Gratis aktiviteter att göra på sommarlovet – sparexpertens bästa tips

Sommarlovet är långt och många föräldrar kan nog känna igen sig i att det finns en press på vad ett sommarlov ska innehålla. Sommarlovsaktiviteter kan även kännas kostsamma, så för att ta reda på hur man kan göra sommarlovet minnesvärt, men till en liten summa pengar eller till och med gratis, har Familjeliv pratat med sparexperten Madelen Larsson, som driver det populära Instagram-kontot "Miljonmålet". 

Sparexperten Madelen "Miljonmålet" Larsson ger sina bästa tips på billiga och gratis aktiviteter att göra på sommarlovet.

För många pågår sommarlovet från början av juni och hela vägen fram till mitten på augusti. Sommarlovet är något som många barn ofta längtar till, och när det väl är här kan det kännas som att det pågår i all evighet. 

Även för barnens föräldrar kan sommarlovet kännas som en hel evighet, och att fylla dagarna med aktiviteter kan kännas klurigt. Som förälder kan man dessutom känna en ekonomisk press när sommarens soliga – och inte allt för sällan regniga – dagar tar plats. "Vad ska vi hitta på?", "Behöver vi åka utomlands?" och "Hur ska jag göra det här sommarlovet minnesvärt för mitt barn?" är frågor som lätt kan dyka upp när sommarlovsdagarna smyger sig på. Men det finns faktiskt flera aktiviteter att fylla sommarlovet med – aktiviteter som inte kostar skjortan. 

Sparexpertens råd till föräldrar med barn som har sommarlov

För att ta reda på de bästa tipsen kring sommarlovsaktiviteter kontaktade Familjeliv sparexperten Madelen Larsson, som går under namnet "Miljonmålet" på Instagram, som nedan ger flera förslag på gratis aktiviteter att göra med barn under det långa sommarlovet. 

Förutom sina tips betonar hon även vikten av att se det stora i det lilla, att vara närvarande och att se till att faktiskt ta reda på vad ditt barn vill göra och har för förväntningar på sommarlovet: 

– Börja med att fråga barnen vad de vill göra på sommarlovet för att höra förväntningarna. Oftast är de mycket lägre än vad du tror. Det är inte tivoli och en resa till Grekland utan kan vara att plocka smultron i diket med mormor, att bada i sjön eller spela fotboll med pappa, säger Madelen Larsson och tillägger: 

– Generellt skulle jag säga att tänka mindre på aktivitet och mer på umgänget. Den härligaste stunden för ditt barn kan handla mindre om VAD ni gör och mer om HUR du är. Är du närvarande, avslappnad och på gott humör blir det en härlig stund tillsammans oavsett vad ni gör. Det bästa minnet kan vara när mamma skrattade så hjärtligt med glittrande ögon eller när pappa busade vid pannkaksfrukosten och sjöng högt. Våga se magin i det vardagliga. 

Sparexperten Madelen Larsson.

Miljonmålets tips på gratis aktiviteter att göra med barnen i sommar:

 • Tälta i trädgården eller gör ett äventyr och tälta i naturen. Utrustning går att låna hos fritidsbanken.
 • Kliv upp tidigt på morgonen och fiska, ta med frukost och gör det till en mysig stund. 
 • Ta en dag på cykel med matsäck packad. Följ ditt barns lust eller ha en plan gjord för dagen.
 • Gör geocaching! Det är som skattjakt och passar alla åldrar samtidigt som det ger motion. 
 • Hyr kanot och paddla ut över dagen med matsäck och fika. Gå i land på öar och upptäck! Utrustning går att låna hos fritidsbanken.
 • Lek i nya lekparker, det uppskattas alltid! 
 • Kolla upp vad som erbjuds i din kommun under sommarlovet. Det anordnas alltid en del gratisaktiviteter att delta i! 
 • Res iväg till en släkting några dagar eller bjud in en till er för mer samvaro. 
 • Besök spännande platser i närområdet som grottor, historiska platser mm. 
 • Besök skogsstigar gjorda för barn med aktiviteter längst med vägen.
 • Gör egen bio hemma med biljetter och kiosk. Låt barnen skapa.
 • Lek restaurang i hemmet och bjud in barnets kompisar, släktingar eller bara familjen. 

Du hittar sparexperten Madelen Larsson på Instagram här: @miljonmalet