Familj

DIY: 12 enkla och dekorativa julkalendrar

Sugen på en julkalender som ingen annan har? De mest spännande kalendrarna gör du otvivelaktigt själv.

Både fina och enkla att göra. Foto: morningcreativity.com lykkefryd.blogspot.no och craftyteacherlady.blogspot.no

Att räkna ner till jul är en mysig tradition och ett av årets största höjdpunkter för många barn (...och vuxna!). Tycker du att köpe-kalendrarna med Lego eller godis är lite tråkiga, eller är du sugen på en kalender som ingen annan har?

Du har fortfarande gott om tid för att göra en som är snäppet mer spännande, och som inte nödvändigtvis är så svår att sätta ihop.

Här är inspiration till några originella kalendrar som du kan göra själv – antingen själv eller tillsammans med dina söta små.

LÄS OCKSÅ: 100 tips för adventskalender

1. Adventskalender-borg

Detta är ett fint projekt som hela familjen kan göra tillsammans. Börja med att samla ihop olika typer av pappemballage, som tomma askar från matvaror, pappersrör, toalettrullar och tändstickor.

Därefter målas allt vitt (gärna med snabbtorkande färg) och limmas väl ihop. Pynta med svarta fönster, stjärnor och självklart nummer från 1-24. Paketen läggs i de olika luckorna eller uppe på askarna där det finns plats.

2. Pepparkaks-kalender

Detta är en kalender som med fördel kan tillverkas i slutet på november – så att pepparkakorna håller sig så färska som möjligt!

Pepparkakskalendrarna kan tillverkas på många olika sätt. Här har man gjort en julgran av en fanérplatta och fäst på vanliga pepparkakor som ”julgranspynt”.

Kalendern är suverän eftersom den uppfyller fyra viktiga kriterier för en vällyckad adventskalender: 1. Den är enkel att göra själv (även de minsta barnen klarar av att trycka ut pepparkakor!), 2. Den är rolig att göra, 3. Den är välsmakande och 4. Den är billig.

LÄS OCKSÅ: Barn får dyra julklappar

3. Kuvert-julkalender

Ibland är det enklaste det bästa och vem hade trott att vanliga kuvert limmade på en platta kunde utgöra en stilig julkalender? Om du redan har ett paket kuvert liggandes är denna kalender gjord på nolltid.

Kuverten fylls med alla sorters småsaker, smågodis eller nedskrivna aktiviteter.

Detta är kalendern för alla som tycker om det stilrena och enkla. Om du tycker den är för tråkig kan du variera med kuvert i olika färger, eller låta barnen gå bananas med tusch och klistermärken.

4. Toarull-julkalender

Toarullar och julpynt är två ord som tillsammans ger många inredningsintresserade kalla kårar. Men här är en julkalender som faktiskt får toarullar att se trendiga ut!

Den här julkalendern av papper och toarullar har spridit sig på många sociala medier senaste tiden, läs mer på den här bloggen om hur du gör.

5. Legokloss-kalender

Dessa Lego-klossar är absolut inte äkta Legoklossar. De är tillverkade av papp och utgångspunkten är en mall som kan laddas ner gratis på den här hemsidan.

”Klossarna” är egentligen menade att vara presentaskar, men användningsområdet kan vara mycket mer – och de gör sig väldigt bra som en julgranskalender på väggen.

6. Julkalender av magnetburkar

Detta är en julkalender som inte kräver att du har så speciellt stora kreativa förmågor, men som kan varieras i det oändliga. Ursprunget är dessa magnetiska kryddburkarna från Ikea som man till exempel kan hänga på kylskåpet.

Burkarna kan pyntas med täckningar, klistermärken eller familjefoton och rymmer precis det man kan önska sig.

Magnetkalendern är inte den billigaste att tillverka men den är i alla fall väldigt återanvändbar!

7. Julkalender-byrå i papp

Om du önskar tillverka en personlig adventskalender, men inte har lust eller förmåga att göra en helt från grunden så finns det ändå möjligheter. Hobbybutiken Panduro har bland annat denna utvikbara minibyrå i papp.

Byrån har 24 lådor som man själv kan dekorera genom att måla den, pynta med klistermärken osv.

8. Rita själv-kalender

Julkalendrar kan man absolut rita själv. Allt du behöver är att limma ihop två papp-plattor där den ena används som framsida och den andra är baksidan med innehållet.

Innehållet i luckorna kan vara små historier eller recept, eller kanske du vill limma in familjefotografier från året som har gått? Detta är ett väldigt roligt alternativ, som man även kan ge bort i gåva.

9. Te-julkalender

En annan julkalender som är fin att ge bort är denna te-kalender. Den passar nog bäst till vuxna, men här kan barnen vara med och göra den.

Använd olika sorters te för spänningens skull och kom ihåg att använda lock så att aromen inte försvinner. Inuti lapparna kan man skriva små visdomsord, teckningar eller personliga hälsningar.

10. Tändsticksask-julkalender

Julkalender av tändsticksaskar är en gammal och god klassiker, som kan göras på olika sätt. Det är självklart inte mycket plats att lägga något i askarna, men det räcker till en liten chokladbit. Du kan även göra små ledtrådar om var den egentliga överraskningen befinner sig eller skriva lappar med aktiviteter.

Genom att limma en magnet på baksidan av varje ask kan även denna hängas upp på kylskåpet.

11. Kalender av sockor

Är du tokig i att sticka eller bara ohyggligt många sockor till övers? Häng upp dom på ett snöre och vips har du en dekorativ julkalender.

Genom att byta ut siffrorna allt eftersom behöver du inte hänga upp 24 stycken. Enklare blir det inte!

12. Pappersvikningskalender

Med hjälp av fint presentpapper kan du göra en fin julkalender som kan få en hedersplats i vardagsrummet. Vik pappret som smällkarameller, hjärtan eller slå in dom på vanligt sätt.

Häng paketen på en gren eller gör som här; ge extra stämning genom att tvinna en ljusslinga runt.