Experten svarar – så mycket bör din tonåring betala hemma

Det är studenttider och många ungdomar skaffar sina första jobb. Nu berättar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, hur mycket pengar som är lämpligt att ett vuxet barn betalar hemma. 

Så mycket bör din ungdom bidra med om hen bor hemma.

Det har precis varit skolavslutningstider och de nyblivna studenterna står inför att ta sina första steg in i arbetslivet och kanske för första gången tjäna sina egna pengar. Om ungdomarna fortfarande bor hemma hos sina föräldrar uppstår ofta frågan om hur mycket de ska bidra med ekonomiskt till det gemensamma hushållet. 

Det finns inget svar som är rätt eller fel på den frågan, och det finns flera faktorer att överväga för att hitta en rättvis lösning som fungerar för både föräldrarna och ungdomen.

Familjeliv har varit i kontakt med sparekonomen Frida Bratt på Nordnet som delar med sig av sina bästa råd och erfarenheter om hur man ska lösa den ekonomiska situationen. 

Så mycket kostar ett vuxet barn som bor hemma i månaden 

Man bör överväga de faktiska kostnaderna för en ung vuxen att bo hemma. Föräldrar kan göra en översikt över hushållets totala utgifter och beräkna en proportionell del som barnet kan bidra med.

– Enligt beräkningar som Swedbank har gjort kostar det ungefär 6 000 kronor per månad för en tjugoåring att bo hemma, matkostnader och andra gemensamma kostnader inkluderade, säger Frida Bratt till Familjeliv. 

Bratt menar att genom en diskussion kan man komma överens om ett rimligt belopp som barnet ska betala. 

– Sedan får man ha en diskussion om hur mycket av den kostnaden barnet, eller den unga vuxna snarare, ska stå för. Har han eller hon en inkomst tycker jag det är rimligt att hen betalar hemma.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet

Då ska du lära barnen om pengar och sparande 

Att bidra ekonomiskt när man bor hemma är en viktig del av att bli vuxen och kan hjälpa unga att förbereda sig för ett självständigt liv. Det kan också vara en möjlighet för den unga vuxna att lära sig om ekonomiskt ansvar, budgetering och planering.

Vilken ålder tycker du är lämplig att börja lära barn om pengar och sparande?

– Jag tycker man kan börja i princip hur tidigt som helst. Inte genom att tynga barnet med de egna ekonomiska utmaningarna såklart, men att prata om att bananen kostade fem kronor i affären och sätta det i relation till annat. Börja väcka medvetenheten. Sparar vi in på något har vi råd med något annat längre fram, säger Bratt. 

Missa inte: Då kommer barnbidraget 2024: Alla datum