Missen i årets julkalender – SVT:s ursäkt

Ibland går det lite för fort, till och med under processen att skapa årets julkalender – och lucköppning! 

Årets julkalender på SVT 2023: Trolltider – legenden om Bergatrollet.

Årets julkalender "Trolltider – legenden om Bergatrollet" togs emot med öppna armar av publiken när den hade premiär den 1 december. 

Sedan dess har över 20 avsnitt sänds, och med det också lika många avsnitt av "Lucköppning" – programmet där barnprogramledaren Markus Granseth öppnar dagens lucka tillsammans med tittarna. 

Men när den 19:e luckan skulle öppnas upptäcktes ett fel, något som Aftonbladet var först med att rapportera om. 

Bilden bakom lucka 19, som ska spegla något som tittarna sett i den aktuella dagens avsnitt, visade sig avbilda något som inte alls visats i avsnittet. Bakom luckan fanns en skateboard – något som visades först i det 20:e avsnittet. 

Lucka 19.

Inte heller den nästkommande dagens lucka visade sig stämma överens med det som visades i avsnittet. I den 20:e luckan gömde sig en bild på en speldosa, vilket var ett föremål som var mer kopplat till det 19:e avsnittet.

Lucka 20.

Luckorna och avsnitten har helt enkelt blandats ihop, något som SVT bekräftar för Aftonbladet

"Vi ber om ursäkt för vår miss som beror på att julkalendrarna skickas på tryck innan programmen är färdigredigerade. Tyvärr kastades innehållet i de båda luckorna om. Vi hoppas att våra tittare har överseende med felet", skriver Catarina Wilson på SVT Kommunikation i ett mejl till tidningen.