Det ska du aldrig göra när du sparar pengar till dina barn – enligt ekonomen
Många föräldrar sparar pengar till sina barns framtid. Men det finns ett misstag som föräldrar bör undvika. Nu berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt om det du aldrig ska göra när du sparar pengar till dina barn.
Att spara pengar till sitt barn är en av de mest omtänksamma handlingarna man kan göra som förälder. Det ger en möjlighet att förbereda för framtida utgifter som utbildning, första bostad eller som en start på vuxenlivet. Men trots goda intentioner finns det några fallgropar som föräldrar bör undvika för att säkerställa att sparandet verkligen går till rätt saker.
Familjeliv har pratat med Nordnets sparekonom Frida Bratt, som berättar om det vanligaste misstaget föräldrar gör när de sparar pengar till sina barn.
Vanligaste misstaget föräldrar gör
Det finns flera fällor när man sparar, investerar man pengar i aktier eller fonder är det inte säkert att man går med vinst på pengarna. Men det finns specifikt ett misstag som Frida Bratt menar är det absolut största – och det är lätt att undvika att hamna i fällan.
Vilka är de största fällorna för föräldrar när de sparar till sina barn?
– Att de sparar i barnets namn och inte känner till att pengarna per automatik tillfaller barnet när hen fyller 18 år. Det måste inte vara något problem, men det kan ju bli så att pengarna inte går till det som är tänkt. Därför är det bättre att spara i eget namn, helst tycker jag i en avgiftsfri kapitalförsäkring där barnet kan göras till förmånstagare. Då behåller du kontrollen och kan ge barnet pengarna vid en tidpunkt du som förälder väljer, exempelvis när det är dags att ta körkort eller köpa första bostaden, säger Bratt till Familjeliv.
Hon fortsätter:
– Man kan spara i eget namn på investeringssparkonto också, och sedan ge barnet pengarna när man tycker det är dags. Nackdelen är dock att sparande på ISK ingår i eventuell bodelning och i dödsbo. Vill man vara helt säker på att pengarna verkligen tillfaller barnet är kapitalförsäkring bättre.
Så lär du barnen om ekonomiskt ansvar
Det händer titt som tätt att ungdomar som fyllt 18 år får tillgång till det sparande deras föräldrar satt upp för dem. Pengarna är ofta med syfte att barnet ska kunna köpa en lägenhet, ta körkort eller något annat kostsamt, men går till något helt annat när barnet får fria händer till kontot.
Frida Bratt ger sitt bästa tips på hur man lär barn om ekonomiskt ansvar och budgetering – och man kan börja redan i tidig ålder:
– Veckopeng! Det är det bästa verktyget. Lär barnet hushålla, och utöka till månadspeng i takt med att barnet mognar och kan ta större ekonomiskt ansvar. Kom överens om vad pengarna ska räcka till. Och prata om att om man sparar veckopengen några veckor så kanske pengarna räcker till något barnet önskar sig från leksaksaffären, förklarar Frida Bratt.
MISSA INTE:
Så lyckas du spara en miljon till ditt barn – expertens tips
Ekonomens knep – så skapar du en realistisk familjebudget
Vilket är Sveriges längsta ord? Här är svaret
Läs mer:
-
Pernilla Wahlgrens stora rädsla inför bröllopet – så ser krisplanen ut
-
Filip Lamprechts bryter tystnaden – efter beskedet: "Officiellt"
-
Prinsessan Madeleines uppdrag i Sverige – efter flytten: "Delta i..."
-
Pernilla Wahlgren avslöjar överraskningen på bröllopet: "Stort"
-
Benjamin Ingrosso avslöjar hemlighet med Bianca och Oliver: "Sjukt"
-
Åsa Ingrossos ärliga ord – efter svåra tiden: "Gick sönder"
-
När kan man ha sex efter en förlossning? Vi reder ut
-
Sofia Ståhls ärliga ord – så reagerade dottern på graviditeten: ”Får ta...”
-
Carolina Gynnings otäcka upplevelse med dottern: ”Sekunder från att det händer”
-
Så mycket kostar Pernilla Wahlgren och Christians bröllop