Mariette ryter ifrån– efter frågan om sonens pappa i direktsändning: ”Börja förstå”

Mariette Hansson och hustrun Isabelle har två gemensamma barn. Något paret tröttnat på att få är frågor relaterade till barnens pappa. Nu sätter artisten ner foten. 

Mariette ryter ifrån efter frågan om barnens pappa.

Bara ett par veckor efter att Mariette Hansson, 41, tävlat i ”Melodifestivalen” 2023 gick hon ut med det glädjande beskedet att hon och hustrun Isabelle Grönqvist väntar sitt andra gemensamma barn. Paret hade sedan tidigare sonen Dante tillsammans, som föddes i november 2021. Bell, som hustrun kallas, har även en dotter från en tidigare relation och familjen består dessutom av boxerhunden Bosse. Och i november 2023 utökades familjen med dottern Della

Svarar på återkommande frågan om barnens pappa 

Både sonen Dante och dottern Della har kommit till med hjälp av ivf och en donator. Och en återkommande fråga som mammorna har fått under åren är vem som egentligen är pappan till barnen.

När Della fortfarande låg i Mariettes mage besvarade Bell frågan om barnens pappa i en video på Youtube. 

– Dante och Loppan (bebisen i magen) har samma donator, de har alltså ingen pappa, sa hon då.

– Jag förstår att det kan vara förvirrande med titlarna som samhället har byggt upp, att ett barn har en mamma och en pappa. Och oavsett om man har två mammor så tycker många att man fortfarande har en pappa.

Paret är vana vid frågan och är ingenting de blir arga över – om än en aning irriterade. 

– Vi blir dock ledsna och irriterade när folk säger 'jo barnen har en pappa', avslutade Isabelle.

Mariette vill sprida kunskap om familjer med samkönade föräldrar.

Mariette Hansson ryter ifrån efter frågan i direktsänd radio

Men nu tycker paret det hat gått för långt med frågor och antaganden om deras familj. Nyligen gästade Mariette radioprogrammet ”Helgpasset i P4” där hon fick en fråga som hon inte verkade uppskatta. 

Några dagar efter det direktsända programmet sändes publicerar hon ett inlägg på Instagram där hon sätter ner foten mot förutfattade meningar om hennes familj. 

”Jag fick frågan i live-radio inför ca 1 miljon lyssnade hur jag & min fru tänker göra när vår son behöver ha sina 'pappa-samtal'. ”, inleder hon inlägget. 

”Vår son behöver inte ha några ”pappa-samtal” men han kommer kanske behöva prata med en man, om saker vi kvinnor inte har samma förståelse eller erfarenhet av. Då finns det väldigt många trygga manliga närvarande förebilder i vår familj/vänskapskrets som vår son kan vända sig till. Det är inte svårare än så.”

Hon fortsätter: 

”Våra barn har ingen pappa. Dom har två mammor. Med en donator som gjort det möjligt för oss att skaffa barn. Denne donator har gjort valet att Donera - inte bli förälder. Föräldraskap sitter inte i biologi, det sitter i hjärtat. Jag & min fru vill att vår son blir den bästa pappan till sina eventuella framtida barn. Oavsett hur livet skulle välja att göra honom till pappa.Vi måste börja förstå skillnad mellan biologi och föräldraskap, för dom två har INGENTING med varandra att göra. Oavsett om du är ett heteropar som skaffar barn med hjälp av donation, om du skaffar som självstående eller i en samkönad relation. Dina barn behöver inte ”en mamma & en pappa” ditt barn behöver en närvarande trygg vuxen som agerar förälder. Det kan inte vara så svårt att förstå…”

Hyllas efter inlägget 

I kommentarsfältet under inlägget strömmade det in peppande kommentarer till Mariette och hela familjen. 

”Jag vill bara ge en shoutout till alla mammor därute i världen, som skaffat barn med män som inte tar ngt ansvar alls.  Ni är fantastiska föräldrar. Era barn har det så bra. Kärlek”, skriver en följare. 

”Så bra beskrivning. Det finns män och kvinnor som skaffar barn som inte är närvarande föräldrar, de som då är det oavsett konstellation är de som ÄR föräldrar till sina barn”, skriver en annan. 

”Precis så. Hur svårt kan det vara ? NI ÄR FANTASTISKA. Lever också med samma fråga då och då även om vi inte har en pojke utan en flicka som också har två mammor”, hälsar en tredje. 

”Barn behöver kloka vuxna runt sig. Det är inte "blodet" som gör familjen, det är KÄRLEKEN”, kommenterar en fjärde.