lite trevligt fika och, framförallt, lite extra kärlek är trots allt det som de allra flesta pappor vill ha.

Källa: Wikipedia